Skupština Unsko-sanskog kantona smijenila je, na sjednici, u Bihaću Vladu Huseina Rošića (SDA). Manjinska i, nekoliko puta do sada rekonstruisana, Vlada Huseina Rošića (SDA), koja je dugo vremena ovisila o labavoj podršci u Skupštini USK, ipak, nije dočekala kraj postojećeg mandata.Podršku vodećoj opozicionoj stranci u USK A-SDA u namjeri da smijeni Rošićevu vladu dalo je 17 od 30 skupštinskih poslanika, odnosno SDP i Nezavisni blok, ali i DF, koji je donedavno bio koalicioni partner SDA u ovom kantonu. Zastupnici SBB-a nisu se pojavili na današnjoj sjednici.Sjednica je počela usvajanjem dnevnog reda, nakon čega je, na Prijedlog Kluba Bošnjaka, dužnosti razriješen dosadašnji predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA). Potom je imenovan novi predsjedavajući Skupštine Rasim Pajić (A-SDA) koji je nastavio voditi sjednicu.Skupštinski zastupnici iz nove većine potom su usvojili Prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja aktuelnoj Vladi USK, a nakon toga i odluku o razrješenju sa funkcije premijera i ministara u Vladi USK.Time su Husein Rošić i svi ministri u trenutnom sazivu Vlade smijenjeni sa dužnosti.

Za premijera je imenovan Mustafa Ružnić (A SDA), a ministri su :

Jasmin Karabegović, ministar unutrašnjih poslova

Damir Redžić, ministar pravosuđa i uprave

Zlatka Šepić, ministrica finansija

Amel Kamenčić, ministar privrede

Hadzim Kapić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike

Damir Omerdić, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša

Almir Mašinović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumartva

Sandi Salkić, ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida

Današnjim dešavanjima, Unsko-sanski kanton je postao prva političko-administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini na koju su netom održani izbori ostavili direktnu posljedicu. Vladu Huseina Rošića, nakon nekoliko ranijih pokušaja, opozicija je konačno uspjela srušiti, a učinjeno je to, što je donekle presedan na ovdašnjoj političkoj sceni, dvadesetak dana prije objavljivanja konačnih rezultata nedavno održanih Općih izbora u BiH i uz podršku i dalje aktuelnih skupštinskih poslanika.

Izvor: klix.ba/usn.ba

Mustafa Ruznic

 

181017131.2 mn

181017131.4 mn

Prema riječima Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, sastanak je održan na njegovu inicijativu jer se građani osjećaju sve nesigurnije.

"Situacija u vezi s migrantima je sve gora i gora. Ja kao gradonačelnik od svih institucija u ovoj državi jedino mogu očekivati pomoć ovih ljudi i danas sam ih zamolio da se konsultujemo šta da uradimo. Također, želimo pozvati sve nadležne institucije da rade svoj posao, prije svega vladu i premijera Rošića da konačno povuku poteze kada je riječ o zaštiti građana kantona, kao i ministra policije i komesara. Zadatak ministarstva nije da izdaje saopćenja, već da zaštiti građane Bihaća. Ukoliko to ne mogu uraditi vlastitim ljudima i kapacitetima, onda su dužni da alarmiraju FBiH i državu i da se poduzmu efikasne mjere da se zaštite građani Bihaća", rekao je Fazlić.

On je istakao da situacija polako izmiče kontroli i da se dešava ono na što je upozoravao još prije pet mjeseci.

"Tada sam uputio dopis svim institucijama da je ugrožena sigurnost građana Bihaća, tražio intervenciju i upozoravao da će situacija biti sve gora kako se zima bude približavala. Ja kao gradonačelnik i Gradska uprava nemamo nikakve ovlasti da uradimo bilo šta na tom polju", dodao je.

Fazlić je spomenuo i konkretne mjere kojima bi se situacija na terenu poboljšala.

"Prije svega, treba zaustaviti dotok migranata u grad Bihać. Državna granična služba ne radi svoj posao. Meni kao građaninu Bihaća nije dozvoljeno da hodam uz državnu graničnu liniju, ali je izgleda dozvoljeno stotinama migranata da hodaju uz granicu i mogu je prelaziti. Uveden je talgo voz Sarajevo - Bihać u kojem nam dolaze samo migranti, a tim se niko ne bavi. Mi smo ljetos išli protestirati u Sarajevo, a nikakvu pomoć nismo dobili od institucija. Problem je što je ovo, uslovno kazano, prijelazni period, kada ne radi ni federalna ni kantonalna vlada, niti su efikasni državni nadležni organi. Zaista se bojim da će ovo eskalirati. Neke skupine su sve 'militantnije' i ono što se ranije nije dešavalo, sada se dešava", kazao je.
Zbog odsustva reakcije nadležnih institucija, Fazlić je istakao da se boji da ne dođe do samoorganizacije građana kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Nama su ljetos dolazili direktor FUP-a Dragan Lukač i ministar policije Aljoša Čampara i mi smo im rekli da se osjećamo nesigurno. Oni su se čudili kako su loši humanitarni uslovi, ali su kazali da je ovdje sigurnost dobra. Sada je situacija sve gora i mi opet govorimo da se osjećamo nesigurno, građani se samoorganizuju i protestiraju. Ja podržavam svaki vid protesta građana jer smo mi sve vrijeme ostavljeni na milost i nemilost situacije koja nas je zadesila", podcrtao je Fazlić.

U subotu u 18 sati na Gradskom trgu su najavljeni protesti građana Bihaća i USK. Glavni zahtjev je hitno rješavanje migrantske krize, izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprečavanje priliva novih ilegalnih migranata u USK. Istaknuto je i da su putnici u novom talgo vozu koji iz Sarajeva vozi prema Bihaću upravo migranti te je zatražena hitna reakcija Željeznica FBiH. Ukoliko do nje ne dođe, građani su zaprijetili da će blokirati njihove linije i tražiti potpuno ukidanje.

U protekla 24 sata MUP USK je zbog krivičnih djela teške krađe u Bihaću lišio slobode Alžirca, Libijca i Tunižanina. Provale su izvršene u porodične kuće, stambene objekte, kao i u Osnovnu školu "Prekounje" iz koje je ukraden novac i informatička oprema.

Povodom migrantske krize danas se u Vladi USK održava i sastanak Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK.
Izvor:Klix.ba

S velikom tugom Krupljani su primili vijest da je u 48-oj godini života preminuo njihov dragi sugrađanin Azmir –Azi Mušeljić.

Azmir Mušeljić rođen je u Bosanskoj Krupi 10.septembra 1971. godine.U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu. Tih i skroman momak sa ulica Bosanske Krupe pomalo je igrao košarku. Međutim u najtežim vremenima za Bosansku Krupu i BiH od aprila 1992.godine  do oktobra 1995.godine bio je na prvoj liniji, u prvim redovima, više puta ranjavan.

Od običnog borca do komandira čete i zamjenika komandanta bataljona te člana najelitnije jedinice 511. Slavne brdske brigade „Faraoni“ više puta je pohvaljivan i odlikovan za svoje zasluge i nesebičan doprinos u odbrani i oslobadjanju  Bosanske Krupe i dijelova BiH, od strane komandanta 511. Sbbr , 5.Korpusa i Generalštaba Armije BiH. Među njima je i jedno od najvećih ratnih priznanja „Srebrni štit“, dodijeljeno od strane komandanta Glavnog štaba Oružanih snaga R BiH.

Jedno vrijeme poslije rata ostao je u Oružanim snagama BiH, a potom se u želji za egzistencijom i boljim životom otisnuo van granica BiH.                              

Kao mlad čovjek teško je obolio i nekoliko godina hrabro se nosio sa svojom bolešću sve do posljednjeg trenutka.

Dženaza-namaz Azmiru Mušeljiću klanjat će se u četvrtak, 18.oktobra, nakon podne namaza u 13,30 sati ispred Gradske džamije u Bosanskoj Krupi a ukop merhuma obavit će se na mezarju „Hum“ u Bosanskoj Krupi.

 

RadioBK

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 599 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda