Mreža vijeća učenika USK (mreVUK USK), koja predstavlja ujedinjeno tijelo svih vijeća srednjih škola ovog kantona, je u periodu od 7. do 8.02.2019. godine u motelu "Huremagić" u Cazinu, održala drugi kantonalni trening za ovu školsku godinu u organizaciji Mreže savjeta/ vijeća učenika BiH na kojem su prisustvovali predstavnici Vijeća učenika srednjih škola USK.

Srednjoškolci su iskoristili dvodnevni trening za planiranje aktivnosti koje će realizirati u drugom polugodištu ove školske godine.

Jedna od aktivnosti je „Kafa sa ministrom-načelnicima“ kojom srednjoškolci nastoje nastaviti saradnju s predstavnicima vlasti na nivou kantona i općina. Sljedeća aktivnost Mreže jeste „Drug nije meta“ odnosno aktivnost koja je nastala iz identifikovanog problema koji se ogleda u vršnjačkom nasilju koje je zastupljeno u školama. Cilj aktivnosti je pokazati vršnjacima na moguće posljedice nasilja. Tu je i aktivnost „Ne suditi, upoznati se“ , koja podrazumijeva razmjenu učenika unutar škola (smjerova jedne škole) lokalne zajednice, čiji je primarni cilj razbijanje  predrasuda i stereotipa koji vladaju među srednjoškolcima, te mnoge druge. Nakon ove aktivnosti će uslijediti Dan dijaloga koji ima za cilj poboljšanja odnosa profesor-učenik. Akciza na život je aktivnost koja ukazuje na problem brze i neprilagođene vožnje iz koje proilaze mnoge žrtve među kojima je i veliki broj maloljetnih osoba. Na kraju godine dolazi tradicionalna aktivnost Ostavi trag“ preko koje će srednjoškolci promovisati aktivizam i volonterizam.

Na treningu je birano i novo rukovodstvo Mreže vijeća učenika USK, a izabrani su:

Lajla Žalić - predsjednik, Gimnazija Velika Kladuša

Ahmed Huskić- prvi potpredsjednik, MSŠ Sanski Most

Merisa Nesimović- drugi potpredsjednik, JU Gimnazija Bihać

Benjamin Duraković- PR, I SŠ „Dr. Husein Džanić“ Velika Kladuša

„Još jedan izuzetno uspješan trening je iza nas. Motivacije, volje i želje nam ne fali i zato nas čekaju velike stvar. Prošlo polugodište je bilo i više nego uspješno, a sljedeće nesumnjivo još bolje. Izuzetno sam ponosna na ovu generaciju i sve što radimo.“, Lajla Žalić, predsjednik mreVUK-a USK.

 

Izvor: mreVUK USK, Benjamin Duraković, PR

mreVUK USK-trening2

mreVUK USK-trening2

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1339 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda