Načelnik Halitović i članovi Udruženja "Džemaludin ef.Čaušević“ kod muftije IZ u Zagrebu

Načelnik Armin Halitović i članovi bosanskokrupskog Udruženja „Reis Mehmed - Džemaludin Čaušević“ danas su boravili u Zagrebu gdje su posjetili muftiju Islamske zajednice u tom gradu Aziza ef. Hasanovića. Razlog posjete bilo je upoznavanje efendije sa radom udruženje koje je formirano s ciljem njegovanja uspomene na lik i djelo prvog bosanskohercegovačkog reisa rođenog u Bosanskoj Krupi, te sa inicijativom oko izgradnje spomen-kuće.

 

Jedan od najvažnijih projekata Udruženja „Reis Mehmed - Džemaludin Čaušević“ jeste izgradnja spomen-kuće uvaženog reisa u rodnoj Arapuši koja je započela prije nekoliko godina. Kuća je do sada sredstvima mještana, donatora i lokalne vlasti sagrađena i privremeno pokrivena. Preostaje trajno pokrivanje, ugradnja stolarije i završni radovi za šta su članovi Udruženja pomoć tražili na više adresa, danas i kod zagrebačkog efendije Hasanovića.

 

Aziz ef. Hasanović je pohvalio inicijativu Udruženja i shvatajući važnost realizacije projekta, izgradnje spomen-kuće, stavio se na raspolaganje. Obećao je pružiti svu potrebnu pomoć kako bi se sve u što kraćem roku spomen-kuća i završila.

 

Podršku pri izgradnji kuće, osim mještana, mnogobrojnih hadžija koji svake godine dolaze na susrete u Arapušu, pružio je i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović koji je i danas kroz razgovor sa ef. Hasanovićem naglasio da će učiniti sve kako bi se pomoglo Udruženju u realizaciji vrijedne kulturološke zamisli.

 

Krupljani su pozvali muftiju IZ u Zagrebu da posjeti Bosansku Krupu i Arapušu, da prisustvuje događajima koji se organizuju u čast prvog bh. reisa, te da obiđe kuću čije bi opremanje sa vrijednim dokumentima i građom po završetku, između ostalih, trebao pomoći Fakultet islamskih nauka iz Sarajeva.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

24. 3. 2015. god.

Ocijeni
(1 Glasaj)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 325 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda