IFAD i u šestom nastavku u Bosanskoj Krupi

Direktor jedinice za koordinaciju IFAD-ovih projekata u Bosni i Hercegovini pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović i delegat u Parlamentarnoj skupštini BiH Senad Šepić u Bosanskoj Krupi razgovarali su protekle sedmice sa općinskim načelnikom Arminom Halitovićem i njegovim suradnicima o novom programu podrške poljoprivrednicima, od strane Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), bosanskokrupskim poljoprivrednicima.

Minimalno milion maraka po jednoj općini počeće se implementirati već od juna mjeseca,kada kreće šesti projekat IFADA u BiH.Odabrano je 27 općina iz BiH,a sa unsko-sanskog kantona, pored općine Bosanska Krupa, sredstva će, putem projekata, moći zahvatiti još općina Bužim i Bosanski Petrovac.

Cilj ovoga projekta je pomoć smanjenju siromaštva i razvitku ruralnih zajednica. Kroz taj sveobuhvatni cilj osigurat će se mogućnost za zapošljavanje na projektnom području, te bolje povezivanje ruralnih zajednica s prerađivačkim kapacitetima i središtima potrošnje,a poseban naglasak šestog projekta IFAD-a u BiH je na uvezivanju poljoprivrednih proizvođača i onih koji poljoprivredne proizvode plasiraju na tržištu.

"Oko 1,8 milion maraka uspješno je u ranijim ciklusima uloženo u bosanskokrupsku poljoprivredu,u veoma važne poljoprivredne projekte,kako na unapređenju poljoprivredne proizvodnje,tako i na polju razvoja infrastrukture i edukacije poljoprivednih proizvođača"-kazao je direktor IFADA za BiH,Halil Omanović.

Ovo sada  je već šesti po redu projekt koji IFAD implementira u Bosne i Hercegovini. IFAD-ovi projekti su doista po svim mjerilima stranih donatora pokazali praktičnu uspješnost na terenu i mislim da će te  i ovom  projektu biti jako uspješni. Naša ruralna područja, uglavnom su zapostavljena jer država nema dovoljno novca za pokretanje i implementiranje većih infrastrukturnih projekata. Kroz ovaj projekt sredstva se mogu iskoristiti upravo za obnovu infrastrukture  koja će poljoprivrednicima olakšati pristup tržištu. Sa druge strane, financijski dio kroz kreditne organizacije s nešto nižim kamatama, našim poljoprivrednicima će jednostavnije omogućiti pristup do sredstava za investiranje. Uz pomoć zadruga,  edukativnog dijela, poljoprivrednici će također imati bolji pristup tržištu.Poljoprivrednici ovakvim projektima mogu poboljšati svoju egzistenciju i egzistenciju svojih obitelji. Također, građani koji žive u ruralnim sredinama imaju priliku izravno utjecati na smanjenje ogromne nezaposlenosti u našoj zemlji“-izjavio je Omanović.

 

 

Delegat u najvišem zakonodavnom tijelu naše zemlje i podpredsjednik SDA BiH, Senad Šepić, izrazio je zadovoljstvo što je proces ratifikacije novog IFAD projekta završen u rekordnom roku i što je u tom procesu i sam, poticajn,o da se ovaj proces ubrza, učestvovao .

"Projekti su spremni,učešće općine je uplanirano,čekamo samo početak promocije projekta i nadamo se, da ćemo odgovornom realizacijom ovog projekta, već od septembra mjeseca,  početi ga implementirati,a nadam se i  dobiti ,kao i ranije, i dodatna sredstva ,tako važna poljoprivrednicima naše općine. Unaprijeđenje ukupnih uslova za razvoj poljoprivrede i poboljšanje životnog standarda  bosanskokrupskih građana u ruralnim područjima,visoko su na listi prioriteta budućih aktivnosti lokalne uprave,tako da je ovaj projekta veoma važan i zaslužuje veliku zahvalu svima onima koji su ga osmislili i usmjerili i prema bosanskokrupskoj općini"-rekao je općinski načelnik općine Bosanska Krupa, Armin Halitović.

Uspješnost koju je u realizaciji  IFAD-projekata  imala  Bosanska Krupa do sada, očekuje se  i u šestom njegovom nastavku,i to, sa obe strane:bosanskokrupskih općinskih vlasti i onih koji su formirali i i koji upravaljau IFAD projektima.

Potencijalni dobitnici su bosanskokrupski poljoprivrednici  koji su ozbiljno i odgovorno na svojim imanjima,  u prethodnim ciklusima, realizirali IFAD projekte.

Krajem maja  ili početkom juna već,poljoprivrednicima  će se predstaviti ovaj projekt u Bosanskoj Krupi.Odmah potom će se krenuti u proceduru njegove implementacije.

 

 Dževada ŠtanclOcijeni
(1 Glasaj)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 431 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda