U Bosanskoj Krupi ,u subotu je organizirana 64-ta redovna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Organizator je i ovaj put bio Općinski Crveni križ Bosanska Krupa, kroz partnerstvo i suradnju sa Službom transfuziologije Kantonalne bolnice dr „Dr Irfan Ljubijankić“ iz Bihaća. 

Stotinudeset građana i građanki  općine Bosanska Krupa  je željelo, u prvoj ovogodišnjoj akciji,  dati krv.

Po završetku akcije, želje 101 darivatelja su ispunjene,a devet  ih mora ,zbog nalaza liječnika,sačekati neku drugu priliku.

Ovo je bila 64-ta poslijeratna akcija dobrovoljnog darivanja.U spisku Općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa na početku je bilo 13 darovatelja,danas ih je 456  i to onih koji redovno prate akcije.Pored njih ima i darivatelja koji daruju krv u pojedinačnim slučajevima,u slučaju  nesreća i  bolesti, kada neke od krvnih grupa. nedostaje unesrećenim ili oboljelim.

Hase Čaušević ,sekretar  u Crvenom križu općine Bosanska Krupa je ponosan na dobrovoljne darivatelje krvi u Bosanskoj Kripi.Darivatelji su svih uzrasta,svih nacionalnosti,svih vjera i sa područja cijele općine Bosanska Krupa.

Raduje veliki broj mladih koji postaju dobrovoljni darivatelji,značajan broj žena,ali i suradnja koju su u općinskom Crvenom križu razvili sa drugim općinskim organizacijama Crvenog križa u Bosni i Hercegovini.Tako,vrlo često,ako je nekom potrebna krv u nekoj od bolnica u BiH,u kojima se liječi pacijent sa područja naše općine,dobrovoljni darivatelji ne moraju uvijek putovati tamo,jer će krv darivati članovi velike porodice humanih darivatelja iz tog grada u kojem se nalazi pacijent na liječenju.

Čaušević je naglasio da općina Bosanska Krupa, sa svoje dvije redovne akcije darivanja u toku godine i uz onu koju zajednički realizuju sa federalnim suradnicima kada mladi maturanti postaju dobrovoljni darivatelji krvi,u odnosu na broj stanovnika, je lider na Unsko-sanskom kantonu.

Erna Čataković je bila darivateljka svoje krvi za one kojima će biti potrebna i na subotnjoj akciji.Kazala je da se kao darivatelj krvi  osjeća izvrsno, jer zna da pomaže drugome u nevolji,a  želi, kao redovni darivatrelj, potaknuti i druge da to što prije postanu i osjete zadovoljstvo i mir u svojoj duši.

Na 64-toj akciji je i ovaj put bio penzonirani policajac  Fuad Muzaferović.Upisanih ima više od 80 davanja,ali je istakao da je  dao mnogo više puta ,samo nije upisano .Darivatelj je od  srednjoškolskih dana.On se prisjetio da je Bosanska Krupa i prije ratnih sukoba imala poznat Klub dobrovoljnih darivatelja krvi,da je društvo mnogo više ranije ulagalo na edukaciju ,osobito mladih,da postanu darivatelji krvi.Naglasio je da je i u sadašnjem trenutku, potrebna jača kampanja kako bi mladi shvatili suštinu darivanja,kako bi osjetili tu slast u duši kada sa onim što imaju u sebi ,a što se obnavalja,pomognete čovjeku kojem će darovana krv spasiti život.Prisjetio se i dana kada je službeno boravio na Kosovu i kada je čuo poziv da je nekom čovjeku hitno potrebna krv.Odazvao se ,dao krv i dugo godina poslije toga sa čovjekom kome je pomogao, imao izvanredno prijateljstvo.

Sa Općinskim Crvenim križem i ovaj put je bio tim Službe za transfuziologiju Kantonalne bolnice „dr Irfan Ljubijankić“ Bihać.Ni izuzetno loši vremenski uvjeti,ni teško odvijanje saobraćaja na magistralnom putu od Bihaća do Bosanske Krupe, nije ih spriječilo da budu sudionici, još jedne uspješno organizirane akcije.

Kao i svake godine Općinski Crveni križ je i ovaj put za sve dobrovoljne darivatelje organizirao zahvalni ručak,a on je iskorišten za druženja,razgovore i planiranja novih akcija kojim će Krupljani od sraca darivati svoju dragocjenu tečnost ,kako bi pomogli drugima u nevolji.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 367 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 418 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda