Načelnik Armin Halitović potpisao Pismo namjere i potvrdio spremnost Bosanske Krupe za učešće u MEG projektu

Danas je na konferenciji u Sarajevu koju organizuju Ambasada Švicarske i UNDP upriličeno potpisivanje Pisma namjere svih jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG). Među općinama koje su potvrdile interes i spremnost da budu partneri i aktivno učestvuju u realizaciji prve faze projekta u periodu od 2016. do 2020. godine je i Bosanska Krupa. 

MEG projekt implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija, a finansira Vlada Švicarske. U narednih 12 godina nastojat će poboljšati općinske kapacitete, pružajući pomoć u primjeni kvalitetnih javnih politika i upravljanja procesima, što treba da inicira uzajamno djelovanje lokalnih donosioca odluka i građana, te podrži kapitalne investicije za pokretanje održivog ekonomskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta. 

Potpisivanjem Pisma namjere Bosanska Krupa je između ostalog prihvatila podršku u uspostavljanju i unapređenju funkcionalnog sistema upravljanja učincima jedinice lokalne samouprave, podršku omogućavanju većeg učešća građana u procesu donošenja odluka, osiguravanju održivog pružanja usluga sa naglaskom na sektor voda, zatim podršku u unapređenju povoljnog poslovnog okruženja i realiziranju mjera i usluga za zapošljavanje, kao i finansijsku podršku za unapređenje okolišne i ekonomske infrastrukture. 

- U Bosanskoj Krupi kroz MEG projekt mi očekujemo 300 hiljada KM ulaganja godišnje, ne računajući naša sredstva. To dovoljno govori o veličini i ozbiljnosti projekta u kojem naše partnerstvo nije slučajno, nego naprotiv - zasluženo. Bosanska Krupa je jedna od najnaprednijih općina u USK i našoj zemlji, prepoznata po uspješnosti projekata od strane mnogih pa evo i Vlade Švicarske i UNDP-a. Imali smo prije nekoliko dana i prezentaciju izvještaja o procjeni učinka na polju dobre uprave urađenog na osnovu analize kroz MEG u kojem smo ocijenjeni kao dobar primjer sa mogućnošću unapređenja i postizanja visokih ocjena učinkovitosti uprave – ističe načelnik Armin Halitović. 

U pomenutom izvještaju istaknuto je da bosanskokrupska uprava ima izrazito visok učinak na nekoliko oblasti, pa i na onaj možda najbitniji, a to je rast i razvoj općine. Do ovih zaključaka u analizi došlo se, između ostalog, na osnovu podataka koji govore da Bosanska Krupa u posljednje tri godine bilježi kontinuiran rast broja zaposlenih, samostalnih poduzetnika i malih srednjih preduzeća. 

Općina se potpisivanjem Pisma namjere obavezala da će osigurati što kvalitetniju komunikaciju i koordinaciju projektnih aktivnosti između svih interesnih strana na području Bosanske Krupe, pružiti tehničku i administrativnu podršku, osigurati određen udio finansijskih sredstva za sufinansiranje prioritetnih projekata, te osigurati, gdje je moguće, da socijalno ugrožene kategorije stanovništva, a naročito nezaposlene žene i mladi, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, povratnici i interno raseljene osobe i Romi budu aktivno i ravnopravno uključene u sve projektne aktivnosti. 

Tokom prve četverogodišnje faze projekta, pružit će se podrška organima lokalne vlasti u unapređenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i infrastrukture za najmanje 700.000 građana, među kojima su i socijalno najugroženije kategorije stanovništva. Osim toga, planirana je i saradnja sa privatnim sektorom u svrhu podrške otvaranju novih radnih mjesta. Budžet za prvu fazu projekta iznosi približno 21 milion konvertibilnih maraka. 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

image-0-02-05-40838d8aeb7174c7042165d7f36df780d678430df8763ce0c5cbf19cd5868778-V resized

Zadnji put promjenjen utorak, 31 Januar 2017 14:40
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 359 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 436 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda