Odluka Vlade Federacije o podjeli 21 miliona maraka općinama i gradovima u većem bh. entitetu za borbu protiv koronavirusa, izazvala je burne reakcije.

Razlog je vrlo jednostavan, a odnosi se na činjenicu da su neke općine neočekivano, odnosno nelogično, dobile mnogo novca, dok, s druge strane, neke nisu ništa.Tako su npr.općina Bos.Krupa i Cazin dobili po 50 000,dok su općine poput Bužima koji je dobio 400 000 KM,dobile daleko veće sume od B.Krupe i Cazina,kao što su Ključ ili B.Petrovac. Da stvar bude još gora, vodili su se navodno dokumentom o kriterijima pri raspodjeli sredstava u kojem stoji da se raspodjela vrši na osnovu broja stanovnika i površine općine te broju učenika u osnovnim i srednjim školama.Koliko su se vodili kriterijima o broju stanovnika i površini nabolje pokazuje primjer Bužima i Cazina, a ovakvih primjera je bezbroj.

krit

 

Izvor: Dnevni avaz/RadioBK

Nakon što je federalni Štab Civilne zaštite juče donio naredbu da se penzionerima iznad 65 godina dozvoli izlazak od 08,00 do 12,00 h od 06-10.aprila i mladjima od 18 godina da mogu biti u automobilu sa rodteljem općinski Štab civilne zaštite općine Bos.Krupa je jutros na svojoj sjednici uskladio pomenute naredbe.

Takodje i naredba kojom se dozvoljava rad prodavnicama bijele tehnike,namještaja isl.je jedna od naredbi koja je usvojena na štabu.

Kako se u naredne dvije sedmice,prema epidemiolozima očekuje vrhunac epidemije u našoj zemlji ,pojedini članovi Štaba su iznijeli mišljenje da popuštanjem u naredbama od strane federalnog štaba Civilne zaštite u ovakvom jednom trenutku nije dobar potez i ne ide na ruku svim mjerama predostrožnosti koje se poduzimaju skoro pa mjesec dana.

Disciplina i odgovornost je nešto na čemu mora istrajavati i pojedinac i zajednica kako bi ovu epidemiju prošli uz što manje posljedice.

 

Renata S.

Trenutno policija vrši pretres u prostorijama Općine Velika Kladuša zbog prijave da je pečat otuđen.
"U zgradi Općine Velika Kladuša se trenutno vrši pretres po nalogu Općinskog suda. Niko do sada nije uhapšen", rekao je za Klix.ba Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona i tako demantovao navode da je uhapšena kćerka načelnika Općine Velika Kladuša i osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića.

Naime, Edina Abdić Pleho je navodno otuđila pećat Općine Velike Kladuše iako nije tu uposlenica, na šta je oštro reagovao predsjedavajući Vijeća Fikret Bašić koji je pozvao sve nadležne polsicijske službenike koji su uzeli izjave na nastale okolnosti.

Nakon toga održana je i vanredna sjednica Kolegija, na kojoj su usvojeni zaključci povodom novonastale situacije, a upućen je i zajednički dopis prema ministarstvima financija i pravde USK, kako bi se u zakonskim okvirima riješila ova situacija.
Pečat Općinskog vijeća otuđen je nakon sjednice, na kojoj je doneseno nekoliko izuzetno značajnih odluka koje se tiču daljeg funkcioniranja općine u vremenu pandemije koronavirusa.

Edina Abdić Pleho je u lokalnim medijima demantovala takve navode rekavši da je izjava da "provodi vrijeme" u kabinetu dok je općinski načelnik izvan BiH rezultat neuključivanja predsjedavajućeg Općinskog vijeća u rješavanje gorućeg problema koji nam svima prijeti - koronavirusa.

 

Izvor: Klix.ba

Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK obavještavaju:

- U Sarajevo, u referentnu laboratoriju, sa područja Unsko-sanskog kantona, jučer je poslano 54 uzorka za testiranje na koronavirus. Rezultate testova smo upravo dobili i pokazali su 7 pozitivnih i ostali su negativni na koronavirus, potvrdila je ministrica zdravstva USK dr. Nermina Ćemalović.
Riječ je o četiri osobe iz Cazina i tri iz Bihaća.

- Negativan je i retest osobe koja je prva oboljela u Bihaću. Dobro se osjeća i ohrabrujuće je da je na putu izliječenja, kaže dr. Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK.

Danas je u Sarajevo, iz USK, poslano novih 49 uzoraka.

Stranica 1 od 783

RBK

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 646 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa