Svečana akademija za Dan državnosti BiH

25. novembra, Bosna i Hercegovina slavi svoj Dan državnosti, a tim povodom u Domu kulture u Bosanskoj Krupi danas je upriličena svečana akademija kojoj su osim načelnika Armina Halitovića, predsjedavajućeg OV Huseina Gerzića, ratnog generala Fadila Hasanagića, općinskih vijećnika, prisustvovali predstavnici vjerskih i kulturnih zajednica, boračkih organizacija, te građani Bosanske Krupe.

U uvodnom dijelu intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a nakon toga svim prisutnima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Husein Gerzić. U kratkom obraćanju čestitao praznik i govorio o njegovom značaju.

“Dan državnosti je veliki praznik, svojevrsni rođendan naše zemlje i trebamo mu pridavati poseban značaj. Ovo je način da taj rođendan zvanično proslavimo i mi, predstavnici izvršnog i predstavničkog organa u Bosanskoj Krupi zajedno sa građanima, predstavnicima javnih preduzeća i ustanova”, istakao je predsjedavajući OV Husein Gerzić i građanima uz čestitku poručio da budu solidarni, humani, otvoreni za saradnju, da bilo kakve različitosti među ljudima shvate kao bogatstvo, vrlinu, a suživot kao prednost i mogućnost.

Nakon njega obratio se i prvi čovjek općine, načelnik Armin Halitović. Podsjetio na neke historijske činjenice, ali se osvrnuo i na to da se ovaj praznik slavi samo u jednom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Kako je stao rat, agresija na Bosnu i Hercegovinu, rekao bih još nije profunkcionisao nijedan bitan sadržaj za našu zemlju koji bi išao u pravcu snaženja države. Istina, dekretom Visokog predstavnika, usvojena je zajednička valuta, pasoš, himna (bez teksta), zastava, tablice na autima, itd., ali nikako da svi koji živimo u Bosni i Hercegovini shvatimo i podržimo našu državu u pravcu snažnijeg prosperiteta, političkog i materijalnog napretka za sve narode Bosne i Hercegovine. U riznici bosanske historije 25. novembar 1943. godine predstavlja dragulj u kome se prelama suština i istina BiH. Suština jeste suživot različitosti, a njena istina, njene međunarodno priznate granice. Iz iskustva suživota, poštivanja prava drugog i drugačijeg rodio se antifašizam, a iz antifašizma spoznaja o vlastitoj državnosti i nužnosti njenog očuvanja”, rekao je između ostalog načelnik Armin Halitović.

O postojanju države, obnovi državnosti, obilježavanju Dana državnosti opširnije je govorio ratni general Fadil Hasanagić.

“I mi smo generacija koju je krvava i slavna historija bosanske državnosti dovela u iskušenje i opredjeljenje da stane u stroj boraca za odbranu Bosne i bosanskog naroda. Mnogi su nas napustili u toj borbi jer nisu shvatili značaj historijskog trenutka ili su pokleknuli pod teretom historijske odgovornosti za državnu sudbinu Bosne. Mi o sebi nećemo dočekati sud historije i ne znamo kakav će taj sud biti. Ali uvjeren sam da dijelite moje mišljenje da je svaki od nas za vrijeme ove agresije neposredno osjetio dah te historije, osjećao da u njoj učestvuje, da je stvara, da je rukom hvata, da gleda ljude oko sebe, obične ljude kako izrastaju u junake”, kazao je na današnjoj sjednici između ostalog gospodin Hasanagić.

U kulturno-umjetničkom programu na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH učestvovali su Jasmin Beširević, Mirsad Halkić, Samir Alagić i Salih Suljanović.

Prije svečane akademije delegacije Općine Bosanska Krupa i političkih stranaka, obišle su spomen-obilježja i šehitluke na prostoru lokalne zajednice i položile cvijeće.

Ocijeni
(0 glasova)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 418 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda