Dan narcisa u Bosanskoj Krupi uspješno organiziran

Dan narcisa u Bosanskoj Krupi Dan narcisa u Bosanskoj Krupi

Akcija pod nazivom "Dan narcisa" posvećena borbi protiv tumora dojke u organizaciji udruženja „Mimoza“održana je danas u Bosanskoj Krupi.Narcisima, članice udruženja su ukazale na važnost prevencije i pregleda u borbi protiv ove bolesti.
Prodajom narcisa, cvijeta koji simbolizira buđenje života i nade, željele su se podstaknuti žene da se ozbiljno bave svojim zdravljem jer su, za borbu protiv te opake bolesti, od izuzetnog značaja prevencija i rano otkrivanje.
Tumor dojke, najčešće maligno oboljenje kod žena, uspješno se liječi čak u 90 posto slučajeva, ako se otkrije na vrijeme. Organizatorice ove akcije u Bosanskoj Krupi su članice novoformiranog udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“.One su imale za cilj da potaknu žene da se svakodnevno brinu o svom zdravlju, te da ih informiraju koje su prevencija bolesti. 
Pravovremeno podvrgnuti se preventivnim pregledima na rak dojke,blagovremeno i kvalitetno liječiti se i uspješno rehabilitirati-to su poruke današnje akcije „Mimoze“ u Bosanskoj Krupi. 
Tim porukama danas su se pridružili građani i građanke općine Bosanska Krupa,mladi i stari,zdravi i oboljeli,predstavnici nevladinih organizacija,udruženja,privrednih poduzeća,javnih ustanova uz veliku podršku predstavnika svih političkih stranaka,općinskih vijećnika.Ni ovaj put nije izostala ni podrška općinskog načelnika Armina Halitovića.Svi su oni kupili narcise ili samo donirali svoja sredstva,a veliki broj građana danas je platio članarinu i postao član udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“.Svi su obećali da će predložiti učlanjenje,svojim zdravim ili bolesnim prijateljima,komšijama,kakao bi ovo udruženje postalo zaista velika snaga u zajedničkoj borbi protiv opake bolesti koja nam svaki dan odnosi naše sugrađane zauvijek.
Članice udruženja "Mimoza" su odali počast i šehidima i poginulim borcima čija su imena ispisana na Centralnom šehidskom obilježju,položili narcise na njihov postament i pred njihove duše proučili Fatihu.
Dan narcisa je Svjetski dan borbe protiv raka dojke koji se tradicionalno obilježava posljednje subote u martu,ali su članice „Mimoze“tu subotu organizirale u današnjem utorku.
Ispred udruženja „Mimoza“ Bosanska Krupa svima onima koji su donirali više od 700 narcisa iz svojih bašta duboko se zahvalila Ifeta Kadić,jedna od osnivača ovog udruženja.Zahvalila se i svojim sugrađanima u ime svojih članica i predsjednice udruženja Fatme Kadić koja se trenutno nalazi na liječenju u Sarajevu,kao i učenicama osnovne škole koje su danas sa članicama „Mimoze“ posjetili sve ustanove“ i ponudili zaposlenim kupovinu narcisa.
I ovaj put podršku „Mimozi“ svojim dolaskom je dala i zastupnica u Federalnom parlamentu BiH Azra Bećirspahić Hadžić koja je i ranije bila uz sve humane akcije ovih žena.
.............
„Mi na ovaj dan prodajemo narcise po povoljnoj cijeni i govorimo šta žene trebaju znati o raku dojke"kazale su članice Mimoze.
Anisa Eljazović trenutno savladava ponovljenu tešku bolest i kaže da je sama bolest i liječenje ogroman teret.Olakšanje,snagu u borbi joj najviše daje druženje,razgovori,šetnje,aktivnosti u ovom Udruženju koje je izraslo iz ogranka udruženja „Behar“i uspješno samostalno nastavilo rad.To mišljenje dijele i ostale čalnice.
Radost im je činila i činjenica da je danas na njihov štand došao i veliki broj njihovih muških kolega.
Prema podacima kojima raspolažu, a koji važe više za Evropu nego BiH, u svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke, a svake dvije minute jedna žena oboli. U Bosni i Hercegovini nema čak ni registra oboljelih.Po nekim podacima oko 1000-1500 ćena,ali i muškaraca oboli od karcinoma dojke.Mimoze su apelirale na žene da vrše samopregled i da čim nešto uoče potraže liječnika.Ova bolest više ne bira godine. Nekad je bila granica od 50 pa na gore, a sada je od 30 pa na gore i zato je potrebno podizanje svijesti kod građanki koje nisu svjesne da je ovo zapravo i bolest koja obuhvaća i veliki broj mladih osoba. Svaki narcis je poruka,upozorenje na brigu o životu jer još zadugo nećemo imati dovoljno mamografa.
Članice udruženja Mimoza su u nepuna dva mjeseca rada već sa ljekarima održali stručna predavanja u mjesnoj zajednici Jezerski i u Bosanskoj Krupi. Zabilježeno je veliko intersovanje,nažalost sa razlogom.Svakodnevno se suočavamo sa novootkrivenim slučajevima oboljelih od ove bolesti.Posjetili su i nekoliko oboljelih od ove teške bolesti.Pozvale su svoje sugrađane da se više informiraju i da budu uz oboljele.
Zato su danas žutim bojama narcisa „Mimoze“ iz Bosanske Krupe,koje su prvo prikupile za ovu akciju,zatim ih na kupovinu ponudile građanima i tako još jednom ukazale na ovo oboljenje koje ne posustaje.
Narcise kupovali i slučajni posjetioci u Bosansku Krupu,pa tako i grupa turista iz Italije.
Članice „Mimoze“ imaju i plan za iduću godinu.Narcise će zasaditi same,uzgajati ih i tako u cjelini biti organizatori ove akcije.
Sav prihod od današnje prodaje one će uložiti u svoj posebni Fond koji im služi za materijanu podršku oboljelim i liječenim članovima udruženja „Mimoza“ iz Bosanske Krupe,posebno onim koji se uz bolest bore i sa teškom materijalnom situacijom.
Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 469 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda