Obustavljena nastava u Drugoj osnovnoj školi i Gimnaziji Bosanska Krupa

U JU“Druga osnovna škola“ nastava obustavljena do daljnjeg

Od danas pa do daljnjeg 800 učenika koji nastavu pohadjaju u objektu JU“ Druga osnovna škola, a riječ je o njihovim osnovcima i učenicima JU „Opća Gimnazija“  do daljnjeg neće u školske klupe. Iako je na informaciju da škola ostaje bez energenta  za grijanje intervenisala Općina Bos.Krupa nabavivši 1000 litara lož- ulja, već sljedeći dan došlo je do kvara na peći  iz koje sada prema riječima direktorice Druge OŠ Dajire Zjakić doslovice curi lož-ulje i nemoguće ju je popraviti. Takodje podsjećanja radi prije nekoliko dana reagovalo je i Vijeće roditelja i osnovaca i gimnazijalaca tražeći da ukoliko se temperatura u učionicama spusti ispod 19 stepeni nastava obustavi što će se od danas i činiti dok se ne nadje rješenje.

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja USK upoznato sa novonastalom situacijom izdalo je usmenu, a danas se očekuje i pismena saglasnost da se nastava u ovom objektu obustavi do daljnjeg. Prema riječima direktorice Zjakić ovaj problem nije od juče, već unazad nekoliko godina nastojanja su da se i zbog neisplativosti i zbog dotrajalosti  peć zamjeni onom na kruto gorivo, medjutim kako je sama istakla i pored dopisa, urgencija na različite adrese od kantonalnog i federalnog nivoa pa do upućenih dopisa na adrese različitih ambasada nije se uspjelo doći do potrebnih sredstava. U razgovou sa direktoricom Zjakić saznali smo da bi bilo neophodno nabaviti dvije peći jednu od 300 i drugu od 200 KW za čiju nabavku, ugradnju, a prethodno i demontažu stare peći potrebno je oko 76 000 KM.

Inače 29. oktobra na RTVUSK ministar obrazovanja USK Dario Jurić je  izmedju ostalog kazao da ne želi snositi ni odgovornost ni posljedice za nastalu situaciju u JU“Druga osnovna škola“ prebacujući krivicu upravo na menadžment ove škole tvrdeći da ta škola nije na vrijeme pokrenula zakonske procedure za nabavku energenta tj tender.

Sada nije problem samo nabaviti energente, već i peć da bi se školska godina uopće mogla nastaviti, a dok se ne iznadje rješenje   800 učenika će na prinudni odmor, nadamo se ne  predugo.

Renata Sedić

Zadnji put promjenjen petak, 31 Oktobar 2014 11:58
Ocijeni
(1 Glasaj)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 368 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda