Usvojen Nacrt budžeta općine Bosanska Krupa

              Na trideset i prvoj sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa usvojen je izmedju ostalog Nacrt budžeta općine za 2015 godinu a vjećnici su usvojili i  Prijedlog odluke o utvrđivanju vrijednosti boda za komunalnu naknadu za 2015. godinu , Prijedlog odluke o utvrđivanju bazne cijene kao osnovice za obračun naknade za uređenje građevinskog zemljišta za 2015. godinu na području općine Bosanska Krupa te    Prijedlog odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1 m² korisne stambene površine na području općine Bosanska Krupa za 2015. Godinu. Nije bilo dovoljno glaova da se na ovoj sjednici u Dnevni red uvrsti  izbor zamjeniha predsjeavajućeg Općinskog vijeća  a potrebnu većinu nije dobila ni Odluka o imenovanju općinskog pravobranioca pa će konkursna procedura biti ponovljena.

 Nacrt budžetaOpćine Bosanska Krupa za 2015.godinu   ove godine je predložen u zakonskom roku koji omogućava da se Prijedlog budžeta usvoji do kraja tekuće godine. Nacrtom budžeta za 2015.godinu predvidjeno je da se oprihoduje ukupno   6.451.235  KM i za oko 500 000 KM je manji od prošlogodišnjeg barem u ovoj fazi  nacrta  jer se do usvajanja  budžeta očekuju još neke odluke o grantovima sa viših nivoa pa bi i konačan budžet mogao biti i nešto veći. U raspravi je bilo više sugestija koje se trebaju uvrstiti u prijedlog koji će biti ponudjen na usvajanje .Kroz diskusiju je ovaj nacrt ocjenjen kao dobra osnova za Javnu raspravu koja će trajati 30 dana i na kojoj bi se trebale iskristalistai sve sporne stavke i  eventualno dopuniti novim budžetskim kodovima koji nisu bili do sada predviodjeni. Nacrt budžeta je usvojen sa samo jednim glasom protiv.

                Usvojen je i  Prijedlog odluke o osnivanju i djelokrugu Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Bosanska Krupa a razlozi za donošenje ove odluke proizilaze iz potrebe da se uspostave nove i funkcionalnije službe i  na taj način poveća učinkovitost i izbjegnu preklapanja poslova općinskih službi, te poveća učinkovitosti, odgovornosti i transparentnosti. Potpisivanjem memoranduma o razumjevanju sa međunarodnim institucijama za projekte: ILDP II, GOLD, BFC i CREDO,općina je preuzela obavezu da organizira organ uprave na predloženi način.Tako će sada u Općini Bosanska Krupa biti  Kabinet općinskog načelnika, Služba za prostorno uređenje, imovinsko – pravne i geodetske poslove,Služba za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove,  Služba zazajedničke poslove, civilnu i protupožarnu zaštitu,  Služba za finansije,  Služba za opću upravu i  društvene djelatnosti, Služba za obrt,poljoprivredu i poduzetništvo i  Služba za upravljanje razvojem. 

                Prijedlog odluke  o izmjeni i dopuni Odluke o radnom vremenu  turističkih, ugostiteljskih i drugih objekata  i objekata za priredjivanje igara na sreću na području općine Bosanska Krupa koja je predložena na nakon većeg broja primjedbi  vlasnika objekata  omogućeno je da i tokom zimskih mjeseci vikendima i praznicima ugostiteljski  objekti rade do 2 sata iza ponoći.

                Prijedlog programa o zajedničkoj komunalnoj potrošnji  je ocjenjen kao izuzetno korektan  i  sveobuhvatan ali je ipak predloženo  da se donošenje odluke odloži kako bi do 10.decembra  predstavnici MZ mogli poslati svoje dopunjene prijedloge.   Nacrt Programa rada Općinskog vijeća 2015. je usvojen i upućen u Javnu raspravu. Usvojeni su i  akti iz imovinsko pravne oblasti   , Informacija o broju upisane djece po osnovnim i  srednjim školama u školskoj 2014/2015.god sa  usporedbom upisa od 1996. do 2013.godine  te     Informacija Policijske Uprave o stanju sigurnosti za mjesec oktobar.

               

Ocijeni
(0 glasova)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 493 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda