Danas je medjunarodni dan  volontera.

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih nacija 1985-  godine.

Od tada se svake godine, 5.decembra  obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak ,odnosno Međunarodni dan volontera.

Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Ovaj dan obilježiće se danas u cijelom svijetu,kako planskim volonterskim akcijama,tako i svečanim konferencijama na kojima će se sumirati rezultati rada volontera u toku ove godine i posljednjih pet godina,na svim nivoima organizovanja , u svijetu,regionu i  u BiH.

Pored toga, na ovim konferencijama će se nagraditi najbolji,oni koji su u volonterstvu postigli najviše u protekloj godini,ne samo u broju ostvarenih volonterskih sati u oblasti u kojoj djeluju,već i po svim aktivnostima  koje su činili, kako bi volontiranje,kako jednu od najkorisnijih društvenih kategorija, promovirali i obogatili članstvo sa onim koji su se odlučili u toku ove postati volonteri.

Naravno ,u ovoj aktivnosti najvažnije volonterizam usaditi u srca mladih, koji nastavljaju dugu tradiciju volontiranja ,kako u BiH,tako i na području Unsko-sanskog kantona,a posebno napodručju bosanskokrupske općine,a koji je  žele nadogradjivati u budućnosti.

Juče je svečanu sjednicu u povodu današnjeg  Dana volontera organizirao Crveni križ Unsko-sanskog kantona.Ove godine centralna manifestacija je priređena  u Cazinu.

Priznanja su dobili najbolji volonteri godine iz svih osam općina Unsko-sanskog kantona.

Kada je u pitanju Općina Bosanska Krupa priznanja „Volonter godine 2017“ su dobili : Alibabić Amir ,Silvio Štancl i nastavnik  Prve osnovne škole Sabahudin Beširević.

Danas će se svečano druženje,uz Međunarodni dan volontera , uz prezentaciju aktivnosti u ovoj godini ,održati u Bosanskoj Krupi za volontere i volonterke općinskog Crvenog križa,a o svemu tome moći će te slušati i u emisiji Radio Bosanska Krupa od 15,3o minuta, kada će gosti u našem studiju biti sekretar Crvenog križa Hase Čaušević i najstarija volonterka u ovoj organizaciji ,zadužena za kućnu njegu korisnika Crvenog križa Općine Bosanska Krupa,Halida Ibrahimović,koja je prije dvije godine  ,baš na ovaj dan,jedina sa Unsko-sanskog kantona, proglašena volonterkom godine u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Napomenimo da se ovaj dan volontera obilježava u godini u kojoj bosanskokrupski Crveni križ slavi sedamdeset godina od svog osnivanja u našoj Općini.Naime Crveni križ je osnovan 1947- e godine,a jedna od osnivača te asocijacije u Bosanskoj Krupi je naša sugrađanka Sadeta Lagumdžija.I ona će biti naš gost uskoro,pa ćemo vidjeti kako je to bilo nekad,a kako sad,kada je u pitanju humani dobrovoljni rad u korist zajednice ili drugih.

Iako je Općinski Crveni križ Bosanska Krupa sa svojim volonterima i partnerima jezgro volonterizma,ne možemo danas zaobići i ne pomenuti i dobrovoljna vatrogasna društva u Bosanskoj Otoci i Bosanskoj Krupi,kao ni sve one mlade koji su kroz omladinsku organizaciju Conventus,kroz školska organizovanja,u srednjim i osnovnim institucijama, dali svoj dar u volonterskom radu.

Iz takvih njihovih aktivnosti na području bosanskokrupske općine izrasli su projekti Omladinske banke,a potom i projerkti PRO-Budućnosti koji su najvažniji baš po ostvarenim volonterskim satima u njihovoj realizaciji,ali i sa snažnom podrškom u lokalnoj zajednici,vlasti,poduzetnika i građana ovakvom radu.Baš volonterski rad je doprinjeo da općina Bosanska Krupa,svih pet godina rada Omladinske banke Bosanska Krupa drži prvo mjesto u Federaciji Bosne i Hercegovine,a drugo u našoj državi,te da je Općina Bosanska Krupa,prva u Bosni i Hercegovini po broju izdvojenih sredstava  lokalne vlasti,kao podrška volonterskom radu mladih kroz ovaj projekt.

Visoko,među općinama uključenim u projekt PRO-Budućnosti,rangirana je također Općina Bosanska Krupa,a i tu je,u projektu izgradnje mira kroz povjerenje,jedno od mjerila bio volonterski rad i visina podrške lokalne zajednice tim aktivnostima.

Ne treba zaboraviti,da i sve aktivne nevladine organizacije koje rade na području Općine ,kao što su planinarsko-društvo „Grmeč“,udruženje oboljelih od karcinoma „Mimoza“,udruženje roditelja i djece „Ada“,Aktiv žena Otoka,udruženje žena „Vakat“,Kanu-kluba Kormoran,kulturno-umjetnička društva sa područja općine,udruženje Vatan,kao i volonteri Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa,imaju svoj dar u volonterskim satima,bilo kroz organizaciju humanih akcija za socijalno ugrožene i oboljele,tako i veliki broj volonterski sati u akcijam uređenja okoline i unapređenja života u lokalnoj zajednici.

Naravno svim volonterima,ovim koje smo pomenuli i onima  koje smo možda zaboravili čestitamo još jednom Međunarodni dan volonterizma.

Dževada Štancl

Volonteri CK 1

U Cazinu je u petak održan sastanak o projektu međuopćinske saradnje „Centar za upravljanje otpadom Meždre - Vlaški do“. Riječ je o projektu koje zajedno realiziraju Grad Cazin i općine Bosanska Krupa i Bužim, a odnosi se na kvalitetno zbrinjavanje i upravljanje otpadom. S obzirom da se na istom u međuvremenu uradilo mnogo, sastanak je iskorišten za prezentaciju dosadašnjih aktivnosti i konkretiziranje narednih koraka.

 

"Već duže vrijeme vodimo razgovore i zajedničke aktivnosti vezano za deponiju koju zajednički koriste Bosanska Krupa, Bužim i Cazin i vrlo smo zadovoljni onim što je do sada učinjeno po tom pitanju. Planirano je da do kraja godine naša tri komunalna preduzeća formiraju jedno zajedničko preduzeće koje će biti operator u Centru za upravljanje otpadom Meždre - Vlaški do. U međuvremenu smo obavili i razgovore o sanaciji postojeće deponije, izgradnji reciklažnog dvorišta i možemo zaista biti zadovoljni kvalitetom naše međuopćinske saradnje", istaknuo je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Do sada su za ovaj projekt urađeni Sporazum o zajedničkom učešću u izradi plana prilgođavanja, Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za deponiju komunalnog otpada Meždre-Vlaški do, Sporazum o zajedničkom učešću u izradi tehničko-investicione dokumentacije, Projekt Centra za upravljanje otpadom Meždre-Vlaški do i Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća koje će upravljati Centrom za upravljanje otpadom.

 

"Ovo je izuzetno značajan projekt za sve tri sredine i nešto što će poboljšati kvalitet života na ovim prostorima, a uz to i zadovoljiti propise i norme o kvalitetnom zbrinjavanju i upravljaju otpadom. Stručnom timu iz sve tri općine dali smo podršku i nastavljamo zajedno dalju realizaciju projekta", kazao je načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković.

 

Ukupna vrijednost projekta je nešto više od devet miliona maraka, a uključuje i sanaciju sadašnje deponije. Ono što je ocjena vodećih ljudi pomenutih lokalnih zajednica jeste da se radi o izuzetnom primjeru kvalitetne međuopćinske saradnje.

 

"Uradili smo projektnu dokumentaciju i potrebne studije i sada smo u fazi kada razgovaramo s potencijalnim partnerima koji bi mogli sufinansirati ovaj projekt skupa s nama. Mislim da ćemo imati kvalitetan Centar za upravljanje otpadom koji će biti dobar primjer u okruženju kada je u pitanju saradnja lokalnih zajednica, ali i zajedničko upravljanje otpadom. U narednom periodu očekujemo i prve korake u samoj realizaciji projekta", istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević na kraju radnog sastanka s načelnicima Bosanske Krupe i Bužima te predstavnicima sva tri komunalna preduzeća.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 510 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda