SDP,DF,ASDA i SBB nova većina u OV Bosanska Krupa

Ono što se moglo naslutiti na prošloj dogodilo se na posljednjoj  sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa.Sada je  i zvanično nova  parlamentarna većina u Općinskom vijeću koju čine vijećnici iz SDP-a , A SDA, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost .Ovakav rasplet najnovijih dogadjaja na bosanskokrupskoj političkoj sceni doveo je i do smjene gotovo svih članova Stranke demokratske akcije iz radnih tijela Općinskog vijeća i skupština Javnih preduzeća .Ovo je inače četvrta promjena parlamentarne većine tokom ovog mandata Općinskog vijeća a specifična je po tome što  barem za sada nije smijenjen jedino predsjedavajući OV  koji dolazi iz Stranke demokratske akcije .

U petak je  završena 39. Sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa  za koju je prvobitno bio predvidjen  dnevni red  od 13 tačaka  da bi na kraju poslije povlačenja tri tačke i  dodavanja novih šest tačaka ,u Dnevnom redu ostalo  16 tačaka od kojih su najmanje tri bile vezane za donošenje odluka kako bi se potvrdila nova parlamentarna većina u Općinskom vijeću Bosanska Krupa iz koje je istisnuta Stranka demokratske akcije a koju sada čine SDP,ASDA,DF i SBB. .

Kao prva tačka uvrštena je prijedlog za  smjenu predsjednika i člana  Općinske izborne komisije u Bosanskoj Krupi  Ferida Emrića . Ovu tačku predložio je Klub DF-a a razlog za smjenu našli su u činjenici da je aktivno učestvovao u izbornom procesu Stranke demokratske akcije a što je  u suprotnosti sa činjenicom da članovi Općinske izborne komisije ne mogu učestvovati u stranačkim aktivnostima.  Na ovakvu konstataciju reagovali su predsavnici Kluba SDA  koji su rekli  da  je već  sada jasno da su gotovo svi budući članovi OIK-a stranački aktivisti i da  je bez osnova razlog koji je  naveden nelogičan jer Ferid Emrić nikad nije bio niti je sada član SDA. Oni su  konstatovali  da smatraju da CIK neće prihvatiti ovakvo razrješenje i da  nova  većina u vijeću  radi kako misli da je moguće a da će Klub SDA poduzet druge mjere kako bi osporio ovu odluku . Klub SDA je tražio i petominutnu pauzu a nakon glasanja nova većina u Općinskom vijeću koju čine SDP,  ASDA, DF i SBB  je sa  13 glasova za i sedam glasova protiv uz jedan suzdržan glas smijenila kao člana i predsjednik OIK-a Ferida Emrića. Ova odluka potvrdjena je i nakon pojedinačnog glasanja koje je  obavljeno na zahtjev kluba SDA .U okviru iste tačke se raspravljalo i  o imenovanju novih članova OIK-a . Na konkurs se prijavilo 8 kandidata koji su ispunili uslove i poslije obavljenohg intervjua utvrdila redoslijed  kandidata koji je ponudjen Općinskom vijeću na raspravu. Nakonkraće rasprave u općinsku izbornu komisiju većinom  glasova imenovana su tri prvoplasirana kandidata i to Šertović Aida,  Arnautović Midhad i Bratić Ekrem.

Usvojen je i  Prijedlog odluke o izradi   regulacionog Plana Poslovna zona Vatreni mlin i  poslovna zona Pilana kako bi se omogućio u najskorije vrijeme prijem novih investitora unutar ovih poslovnih zona.

Na ovoj sjednici izvršene su i zamjene članova Skupština u Javnim preduzećima  pa je tako u JP „Radio Bosanska Krupa“ za ćlanove Skupštine imenovani Semir Jašaragić i Indira Čaušević u Skupštinu  JP“Veterinarska stanica“ imenovai su Sadmir Rekić i Amra Nuhanović a u Skupštinu JKP “10 juli „ imenovani su  Muharem Nuhić i Zijad Kajtezović.

Nova parlamentarna većina u OV Bosanska Krupa izvršila je nova imenovanja  imenovanja  ili tačnije izmjene sastava komisija  koje sada odražavaju  novu većinu.Pošto u sastavu nekih komisija ima i članova Stranke demokratske akcije predstavnik kluba SDA se ogradio od tih članova  SDA koji su pristali da budu članovi komisija.

 

Nakon rasprave o Prijedlog pravilnika o vrstama, kriterijima i načinu raspodjele novčanih sredstava iz granta za razvoj poljoprivrede u Općini Bosanska Krupa za 2015.godinu u visini od 100.000 konvertibilnih maraka  u kojoj je bilo novih prijedloga  koji su se uglavnom odnosili na  povećanje poticaja za malinare  i veterinarske usluge prilikom pojave raznih zaraznih bolesti posebno kod pojave bolesti pčela usvojen je u ponudjenom obliku a konstatovano je da unutar te raspodjele imaju i rezervna sredstva koja će se interventno koristiti u slučaju nepredvidjenih situacija

 

Prijedlog zaključka o rasporedu sredstava planiranih Budžetom Općine Bosanska Krupa za
2015.godinu koji se odnosi na podjelu sredstava boračkim populacijama  i ovaj put je izazvala različite diskusije i na kraju se došlo do zaključka da se organizacijama RVI, Organizaciji porodica šehida  i  Organizaciji demobilisanih boraca  su odorena srdstva od po 10.000 Km, Udruženju logoraša, Udruženju boraca   Patriotske lige  , Udruženje  Zlatnih ljiljana  i Jedinstvenoj organizaciji boraca 91-96 odobri po   2.500 KM. Ovakav prijedlog je usvojen jednoglasno.

Inicijativa za prekategorizaciju puta Križ-Krčana  i  Mahmića Most-Jezerski Križ je prihvaćena i upućena nadležnoj kantonalnoj  direkcii za ceste  na dalje postupanje.

Vijeću je ponudjena informacija  o slučaju Bužimkić Suada  koji već duži period  čeka na rješavanje  nasipanja zemljišta na kojem je poslije rata bio pontonski most  na koju je  imenovani   imao  primjedbu  što se nije preciziralo da će se nasipanje njegove parcele izvršiti kvalitetnom zemljom a ne iskopom  prilikom čišćenja potoka Kalender .na kraju je konstatovano da se pomenuta parcela naspe kvalitetnom zemljom  i dase konačno stavi tačka na ovaj slučaj.

Na današnji red je  uvrštena i Informacija  o stanju u Domu zdravlja Bosanska Krupa  a direktor ove ustanove  je objasnio da su upravo u isto vrijeme kada je  održavana sjednica vijeća Izvještaj o radu Doma zdravlja je bio na dnevnom redu. Mišljenje direktora je da  je ovakva informacija zakašnjela i da općinsko vijeće nije nadležno za  analizu rada Doma zdravlja. Predlagač  tačke Suljo Suljić je rekao da bez obzira na sve  Općinsko vijeće mora raspravljati o radu Doma zdralja jer usluge Doma zdravlja nisu  zadovoljavajuće te kao glavnog krivca označio direktora kojeg je okarakterisao kao nesposobnog  čiju je smjenu zatražio. U diskusiju se uključio i  Zaharije  Mesić koji je konstatovao samo da  je stanje u Domu zdravlja  dio opšteg stanja u Bosni i Hercegovini , Federaciji   i kantonu  gdje se politika uplela u sve upravljačke strukture te je rekao da je direktor trenutno VD direktora jer je direktor davno podnio ostavku ali Nadzorni odbor nije mogao naći drugo rješenje.Predlagač ove tačke Suljo Suljić je  predložio  na kraju  zaključak da se u najskorije vrijeme organizuje tematska sjednica o stanju u bosanskokrupskom zdravstvu na koju bi bili pozvani predstavnici kantonalnog ministastva ,Zavoda za javno zdravstvo i premijer kantona ali  je za ovaj zaključak glasalo samo deset vijećnika pa on nije usvojen. Na kraju je  je kao i svaki put  bez diskusije primljena  k znanju  i informacija  Policijske uprave  Bosanska  Krupa.

Ademir Mesić/Behim Zjakić FTP

 

Ocijeni
(0 glasova)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 409 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda