Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović danas je sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem potpisao ugovor o namjenskom korištenju doniranih sredstava vrijedan 40 hiljada KM. Riječ je o sredstvima koja su putem javnog poziva dodijeljena MZ Veliki Dubovik za realizaciju projekta izgradnje, rekonstrukcije i asfaltiranja lokalnog puta Arapuška cesta - Zalin - Veliki Dubovik. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić i predsjednik MZ Veliki Dubovik Hašim Grošić. 

Veliki Dubovik je povratničko naselje, smješteno na entitetskoj granici između općine Bosanska Krupa u Federaciji i opštine Krupa na Uni u Republici Srpskoj. U proteklom ratu ova mjesna zajednica i njeni stanovnici doživjeli su velika razaranja i raseljavanja, što je svrstava u red najporušenijih mjesnih zajednica. Jedna je od najudaljenijih od administrativnog centra općine, a naseljavaju je povratnici bošnjačke i srpske nacionalnosti. 

Glavna prepreka povratku i ostanku stanovništva jeste vrlo loša putna komunikacija, naročito u zimskom periodu. Također, mještani koji se bave poljoprivredom otežano dolaze do svojih nasada i distribuiraju svoje proizvode do otkupnih stanica. Učenici otežano dolaze do svojih škola jer većina prevoznika izbjegava ovu liniju zbog loše putne infrastrukture. 

Arapuša je od centra općine udaljena 18 km, od čega je 12 km makadamskog puta. Ovoj putnoj komunikaciji (Arapuška cesta - Zalin - Veliki Dubovik) gravitiraju i ostala povratnička mjesta: Potkrš, Polje, Jasenica, Potkalinje kao i mjesta iz susjednog entiteta: Srednji Dubovik i Hašani. Sve su to razlozi zbog kojih mjesna zajednica sa organom uprave nastoji poboljšati putnu komunikaciju. 

„MZ Veliki Dubovik je aplicirala na javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i našla se na listi potencijalnih korisnika prošle godine ali je to u međuvremenu stalo pa smo u sedmom mjesecu ove godine slali zahtjev za realizaciju projekta i evo uspjeli se dogovoriti te potpisati ugovor što mi je zaista drago. Uskoro ćemo raspolagati i sa ovim sredstvima i naravno ići u proceduru izgradnje puta“, kazao je načelnik Halitović. 

Važnost ove putne komunikacije prepoznalo je i Općinsko vijeće Bosanska Krupa kada je na sjednici prije nekoliko mjeseci donijelo odluku da se ovaj projekt podrži sa 45.000 KM. Učešće u izgradnji puta sa 10 hiljada KM dat će i lokalno stanovništvo.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Na dnevnom redu XVII sjednice Općinskog vijeća Prijedlog budžeta za 2018.godinu

XVII OV

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 542 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda