Veliki Dubovik, Arapuša i Mahmić Selo novčano nagrađeni kroz projekt „Kompostiranje bio-otpada na području USK – 2017“

Kroz projekt „Kompostiranje bio-otpada na području USK – 2017“ kojeg petu godinu zaredom provodi Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona novčano su nagrađene po tri mjesne zajednice iz svake lokalne zajednice u kantonu. 

Najbolje u selektiranju otpada korištenjem kompostana i podizanju ekološke svijesti građana iz Bosanske Kupe su Veliki Dubovik (prvo mjesto), Arapuša (drugo mjesto) i Mahmić Selo (treće mjesto) koje su dobile 2.000, 1.500 i 1.000 KM. U projektu je ove godine učestvovalo i nagradu osvojilo i JKP „10. Juli“. 

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona ovaj projekt realizira od 2013. godine, najviše zbog interesa općina, odnosno mjesnih zajednica. Specifički cilj projekta je animirati stanovnike da počnu vršiti selektiranje otpada korištenjem kompostana i upoznavanje sa prednostima kompostiranja, podizanje ekološke svijesti građana, kao i doprinos cjelokupnoj kampanji uključivanja javnosti u okviru integrisanog upravljanja otpadom. 

Da bi općina uspješno učestvovala u projektu ove godine na njenom području moralo je biti prijavljeno najmanje šest mjesnih zajednica sa minimalno šest domaćinstava koja će izgraditi novu ili kompostirati otpad u postojeću kompostanu. Osim već pomenutih i nagrađenih mjesnih zajednica iz Bosanske Krupe učešće su uzele Pištaline, Krupa Centar i Donje Prekounje. 

Svrha projekta je smanjenje bio-otpada u ukupnoj količini komunalnog otpada koja obuhvata osam lokalnih zajednica USK. Novčane nagrade se dodjeljuju za prve tri rangirane mjesne zajednice na području svake od osam općina. Novac od nagrada moraju uložiti u okoliš. Za pet godina koliko traje projekt urađeno je oko 2.000 kompostana. Osim mjesnih zajednica u posljednjoj godini mogla su učestvovati i javna preduzeća i ustanove. Među najboljima našlo se i komunalno preduzeće iz Bosanke Krupe „10. Juli“.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 254 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 373 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda