U Crvenom križu obilježen Dan volontera

U Bosanskoj Krupi je, u organizaciji Crvenog križa Bosanska Krupa, u utorak je obilježen Međunarodni dan volontera svečanim druženjem sa volonterima i uz prezentaciju svih uspjeha koje su ostvarili u realizaciji svojih programskih ciljeva, da budu pri ruci svim građanima, ako ih zadesi nevolja.

Na ovoj maloj svečanosti ,uz predstavnike osnovnih škola bili su općinski načelnik Armih Halitović i predsjednik Kantonalnog udruženja Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić.

Predsjednik Skupštine općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa Refik Selimagić je pozdravljajući sve prisutne,zahvalio svima koji su bili uz sve akcije,one redovne i vanredne, koje su sa zavidnim rezultatima proveli volonteri Crvenog križa.

Općinski načelnik je ,uz sve pohvale radu ove humane organizacije istakao da će ,kao i dosada lokalne vlasti biti uz sve akcije koje su planirali za slijedeću godinu,te naglasio da je Crveni križ desna ruka u riješavanju svih humanitarnih akcija i da u mnogome svojim radom olakšava i posao lokalne uprave i pomaže građanima bosanskokrupske općine.Obećao je da će se založiti da u narednom budžetu njihove buduće aktivnosti budu finansijski jače podržane.

Sekretar Crvenog krića Hase Čaušević je istaknuo neke od uspjeha na koje su u Crvenom križu posebno ponosni.Posebno je naglasio humanost građana u svim akcijama,kako pojedinaca,tako i poduzeća,ljudi koji rade u inozemstvu,a posebno osnovnih i srednjih škola ,roditelja i djece koji su ove godine proveli dosada najuspješniju akciju u okviru „Nedjelje solidarnosti“,prikupljajući namirnice ,higijenske potrepštine i odjeću i obuću.Naglasio je da se u tim akcijama ,u poređenju sa drugim većim općinama, sakupi u vijek najviše humanitarne pomoći.

Nezaobilazno,u vrhu uspjeha je i dobrovoljno darivalaštvo krvi ,napominjući da se 13.septembra 1999-e godine krenulo sa trinaest darivalaca krvi,a sada u evidenciji Crvenog krića je upisano 460 darivatelja,koji svake godine darivaju,kroz tri redovne i jednu učeničku akciju,kao i vanredne interventne akcije, odnosno darivaju između 800-900 doza dragocjene tečnosti.Potvrdio je da su i u tom segmentu,u odnosu na broj stanovnika,građani bosanskokrupske općine sa svojim Crvenim križem i izvanrednim partnerima iz Odjela za transfuziju Kantonalne bolnice „Dr Irfan Ljubijankić“ - lideri u Kantonu i Federaciji.

Sekretar Crvenog križa je pomenuo i aktivnosti koje Crveni križ ,uz svog certificiranog volontera ,provodi u sklopu obrazovanja mladih u spoznavanju opasnosti od neeksplodiranih ubojitih sredstava,te uz sve uspjehe, svih škola,posebno izdvojio Osnovnu školu „Jezerski“ i odao počast nastavniku Radi Ivetiću koji je nedavno preminuo,a koji je nekoliko godina zaredom imao najuspješniju učeničku ekipu na takmičenjima.

Podsjetio je da su ove godine tri volontera Crvenog križa Bosanska Krupa ponijela priznanje „Volonter godine“po izboru Kantonalnog Crvenog križa,članovi podmlatka Amar Alibabić,Silvio Štancl i nastavnik Sabahudin Beširević,te se zahvalio ljekarima i Domu zdravlja Bosanska Krupa koji su bili njihovi, isto tako dobri suradnici, u ativnostima koje su provodili,kao i učesnicima nedavno organiziranog kampa mladih Crvenog križa u Ključu.

Na kraju je sve prisutne podsjetio da se ove godine navršava punih sedamdeset godina rada Crvenog križa na području općine Bosanska Krupa,te da će uz taj datum organizirati posjetu Sadeti Lagumdžiji koja je daleke 1947-e godine bila osnivač rada ove humane organizacije u Bosanskoj Krupi.Sadeti će naknadno biti uručena i posebna zahvalnica.

Predsjednik kantonalnog Crvenog križa Husein Kličić odao je priznanje radu u bosanskokrupskom dijelu velike porodice i čestitao Međunarodni dan volontera,te naglasio da su u armiji od 115 miliona volontera ,bosanskokrupski volonteri , „rame uz rame“ sa onim najboljim.

Predsjednik Crvenog križa Bosanska Krupa Safet Mujić je podijelio zahvalnice za dobru suradnju : općinskom načelniku Arminu Halitoviću,predstavnicima osnovnih i srednjih škola,te vjernom medijskom pratitelju svih njihovih aktivnosti –Radiju Bosanska Krupa.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 201 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 229 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda