Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1

Smanjite sebi prihode da bi i nama nešto ostalo!

Ilustracija Ilustracija

Težak socijalni položaj penzionera, loša zdravstvena zaštita, a time i kvaliteta života ispod svake granice društveno prihvatljivog standarda  dovelo je  više od polovice   penzionera ove zemlje na prosijački štap u godinama  koje se u zemljama sa normalnim uslovima  života nazivaju zlatnim godinama.

Do sada rečeno  bi u najkraćem mogao biti  presjek netom održane Skupštine Udruženja penzionera općine Bosanska Krupa. Kakav je položaj penzionera  čija se visina penzije kreće od 50 KM- 310 KM, odnosno sada 325 KM, a takvih je najviše u ovoj populaciji,  najbolje se može vidjeti kroz konkretne pokazatelje.U Bosanskoj Krupi  od 2200 penzionera  1700 je onih  koji mjesečno dobiju od 50-310,od januara  ove godine 325 KM. Prema izračunu  ovih udruženja  kada penzioneri podmire svoje osnovne potrebe  za ishranu im ostanu 2 KM dnevno. Zbog toga je Skupština udruženja i ovaj put izmedju ostalih donijela zaključak kojim se traži smanjenje javne potrošnje u prvom redu : plata ,toplih obroka, paušala općinskim vijećnicima  koji  inače u općini Bos.Krupa iznose 450 KM te da se smanje naknade za rad u komisijama. Stvaranje boljeg poslovnog okruženja, kao i privatizacija firmi „Amrateks“, „Svinjogojska farma“  i  „ Krupatrans“  takodje su na listi zahtjeva udruženja. Kao problem je naveden i nepotpuna usluga stomatološke ordinacije JU „Dom zdravlja“ Bos.Krupa  gdje penzioneri za sada mogu dobiti jedino uslugu vadjenja zuba. Brojne kritike su se čule i na račun vrlo loše kvalitete ogrjevnog drveta kojeg penzioneri preko svog udruženja kupuju od ŠPD „Unsko-sanske šume“. Problem nije samo u kvaliteti već i u količini  zbog čega je upis ogrijeva od strane penzionera opao za 40 %.

Na kraju penzioneri  su izrazili svoje neslaganje sa nasiljem i uništavanjem imovine države u socijalnim protestima koji su krenuli početkom februara, ali su proteste u potpunosti podržali. Kako je kazano i ova populacija sama će krenuti u proteste  ukoliko se do 01.06.2014 ne počnu rješavati pomenuti zahtjevi.

Renata Sedić

Ocijeni
(0 glasova)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 286 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda