Ljekari i stomatolozi USK stupili u štrajk, žele istu satnicu kao kolege iz Sarajeva

U svim zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona jutros u sedam sati nastupio je generalni štrajk doktora medicine i stomatologije.

"Naši zahtjevi nisu nerealni niti neostvarivi. Mi ne tražimo ništa drugo osim onog što su kolege u drugim kantonima dobile. Zato imamo podršku i potpise preko 300 ljekara u svim zdravstvenim ustanovama", kazao je za Klix.ba Nedim Kurtagić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona.

Ljekarima je ponuđena satnica 2,14 i povećanje boda za 0,5, no oni traže ono što su dobili sarajevski ljekari, odnosno satnicu od 2,60. Štrajk će trajati, kažu, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tokom trajanja štrajka radit će samo Služba za hitne slučajeve.

Štrajkački odbor je pozvao članove sindikata da poštuju odredbe Zakona o radu i Zakona o štrajku kao i pravila sindikata o štrajku, a građane i pacijente su zamolili za strpljenje i razumijevanje.

Podsjećamo, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH stupio je 6. novembra u generalni štrajk u kojem učestvuje devet kantona. Sindikat zahtijeva potpisivanje federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, a štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva.

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona prekinuo je štrajk, nakon što su s Vladom ZDK potpisali kolektivni granski ugovor. Osim ZDK, dogovor s vladama postigli su Kanton Sarajevo i Srednjobosanski kanton.

 

Izvor: Klix.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 167 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 162 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda