Učenici  petog razreda osnovne škole „Ostrožac“ u velikoj sali Doma kulture održali su raznovrsni zabavni program za učenike Prve i Druge osnovne škole te starije grupe vrtića.

Priredba Ostrožac

 

Jedan od onih događaja koji je u poslijeratnom periodu doprinio posebnosti bosanskokrupske općine je u svakom slučaju i već tradicionalna Regionalna smotra horova u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“ iz Bosanske Krupe.Nastavak je to dužnog sjećanja na sve uspjehe koje je u prijeratnom periodu postizao hor ovoga društva, na tada prestižnim horskim takmičenjima u Jugoslaviji,kao i uspjesi društva u sedamdesetdvije godine postojanja.

U vremenu kada se za kulturu izdvajaju samo mrvice i kada ona u najvećoj mjeri zavisi od angažmana kulturnih radnika,ideja i održavanje Smotre, po sedmi put je kuriozitet, ne samo na ovim našim prostorima ,već i šire.

Između dvije smotre protekle su dvije godine.Uz organizatore,članove Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“ iz Bosanske Krupe organizaciju ovogodišnje smotre potpomogla je općina Bosanska Krupa i načelnik Armin Halitović i Vlada Unsko-sanskog kantona,odnosno Ministarstvo za obrazovanje,kulturu i sport,a zahvala za podršku  je, na početku smotre, upućena i Mehmedu Mahmiću,poslaniku u Skupštini Unsko-sanskog kantona i delegatu u Domu naroda Federalnog parlamenta,ali i službenici u Vladi Unsko-sanskog kantona, Neziri Muzaferović. Takođe,zahvala je otišla na adresu Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje i Radija Bosanska Krupa.

Na početku ove smotre,sve goste u punoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi pozdravio je predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“Dževad Grošić koji je naznačio da, u kulturi-sreća prati hrabre,a članovi njegovog društva su hrabro krenuli u organizaciju ovogodišnje smotre i uspjeli na bini Doma kulture ugostiti pet horova iz Banjaluke,Prijedora,Bihaća,Sanskog Mosta i po četvrti put i članove prestižnog,svjetski poznatog Mješovitog pjevačkog zbora Židovske općine Zagreb –„Lira“.

Čast da otvori Sedmu smotru horova u Bosanskoj Krupi pripala je općinskom načelniku Arminu Halitoviću ,koji je to učinio pismom podrške i zahvale članovima ovog društva za ovaj jedinstven kulturni događaj,obzirom da je zbog poslovnih obaveza bio odsutan u subotu.

Prvi su smotru otvorili članovi Mješovitog hora-domaćina.Pjesmom su hodili „starim stazama“,“imali su jednu želju“,“zvjezdama su tjerali mjeseca“,a krenuli su i do makedonskih obala da vide kako „Biljana platno beleše“.

Kulturno-umjetničko društvo „Grmeč „ je svega nekoliko dana prije smotre obilježilo sedamdesetdvije godine postojanja kao jedno od bosanskokrupskih društava koje je uvijek bilo nosilac kulturno-umjetničkog amaterizma ,ne samo kroz hor,već kroz brojene,uspješne sekcije,sa stotinama članova koji su dali doprinos njegovom trajanju.

„Tam sem jaz doma“,u „Danu ljebeznom“,“Mravla je mlin pelala“,kao i dvije narodne pjesme-Ne luduj Lelo i Ajde Jano bile su odabrane pjesme Mješovitog hora „Davorin Jenko“ iz Banjaluke. Mješoviti hor „Davorin Jenko“ je formiran januara 2001. godine. Prvi nastup je imao na Martinovanju iste godine, a prvi veći javni nastup februara 2002. godine u Kulturnoj dvorani Banskog dvora, na proslavi Prešernovih dana. Repertoar hora čine uglavnom slovenačke narodne i umjetničke pjesme.Hor nosi ime po Davorinu Jenku, poznatom srpskom i slovenačkom kompozitoru i dirigentu.

U neka lijepa vremena kada smo svi pjevali iste pjesme sa užitkom vratili su nas na Sedmoj smotri horova članovi hora Kulturno-umjetničkog društva „Osman Džafić“ iz Prijedora.“Dok palme njišu grane“,“Gdje si da si moj golube“ i „Bitola moj rodni kraj“ su pjesme koje su izveli u subotu uveče.KUD “Osman Džafić” je osnovano 1971.godine i dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoj rad u oblasti kulture. Posebno mjesto na listi priznanja zaslužuje Plaketa opštine  koju je Društvo dobilo 1985. godine. Trenutno okuplja 150 članova, a najaktivnije sekcije su folklorna i horska. Pored starijih članova, koji su većinom okupljeni oko horske sekcije, dosta je mladih okupljenih oko folklora i muzičke sekcije

Uz pjesme „Djevojka viče s visoka brda“,“Majka fatu kroz tri gore viče“,“Ivuška“ i „La Pastorela“ predstavio se Gradski ženski hor iz Bihaća koji radi od 2013.godine i koji je zabilježio brojna gostovanja i takmičenja i osvojio vrijedne nagrade u Bosni i Hercegovini i susjednoj Hrvatskoj.

Diregentica Alma Karabeg,pored rada sa horom „Osman Džafić“ iz Prijedora,radi sa Međureligijskim horom „Harmonija“ iz sanskog Mosta.I oni su bili učesnici Sedme regionalne smotre horskog stvaralaštva.Uz zaista harmoniju,glasova,pokreta i zvučnih efekata, posjetitelji u Domu kulture slušali su pjesmu o „Tri djevojke“,bio je tu i zanimljiv aranžaman „Happy day“,zatim Gvantanamera,ilahija „Priroda te voli Bože“ i za kraj sevdalinka „Mila majka šalji me na vodu“.Međureligijski hor „harmonija jedan je od rijetkih horova sa ovakvim predznakom ,a djeluje u okviru Centra za izgradnju mira.

Na kraju Sedme smotre horova u Bosanskoj Krupi nastupio je Mješoviti zbor Židovske općine Zagreb –„Lira“ koji se predstavio sa nekoliko pjesama koje su dio bogate židovske kulture. Osnovan od Židovske općine u Zagrebu 1954. godine s ciljem da se nakon holokausta sačuvaju od zaborava sve vrste židovskih zborskih pjesama.

Zbor »Lira« premašio najoptimističnija očekivanja osnivača. Kroz svoje djelovanje promiče ne samo židovsku glazbenu kulturu, već i hrvatsku kulturnu baštinu kao i djela svjetski poznatih skladatelja.“Lira“, je gostovala na četiri kontinenta i dvadeset metropola u skoro cijeloj Europi,i šest puta u Izraelu.Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih priznanja na međunarodnim natjecanjima i festivalima. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba za 1996. godinu.

Dirigent „Lire“ je Robert Homen ,inače dirigent zbora Opere HNK u Zagrebu i on se ubraja među najuspješnije dirigente mlađe generacije.

Gospodin Homen se na kraju Smotre zahvalio organizatorima u ime svih učesnika,kazao da su u Bosanskoj Krupi već četvrti put i da će uvijek doći kada ih Krupljani pozovu,jer se tu izvanredno lijepo osjećaju, i sa prirodom i ljudima.Zahvalio se i pohvalio organizaciju Sedme smotre horova,odao priznanje Kulturno-umjetničkom društvu „Grmeč“ i poželio, da se već naredne godine ,otvore vrata Osme smotre horova .

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 503 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda