Članak je filtriran: April 2023

Juče je svečanim činom presijecanja vrpce, u prisustvu mještana kao i nekolicine vijećnika Gradskog vijeća Bosanska Krupa otvoreno oko 800 metara asfaltiranog puta u Bešića sokaku odnosno Hasanagića selu. Kako nam je kazao predsjednik gradjevinskog odbora Emir Bešić, sredstva u visini od nešto više od 200 000 KM obezbjedio je Grad Bosanska Krupa kao i mještani koji su „bolje sutra“ potražili van granica BiH, ali i oni koji su se juče okupili i zajedno obilježili završetak, za stanovnike ovog kraja, ipak vrlo značajnog projekta. Izvodjač radova je bilo bosanskokrupsko preduzeće „ I Komić“. Iako u zaseoku sa nekad pedesetak domaćinstava, a danas tek šesnaestak, ova putna komunikacija uveliko će olakšati život i svakodnevnicu mještanima ovog kraja, a posebno djeci školskog uzrasta koja će sada do svojih školskih klupa dolaziti na mnogo lakši način. Osim toga pomenuta se dionica može koristiti i kao alternativni pravac prema Cazinu.

Renata S.

Objavljeno u VIJESTI

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je da će u ponedjeljak, povodom Međunarodnog praznika rada u Sarajevu biti održana protestna šetnja u Sarajevu.

Iz Saveza su obavijestili javnost da će obraćanje predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića povodom Međunarodnog praznika rada biti održano u 11:30 sati u Velikoj sali Doma sindikata u Sarajevu. Nakon toga će biti organizovana protestna šetnja do Parlamenta Federacije BiH.

Protest povodom 1. maja najavio je ranije i Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine (STBIH).

Protesti pod nazivom "Kada smo mi na redu?" počet će u 8:30 sati u ponedjeljak, 1. maja 2023. ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog Prvomajskog protestnog uranka STBIH je, kako navode, skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranje vlasti u BIH ponovo za posljedicu ima stagnaciju ali i nazadovanje životnog standarda radnika.

Izvor:federalna.ba/AA

Objavljeno u VIJESTI

Udruženje građana ReSTART BiH je za 9. maj kada se obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, zakazao proteste na kojima će, kako kažu, ponuditi i rješenja za BiH, s obzirom na to da Christian Schmidt nije riješio probleme.
Protesti će biti održani vjerovatno na tri lokacije, a to su Ambasada SAD-a, Delegacija EU i OHR.

"Prvobitno smo planirali da taj događaj se održi u Tuzli i da tako nastavimo širiti ideju građanskog modela uređenja države. Tuzla se godinama predstavljala kao slobodarski, antifašistički i multietički grad tako da smo turneju obilaska bh gradova trebali nastaviti upravo tamo na taj datum. Ipak, zbog aktuelne situacije smo prinuđeni ponovo ostati u Sarajevu na jednoj od tri lokacije (a vrlo moguće i sve tri) - Američka ambasada, Delegacija EU i naravno nezaobilazni OHR", naveli su u pozivu na proteste.

Kao razlog organizovanja protesta navode da je izražavanje stava građana o potencijalnim rješenjima za izborno uređenje BiH.

"Pošto su naši protesti (njih 26) uglavnom bili reakcioni, ovaj put smo se odlučili da ponudimo konkretna rješenja kada već imamo situaciju da je visoki predstavnik srušio Dejtonske postavke tj. Ustav BiH! Sada kada su raspakovali Dejton, oni koji odlučuju o našoj državi, bio bi red da prime građane i da nam ponude odgovore za ovo do sada što su poduzimali, a mi ćemo njima nekoliko rješenja kako bi država mogla normalno profunkcionisati", rekao je Suad Đozić, jedan od organizatora.

Posebno ističu svoje prijedloge međunarodnoj zajednici među kojima su vraćanje na Ustav RBiH i ukidanje kantona i entiteta. No jasno je da su u ovom političkom momentu ti zahtjevi nerealni. Navode i kako imaju još jedno, treće rješenje, koje će otkriti na protestima.

"Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku. Prvo rješenje koje ćemo ponuditi je vraćanje na izvorni Ustav RBiH. Drugo rješenje je prijedlog naše Azre Zornić – Municipalizacija. Državno uređenje sa dva nivoa - država i općina. Treće rješenje spremamo da otkrijemo 9. maja", naveo je.

Unaprijed će poslati i pisma namjere Delegaciji EU, Američkoj ambasadi i OHR-u kako bi visoki zvaničnici planirali da ih prime devetog maja na razgovor.

Prethodni protesti su održani na dan glasanja o novoj vladi u FBiH, sutradan nakon što je Christian Schmidt donio nove izmjene Ustava FBiH. Kako su izgledali protesti, ali i glasanje u Predstavničkom domu ste mogli pratiti u našem tekstualnom prijenosu uživo.
Izvor: klix.ba

Objavljeno u VIJESTI

Dana, 28.04.2023.godine održana je vanredna sjednica Gradskog vijeća s jednom tačkom dnevnog reda problem pasa lutalica u gradu Bosanska Krupa.

 

                Nakon mnogobrojnih diskusija od strane prisutnih vijećnika usvojeni su sljedeći zaključci:

 

  1. Zadužuje se nadležna Služba Grada Bosanska Krupa i Gradonačelnik da za narednu sjednicu Gradskog vijeća pripremi Prijedlog Odluke o dopunama Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području općine Bosanska Krupa kako bi se utvrdila zabrana hranjenja napuštenih i izgubljenih pasa na javnim površinama i kako bi se utvrdile kaznene odredbe.
  2. Zatražiti od Pete Policijske uprave, Pete Policijske stanice Bosanska Krupa da postave policijske punktove na ulazu u Bosansku Krupu kako bi se spriječio dovoz napuštenih i izgubljenih pasa sa područja drugih općina i gradova.
  3. Predlaže se da se sa V vanredne sjednice Gradskog vijeća Grada Bosanska Krupa uputi predmetna inicijativa Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja Službeni glasnik BiH, broj: 25/2009 i 9/2018. član 28. dodaje se stav 6.“ Način postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama propisuje se posebnim aktima predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave.
  4. Pozivaju se građani Grada Bosanska Krupa da u vremenskom periodu od 7 (sedam) dana izmjeste pse koji su u privatnom vlasništvu, a trenutno su iz određenih razloga na ulicama Grada Bosanska Krupa, čipuju pse i upišu ih u važeći Registar pasa, u protivnom će se isti smatrati napuštenom životinjom , te će se sa njima postupati u skladu sa važećim zakonskim propisima.

 

 

 

 

 

 

               

                                                                                                                        Predsjedavajući Gradskog vijeća

                                                                                                                                       Alen Lipovača

Objavljeno u VIJESTI

Juče su u Domu kulture 93 studenta s područja grada Bosanska Krupa sa gradonačelnikom Arminom Halitovićem potpisalo ugovore o dodjeli stipendije za akademsku 2022/2023. godinu.

Već četrnaestu godinu zaredom Grad Bosanska Krupa stipendira studente koji redovno studiraju na nekom od državnih fakulteta u BiH, a do sada je u svrhu podrške studentima iz Budžeta Grada isplaćeno skoro 2000 stipendija u čiju svrhu je izdvojeno više od 1,6 miliona konvertibilnih maraka.

stip2

Prilikom potpisivanja ugovora studentima se obratio gradonačelnik Grada Bosanska Krupa Armin Halitović, te čestitao svima i poželio mnogo sreće i stečenog znanja tokom studiranja.

Izdvojena sredstva u Budžetu za ovu godinu dijele se s brojem studenata i studentica koji su ostvarili pravo za novčanu podršku i dobiva se visina godišnje stipendije koja se isplaćuje u deset jednakih rata, osim studenata koji su ostvarili posebne visine stipendija zbog izuzetnih rezultata propisanih pravilnikom za stipendiranje.

Kabinet gradonačelnika Bosanske Krupe

stip3

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 19,25 sati ul.Prvomaska narušavanje JRiM-a naročito drskim ponašanjem od strane dva lica. Prekršajni nalog na 2 lica.U 19,55 sati ul.505 Viteške brigade narušavanje JRiM-a fizičkim napadom na drugo lice od strane jednog lica.Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 37 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 9 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća .Sinoć od 00,30 sati danas do 15,00 sati prekid u isporuci vode u naselju Ljusina.Sanacija kvara na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planski prekida u isporuci električne energije.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne. , regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne,uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeća: temperatura zraka 5 C , vlažnost zraka 82 % , dok je vodostaj rijeke Une 122 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici izglasala novo povećanje penzija za još 3,9 posto.

Novalić napominje da je 2018. godine najniža penzija bila 326 KM, dok će sada će iznositi 538 KM.

Donijeli smo reformski Zakon o PIO i omogućili redovnost rasta i isplata i sada imamo rast od 212 KM. Ovo je šesto povećanje od aprila prošle godine, iako su neka bila vezana samo za minimalnu penziju. Najveći rast smo ostvarili u penzionom sistemu. Rast jednog društva, odnosno rad jedne vlade trebamo mjeriti putem makroekonomskih pokazatelja, kako to radi cijeli svijet - izjavio je premijer Novalić.

Kako je kazao, socio-ekonomska reforma, koja je započela 2015. godine, najbolje se odražava u Ministarstvu finansija, socijalnoj sferi i energetskoj sferi, dok je infrastruktura također zailježila veliku ekspanziju u FBiH. Socio-ekonomska reforma podrazumijeva četiri stuba – finansijska reforma, radno-pravno zakonodavstvo, ekonomsko-socijalne reforme i fiskalna reforma, koja još uvijek nije završena.

Podsjeća da na usvajanje u Parlamentu čeka set važnih zakona, a to su fiskalni zakoni i energetski zakoni, koji jamče energetsku tranziciju, koja je postala imperativ. Navodi da je naše društvo od 2015. godine bogatije za 12 milijardi KM, što je povećanje za 66 posto.

- Zabilježili smo pad nezaposlenosti, rast godišnjeg izvoza bio je tri puta veći nego u prethodnom periodu, penzije i plaće su porasle unatoč velikim poskupljenjima. Investiramo u općine, kantone, ceste, a sve to iz budžeta zahvaljujući zdravoj fiskalnoj politici. Dali smo odgovore ne pitanje kada će biti završen autoput Vc, a trenutno je u izgradnji 65 kilometara, vrijednosti dvije milijarde KM, dok je novac obezbijeđen za preostalih 86 kilometara – zaključio je premijer.

Ministar rada i socijalne politike u Vladi Federacije BiH Vesko Drljača napominje da će novo povećanje penzija početi 1. jula ove godine, te da je do povećanja došlo nakon što su za to ispunjeni svi uslovi.

- Sada ćemo imati minimalne penzije u iznosu 538 KM, zagarantovane 642, a najviše 2.626 KM. Za implementaciju povećanja penzija potrebno je izdvojiti 52 miliona KM koja su obezbijeđena kroz finansijski plan Federalnog zavoda PIO za 2023. godinu. U Vladi smo zaista posebnu pažnju posvetili ovoj kategoriji koja je ugrožena, a prema kojoj imamo moralne obaveze jer su stvarali sredstva koja mi i danas koristimo – rekao je Drljača.

Dodaje da je Federacija BiH preuzela obavezu finansiranja dječijeg dodatka, za što je u ovoj godini izdvojeno 106 milona KM, za oko 85.000 korisnika. Za implementaciju Zakona o roditeljima – njegovateljima predviđeno je 28 miliona KM, dok za neratne osobe s invaliditetom iznos je u odnosu na prošlu godinu povećan za 80 miliona. Drljača napominje da je zakon, koji se tiče 45.000 korisnika, u proceduri pa su moguće dodatne promjene.

Za civilne žrtve rata planirano je 25 miliona KM, dok je Vlada donijela odluka da se deset miliona KM izdvoji za zakon o vantjelesnoj oplodnji.

Izvor: federalna.ba/Fena

Objavljeno u VIJESTI

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Prvi maj međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana (1. i 2. maja).

To je određeno Zakonom o praznicima, koji se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona, odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom, primjenjuje kao federalni zakon.

U skladu sa navedenim, iz Ministarstva obavještavaju javnost da su neradni dani u Federaciji BiH ponedjeljak (1. maj/svibanj) i utorak (2. maj/svibanj 2023. godine).

Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.
Izvor: rtvusk

Objavljeno u VIJESTI

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 20,45 sati Zalug KD-oštećenje tuđe stvari od strane 1 lica. Uviđaj izvršen. Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu o počinjenom KD-u.

Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervenciju i dojavu o požaru u 21,30 sati Crno jezero požar kontejnera za smeće. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom. Požar ugašen u 22,30 sati.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 29 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 1 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća .Danas nema planski prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas od 09,00 do 16,00 sati planski prekid u isporuci električne energije na dalekovodu Perna.Radovi na dalekovodu.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne. , regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne,uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeća: temperatura zraka 7 C , vlažnost zraka 79 % , dok je vodostaj rijeke Une 127 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
Stranica 1 od 7

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1670 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa