Članak je filtriran: Septembar 2020

U kabinetu premijera USK Mustafe Ružnića danas je održan radni sastanak na inicijativu Mehire Perviz, direktorice Poljoprivrednog Zavoda USK a tema je bila aktiviranje robnih rezervi žitarica i poljoprivrednih proizvoda na području Unsko-sanskog kantona.
Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede i pomoćnik ministra Rasima Bobić također su stava da u, cilju potpore poljoprivrednicima proizvode koji ne uspiju plasirati na tržište, treba otkupiti za potrebe robnih rezervi.

- Stvaranje zaliha strateških roba osim što ima pozitivan uticaj na stabilnost tržišta ujedno i potiče domaću proizvodnju, istakla je direktorica Poljoprivrednog zavoda.

Razgovor o aktivnostima koje prethode otkupu za robne rezerve
( nabavka, teritorijalni razmještaj, osiguranje prostora za smještaj i čuvanje roba, nadzor nad uskladištenim robama, obnavljanje, korištenje robnih rezervi) bit će nastavljen na proširenom sastanku, naredne sedmice na koji će biti pozvani gradonačelnici i načelnici općina USK te predstavnici Ministarstva privrede kako bi usaglasili slijed djelovanja ove strateške aktivnosti, kazao je premijer Ružnić.

Izvor: Vlada USK

Sa ljetom se, u godini koju je obilježila pandemija korona virusa, pozdravljamo za vreme septembarske ravnodnevnice. Jesen počinje u 15.30 sati i nastupa ravnodnevnica, nakon čega dani postaju kraći. U isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće.Jesen traje 90 dana do 21. decembra kada počinje zima.

U prvoj nedelji jeseni koja nastupa ovog utorka od 15,30h , meteorolozi prognoziraju promenljivo jesenje vreme.Radnim danima smenjivaće se oblačno i toplo vreme, ponegde sa pljuskovima. Za vikend nas očekuje zahlađenje, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

RadioBK

Kampanja #TvojGlasJeBitan je nestranačka kampanja, što znači nezavisna o političkim strankama i drugim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz tima kampanje #Tvoj Glas je Bitan.


Naglašavaju da kampanja #TvojGlasJeBitan ne podržava niti jednu političku stranku, niti bilo kojeg kandidata.


Cilj kampanje je promovisanje i podsticanje građana i građanki na glasanje na Lokalnim izborima 2020. u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na mlade koji su, kako navode, na prethodnim Općim izborima 2018. godine, u biranju vlasti učestvovali sa udjelom od oko 50 posto.


Kampanja #TvojGlasJeBitan predstavlja svojevrsnu reakciju na nizak procenat izlaznosti građana na prostoru cijele BiH na Općim izborima 2018., nestranački orijentisanu, usmjerenu na pozitivnu retoriku i moderne načine komunikacije.
S tim u vezi, kampanja #TvojGlasJeBitan uskoro dobija i svoju web stranicu, koja će osim vijesti i novosti vezanih za samu kampanju i njene aktivnosti, pružiti priliku svim mladim političarima i kandidatima da daju svoj doprinos u pozivanju mladih da iskoriste svoje građansko pravo na lokalnim izborima ove godine, navodi se u saopćenju kampanje #Tvoj Glas je Bitan.


Izvor: FENA

U Bosanskoj Krupi danas je registrovan jedan novi slučaj infekcije koronavirusom dok je jedan pacijent izliječen. Trenutno je aktivno sedam slučajeva sa 26 bliskih kontakata što znači da su u izolaciji 33 osobe. Od sedam osoba pozitivnih na koronavirus, četiri su hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici „Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.- potvrđeno je u Domu zdravlja Bosanska Krupa.
----
U posljednja 24 sata u BiH zaraza koronavirusom potvrđena je kod 216 osoba. Od tog broja, 164 zaraženih je u Federaciji BiH, 51 u Republici Srpskoj i jedan u Brčko distriktu. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Posavskom.
Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljeno je 14 novih smrtnih ishoda. Preminulo je 5 osoba i to 3 muškarca - iz Bihaća, Donjeg Vakufa i Novog Travnika, kao i dvije žene iz Bihaća. Devet smrtnih ishoda je iz proteklog perioda, koji su tek prijavljeni Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.
Izvor: RadioBK/Klix.ba

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

21.09. u 12.30 sati desilo se KD šumska krađa u Bos.Otoci područje Bukovske od strane 1 lica, sačinjen izvještaj o počinjenju KD i upućeno Kantonalnom tužilaštvu.

21.09. u 15.30 sati desila se SN na putu M-14 Podvran od strane NN vozača i 2 vozila, materijalna šteta, uzrok prelazak NN vozača na suprotnu traku namjenjenu za kretanje iz suprotnog smjera i udaljio se sa lica mjesta, po pronalasu istog bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

 

-Vatrogasna jedinica izvještava nije imala intervencija i dojava o požaru.

 

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 36 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 6 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

 

-JKP“10. Jul ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.

Danasima planski prekid u isporuci vode u vremenskom periodu:

-       07.00-15.00 sati naselje Vrletnica Bos.Otoka, radovi na vodovodnoj mreži.

 

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

Danasnema planskih prekida u isporuci električne energije.    

 

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima.Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz i maglu na mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 14C , vlažnost zraka 97% , dok je vodostaj rijeke Une 16cm (NV).

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ koje je svoje djelovanje u potpunosti prilagodilo novonastalnoj epidemiološkoj situaciji u cilju pružanja efikasnije i kompletnije  podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti smatrajući ih najugroženijom grupom a s obzirom na rizik od širenja zaraze koronavirusa, u proteklom je periodu realiziralo brojne akcije pomoći.

U nastavku aktivnosti pomoći djeci i roditeljima, te pedijatrijskim odjelima bolnica u Bosni i Hercegovini  usljed okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa Udruženje je osiguralo još jednu donaciju i za odjel Pedijatrije KB „Dr. Irfan Ljubijankić“. 

Pored zaštitne opreme za mališane u vidu maskica, odjelu Pedijatrije donirana je i određena količina dezinfekcijskih sredstva i higijenskih potrepština te preparata za podizanje imuniteta.

Donacija je tokom protekle sedmice, Kantonalnoj bolnici dopremljena a uručena.

Direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, Fikret Kubat istakao tom prilikom je da bolnice i  medicinsko osoblje trebaju podršku cijelog društva naročito tokom ovih teških vremena, te da su nakon donacija sarajevskoj i tuzlanskoj Pedijatriji željeli pokazati da jednako brinu i za odjel Pedijatrije bolnice u Bihaću.

U bihaćkoj Bolnici, djeca oboljela od karcinoma s područja Unsko-sanskog kantona zbrinjavaju se u momentima kada se nalaze  na kućnom liječenju ili kada nisu na liječenju u jednom od referentnih onkoloških centara.

Ova donacija stiže u mjesecu septembru, koji se inače obilježava kao Zlatni - mjesec podizanja svijesti o dječijem raku i čiji je cilj podizanje svijesti o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici tako i periodu nakon liječenja, odnosno povratka u matičnu sredinu.

 

KB/RadioBK

Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ danas je isporučena oprema namijenjena odjelima za liječenje pacijenata oboljelih od COVIDA-19.

Radi se o tri Biocare PM900 monitora za praćenje pacijenta sa pet izlaza i ugradjenim printerom te tri stalka za PM900 monitore, ukupne vrijednosti 5500 eura.
Pristigla oprema još je jedna od niza donacija neformalne grupe „Srce za Krajinu“, koja je u više navrata osigurala je i uputila vrijednu pomoć Bolnici, ali i domovima zdravlja u općinama i gradovima. U ime Uprave, uposlenika KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ i pacijenata bolnice  zahvalili su  se članovima grupe „Srce za Krajinu“ na kontinuiranoj podršci u periodu od proglašenja pandemije do danas.

„S danasnjom isporukom medicinskih monitora završavamo (bar za sad) našu misiju pomaganja zdravstvenog sistema USK“,kazao je Alen Hadžić 

Svima onima koji su bili donatori i suradnici ovog jedinstvenog udruženja je uputio riječi zahvale :“Hvala vam svima od srca na donacijama, praćenju i podršci svih ovih mjeseci. Nadamo se da će ova akcija poslužiti svima nama kao pozitivan primjer kako se uz malo truda i ljubavi može učiniti puno toga. Neka ovaj izvještaj bude podstrek svima nama da uvijek i u svemu tražimo transparentnost.Ova grupa će i dalje ostati aktivna i odlučna da pomogne sve one projekte koji mogu i hoće osnažiti našu društvenu zajednicu“.

Srce za Krajinu je skupina mladih Krajišnika u dijaspori i BiH koji su se potrudili  da skupe novac da pomognu zdravstvenom sistemu USK u vrijeme pandemije. Novac su skupljali  uz pomoć bečke podružnice udruženja pomozi.ba.

Na čelu udruženja je bio Alen Hadžić iz Bosanske Krupe koji živi i radi u Austriji.

Prikupili su 53 037 eura,a u niz koraka,shodno potrebama i u dogovoru, donirali su opreme USK  u vrijednosti 53 099 eura.

Samozatajni,vrijedni učinili su mnogo i zato uz njihovu isključivo humanitarnu i domoljubnu želju da pomognu svojoj Krajini, jednostavno velikim slovima im možemo reći  HVALA.

 

KB“Dr.Irfan Ljubijankić“ /RadioBK

Planinarsko društvo "Grmeč“" iz Bosanske Krupe organiziralo je tokom proteklog vikenda pohod na planinu Bjelašnicu. Krenuli su u petak iz Bosanske Krupe ,da bi u subotu posjetili trasu Umoljani-Obalj-Lukomir-Studeni potok,pa opet do do Umoljana.

Lukomir je selo na južnim obroncima planine Bjelašnice. To je najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini i jedino naselje iznad 1.300 metara nalazi se na 1.495 metara nadmorske visine.

Lukomir je poput živog etno muzeja, u kojem se praktikuju običaji nomadskih plemena i živi tradicionalnim načinom života dinarskih gorštaka. Bitan je dio historijskog, kulturnog, arhitektonskog i ambijentalnog naslijeđa BiH, a stećci raštrkani oko sela govore da je ono bilo naseljeno još u 14. i 15. vijeku. Selo posjeduje svu neophodnu infrastrukturu - telefon, struju, vodu i kanalizaciju. Ima vlastito groblje, a davne 1969. mještani su izgradili džamiju, koja je renovirana 2014. godine.

Sa vidikovaca iznad sela pogled se pruža na vijenac planine Visočice, koja se obrušava u 800 metara dubok kanjon rijeke Rakitnice, najdublji u Evropi nakon kanjona Tare.U vrijeme širenja koronavirusa to je jedna od najpoželjnijih destinacija za bosanskohercegovačke građane. Na ulazu u Umoljane u Dolovima, oko 200 metara od mosta je nekropola sa 47 stećaka. Na udaljenosti oko 200 m od nekropole u pravcu sjevera evidentirana su tri stara nišana, dok je dalje na udaljenosti oko 300 evidentirano 8 nišana. Nišani na ovom lokalitetu se mogu datirati u period druge polovine XV i prve polovine XVI stoljeća, pa tako pripadaju najranijim primjerima nišana u Bosni I Hercegovini.

Pohod su planinari „grmeča“ nastavili i u nedjelju i planinarili na potezu od
od Gradine rutom Crveni klanac-Krvavac-Crveni klanac i ponovo došli na Gradinu.

Ostaci drevnih naselja razbacani su oko sela, sa velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika smještenih visoko na hridinama. Dolina Studenog polja je malo mjesto iza ljetnog pastirskog sela Gradina.

.
Planinari „Grmeča su se u Bosansku Krupu vratili u nedjelju,naravno malo umorni,najviše od putovanja,ali s velikim raspoloženjem i zadovoljstvom svega onoga što su vidjeli i „disali“ proteklog vikenda.

Dževada Štancl

Općina Bosanska Krupa, u namjeri da potakne i pomogne poljoprivrednu proizvodnju, te sačuva resurse u ovoj privrednoj oblasti, obezbijedila je dodatnih 50 hiljada KM za sjetvu kukuruza, 10 iz vlastitog budžeta i 40 hiljada putem javnog poziva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

Općina Bosanska Krupa će poljoprivrednim proizvođačima isplatiti 50 hiljada KM sredstava kao subvenciju za sjetvu 540 hektara kukuruza za zrno i silažu.

 

Sredstva je osigurala kod Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i iz vlastitog budžeta i bit će isplaćena proizvođačima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, koji su planirali sjetvu kukuruza, te posjeduju dokaz o kupovini repromaterijala: sjeme, mineralna gnojiva i zaštitna sredstva.

 

„Općina Bosanska Krupa je u prvoj polovini godine poljoprivrednicima isplatila 300 hiljada poticajnih sredstava za sjetvu kukuruza, graha i krompira. Tada smo uvidjeli da vlada veliki interes za sjetvu kukuruza, pa smo ova sredstva, koja nisu naročito velika ali nisu ni zanemariva, odlučili usmjeriti u podršku ove kulture“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Općina Bosanska Krupa je sačinila preliminarnu listu korisnika na kojoj su se našli svi poljoprivrednici koji su općinskoj službi u planu proizvodnje prijavili sjetvu kukuruza. Tim korisnicima upućen je poziv za dostavu dokaza o kupovini repromaterijala nakon čega je sačinjena i konačna lista korisnika sa 76 poljoprivrednika kojima su izrađena i uručena rješenja o odobravanju i isplati sredstava. Najveći iznos novčane podrške koji se mogao odobriti krajnjem korisniku je 1.000 KM.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

19.09. u 15.45 sati desila se SN Ul. Unska, oblik teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa pri čemu je vozač putničkog vozila udario u biciklistu, na lice mjesta izašli službenici PS Bosanska Krupa i hitna pomoć Doma zdravlja, biciklista zadobio TTP prebačen u Kantonalnu bolnicu, po kompletiranju predmeta slijedi izvještaj Kantonalnom tužilaštvu.

19.09. u 21.30 sati desilo se narušavanje JRiM u naselju Pištaline od strane 1 lica naročito drsko ponašanje, uručen prekršajni nalog uz prihvatanje prekršajne odgovornosti.

 

-Vatrogasna jedinica izvještava nije imala intervencija i dojava o požaru.

 

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 76 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić”je bilo upućeno 12 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

 

-JKP“10. Jul ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.

Danasima planski prekid u isporuci vode u vremenskom periodu:

-       07.00-15.00 sati naselje Vrletnica Bos.Otoka, radovi na vodovodnoj mreži.

 

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

Danasnema planskih prekida u isporuci električne energije.    

 

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima.Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz i maglu na mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 12C , vlažnost zraka 100% , dok je vodostaj rijeke Une17cm (NV).

Stranica 1 od 9

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1266 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa