U Sarajevu se održava godišnja konferencija Fondacije Mozaik „Svi za mlade – mladi za sve“ kojom se slave rezultati desetogodišnjeg programa Omladinske banke u BiH. Kao predstavnici Bosanske Krupe, prema broju projekata najuspješnije općine u FBiH, konferenciji prisustvuju načelnik Armin Halitović, te članovi Odbora Omladinske banke Bosanska Krupa: Amra Samardžić, Edina Hadžipašić, Melisa Ćehić, Nermina Avdagić i Mirhat Bešić.

 

5609 mladih prijavljenih u M-zoni društvenog poduzetništva, 62 tima koji s mentorima razvijaju svoje društvene biznise, te 157 realiziranih društveno inovativnih projekata u vrijednosti od 658 096 KM u 38 opština, općina i gradova u BiH su najkraće analizirani rezultati u 2017. godini promovisani na konferenciji.

 

Od 157 samo je na prostoru Bosanske Krupe, zahvaljujući angažmanu mladih, ali i podršci lokalne zajednice, Općine i Fondacije Mozaik, realizovano 12 što s ponosom ističu članovi Odbora Omladinske banke. Također, među uspješnim pokrenutim biznisima u našoj zemlji jedan je iz Bosanske Krupe – Sigurna ruka čiji je cilj osigurati kvalitetan, siguran i dostojanstven život starijim i nemoćnim osobama kroz usluge kućanskih poslova, dostave neophodnih potrepština na adresu, pomoći u održavanju lične higijene, te pratnje i prevoza u izvršavanju obaveza van njihovih domova.

 

Na konferenciji su, osim prezentacije rezultata, organizirane brojne diskusije, tematske sesije. Na onoj koja se bavila razvojem poduzetništva mladih u BiH učestvovao je i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Tom prilikom je govorio o saradnji sa mladima, podršci koju pruža Općina i programima čija je svrha pokretanje omladinskih biznisa.

 

„Zadovoljstvo mi je biti ovdje među aktivnim, poduzetnim omladincima, volonterima koji imaju volju i želju mijenjati stvari i unapređivati svoju lokalnu zajednicu. Takvi su u Bosanskoj Krupi imali i imat će moju podršku. Godinama mi sarađujemo s njima, činimo sve što je u našoj moći da ih motivišemo i pomažemo, u svim aspektima pa i u tom finansijskom. Nekoliko godina realizujemo program omladinskih start-up biznisa, dododjelujemo sredstva za razvoj poslovnih ideja, u narednoj godini ćemo planirati još značajnija sredstva, zatim sufinansiramo program Omladinske banke, u ovoj godini smo Općina koja je u tu svrhu izdvojila najveći iznos sredstava u BiH. To ćemo činiti i dalje, na raspolaganju smo svim mladim ljudima koji imaju dobre, poduzetne ideje “, rekao je između ostalog načelnik Halitović.

 

Inače, na konkurs za projekte mladih u okviru programa Omladinska banka Bosanska Krupa ove godine je pristigla 21 prijava. Nakon inovacijskog turnira i procesa selekcije odobreno je 12 projekata mladih ukupne vrijednosti 47.443,00 KM, od čega je 19.840,00 KM obezbijeđeno kao doprinos grupa iz zajednice, a sa 27.603,00 podržani su iz fonda Omladinske banke Bosanska Krupa koji obezbjeđuju Općina Bosanska Krupa iz svog budžeta (18.603,00 KM) i Fondacija Mozaik od donatora Robert Bosch Stiftung, BTD (9.000,00 KM).

 

Bosanskokrupski omladinci su u proteklih pet godina, koliko je na prostoru Bosanske Krupe prisutan program, realizirali 59 projekata čija vrijednost iznosi preko 210 hiljada maraka. Općina Bosanska Krupa je od tog iznosa iz budžeta izdvojila skoro 62 hiljade, Fondacija Mozaik 42 hiljade, dok su doprinosi neformalnih grupa vrijedni skoro 110 hiljada maraka.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 539 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda