Ove sedmice u Bosanskoj Krupi je započela posjeta učenika i učenica iz Švedske,tačnije iz Omladinskog centra iz švedskog grada Alvesta.Već osam godina traje uspješna suradnja kroz pojekt kojim mladi Šveđani realizuju svoju misiju upoznavanja drugih i drugačijih,a sve te godine njihovi domaćini su gimnazijaci Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi.Poznato je da je Kraljevina Švedska u toku najtežih dana za Bosnu i Hercegovinu široko otvorila vrata bosanskohercegovačkim izbjeglica i da je mnogo učinila da se oni što prije prilagode novoj sredini na najbolji način-da se školuju,rade i postanu korisni članovi švedskog društva.Takvu priliku je imala i Krupljanka Edina Maslać koja je sa svojom porodicom u Švedskoj pronašla novi dom u tom periodu.I ta naša sugrađanka je Omladinskom centru za mlade u gradu Alvestu dobila priliku da pokaže svoje sposobnosti i bosansku širinu i započela je projekt suradnje mladih iz svopg novog grada i grada iz kojeg je došla u Švedsku.Cilj je bio približiti mlade:švedsku omladinu koja je imala sve u svojoj državi bez potrebe da nešto novo traži drugdje i mlade,koji ma koliko se trudili škola i zajednica nose tragove sukoba koji su za nekoliko godina opustošili zemlju.

Činjenica da je već prvi susret bilo nezaboravno druženje u kom su se isprepreli običaji i navike jednih i drugih mladih i istovremeno ih obogatili,otvorilo je put osmogodišnjem druženju kroz koje je nekoliko stotina mladih iz Švedske u svoje drage uspomene upisalo Bosansku Krupu.

Ove godine druženje ,ono zvanično ,poslije smještaja i odmora mladih Šveđana,započelo je u utorak u Općoj gimnaziji Bosanska Krupa.Učenici iz Švedske su predstavili svoj Alvest,njegove osobenosti,a mladi gimnazijaci Bosansku Krupu svoju školu i uspjehe i projekte učenika i učenica.

Goste su pozdravile direktorica Opće gimnazije Bosanska Krupa Semira Sedić,poželivši im dobrodošlicu i izražavajući radost zbog ovogodišnjeg druženja i pedagoginja ove škole Zumreta Behrić,koja je inače i koordinatorica ovog projekta u Bosanskoj Krupi.Vijeće učenika Opće gimnazije Bosanska Krupa je, između dva susreta mladih, osmislilo ovogodišnje druženje,a centralna tema kojom će se šire upoznati ove godine,kako bi uporedili sa iskustvima iz obe zemlje je briga,zbrinjavanje i društvena odgovornost za djecu bez roditeljskog staranja,naravno uz aktivnsoti i o ranjivim grupama stanovnika bosanskokrupske općine.

Tako su u utorak,poslije upoznavanja mladih,sa tom problematikom se upoznali mladi Šveđani ,kao i članovi delegacije grada Alvesta kojima je to posao.Prezentaciju načina zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja u posebne „kuće“ i hraniteljske porodice,kao jedinstveni moel,predstavile su voditeljice ovih kuča za smještaj ove kategorije djece iz Bosanske Krupe i Bihaća,a svemu tom je prisustvovala i direktorica Socijalno-pedagoških zajednica za Unsko-sanski kanton čije je sjedište u Bihaću,a koje obuhvata „kuće“ za brigu,odgoj i život ove djece u sedam općina,odnosno u svim općinama,osim bužima gdje još uvijek nema takve ustanove.

Posebno dirljiv trenutak je bio kada je mladi švedski momak uručio novčanu donaciju zasigurno najdražem i najvrijednijem učeniku Opće gimnazije Ali koji zbog svojih poteškoća sa kretanjem,da bi pohađao nastavu, mora imati posebnu njegu,pratnju i prijevoz iz Ljusine,od mjesta nedaleko od Bosanske Krupe do svoje škole.Radosti nije bilo kraja,Ale se zahvalio svojim prijateljima,svjestan da o mnogo toga jedan period neće moći razmišljati,te će se još više oći posvetiti učenju kako bi pokazao da invaliditet nije prepreka već motiv da bude što „jednakiji“ sa svojim vršnjacima.

 

Kao i svake godine ,mladi koji su dvjestotinedvadest godina bez rata su već prvog dana imali priliku se upoznati sa posljedicamai činjenicama o posljednjem ratu u BiH,njegovim tragovima na Unsko-sanskom kantonu,kako bi bolje razumjeli stvarnost svojih vršnjaka,kojim odrasli gotovo svakih pola vijeka „spreme“ rat i zaustave rad,život,mijenjajući im želje i ispisujućim neke sudbine koje nisu željeli.

U utorak su se mladi Šveđani upoznali sa novijom historijom Bužima i u Muzeju slušali o grandioznim bitkama,hrabrosti boraca bužimske brigade iz usta direktnog učenika tih događanja bivšeg ministra Šefika Veladžića.Poslije Muzeja zaputili su se u mir prostora gdje je postavljeno Turbe rahmetli generala Izeta Nanića,slušali o njegovom čojstvu,hrabrosti i ljudskoj veličini,položili cvijeće i zajednički,momak iz Švedske sa dvije učenice gimnazijalke podarili učenje Fatihe nezaboravnom komandantu i njegovim poginulim saborcima.

Mladi Šveđani su pokazali da žel učiti o drugim kulturama,vaspitanjima,životima u drugačijim sredima,želeči na taj način, ne toliko otvoreno švedsko društvo,izgrađujući svoju ličnost,u budućnosti obogatiti novim iskustvima.

Program za srijedu započeće posjetom članicama Udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ u Bosanskoj Krupi,a nastaviti cjelodnevnim izletom svih u prirodi sa kojom su mladi Šveđani posebno oduševljeni.

Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda  kao ni krivičnih djela.

-Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 34   pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” nije bilo upućenih lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema prekida u isporuci vode.

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-102 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 13 C , vlažnost zraka 81% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 56 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 600 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda