Jutros je Bos.Krupa kao i veći dio BiH i susjedstva osvanuo pod bijelim pokrivačem.  Snijega ima maksimalno u prosjeku desetak  centimetara. Novu  godinu počinjemo kako smo završavali  staru ,a to je hladno vrijeme  i niske  temperature što za ovo doba godine i nije ništa neobično.Medjutim kada nam u susret dolaze minusi koji vrijede za planinska područja onda to jeste vijest kako bi  se mogli što bolje pripremiti posebno osjetljiviji gradjani.

Brojni meterolozi za kraj prve januarske dekade najavljuju nove vremenske ekstreme. Za početak, prodor izrazito hladnog, sibirskog zraka zahvatit će veći dio Europe. Snažna fronta će doprijeti čak do sjeverne Afrike (čak i tamo bi trebalo pasti nešto snijega), a Balkan će do kraja sedmice zahvatiti gotovo u potpunosti.Krajem sedmice temperatura u termometru mogla bi se mjestimice spuštati i do 15 podioka ispod nule,a na planinama i do 23 ispod nule. Ovakve temperature spadaju u ekstreme pa  iz zdravstvenih razloga osobe koje spadaju u rizičnu skupinu bi trebale biti posebno oprezne.

Silazak celzijusa u minus direktno pogađa sve vitalne organe u ljudskom tijelu: srce, pluća i mozak. Hladnoća smanjuje temperaturu krvi u venama, zbog čega stradaju krvni sudovi, a uslijed suženja bronhija pogoršava se i stanje hroničnih plućnih bolesnika i astmatičara. Zima ne prija ni reumatičarima, ali ni oboljelima od šećerne bolesti. Čak i zdravi moraju da paze na temperaturne razlike i da se čuvaju od mraza, koji se uvlači kroz usta i nos, i hladi cijelo tijelo. Da bi održalo cirkulaciju, srce tada više radi i pod većim je opterećenjem. Pacijenti koji nemaju regulisan krvni pritisak, a izlaze naglo iz toplih prostorija na hladan vazduh, u velikom su riziku od infarkta srca ili mozga.

Od zime s razlogom strepe i oni koji pate od sinuzitisa. Hladnoća sužava krvne sudove sluzokože nosa i izaziva curenje sekreta. To može dodatno da se iskomplikuje zapaljenjem srednjeg uha i grla.

Hladan vazduh provocira disajne puteve, što predstavlja dobru podlogu za nastanak respiratornih infekcija. Zadnjih nekoliko sedmica u Bosanskoj Krupi  smo svjedoci  povećanja broja oboljelih od respiratornih virusnih infekcija koje prati visoka ,nerijetko i uporna temperatura.Iako je već  od ranije svima dobro poznato , nije na odmet skrenuti pažnju na dnevno ,a  kratko provjetravanje prostorija u stanu,povećan unos vitamina C kao i veći unos tečnosti(čajevi,supe isl).U svakom slučaju ako imate povišenu  temperaturu,a još se ubrajate u rizične grupe javite se svom liječniku.

Bolovi u zglobovima se pojačavaju ako postoji i velika vlažnost vazduha, jer sa niskim temperaturama zajedno utiču na receptore za bol. Ako je reuma udružena sa degenerativnim oboljenjima kičme, visokim pritiskom ili dijabetesom, znatno se pogoršavaju tegobe oboljelih.

Osnovne preporuke bi bile sljedeće :

Nosite šal, kapu i rukavice da bi se utoplili nervni završeci na rukama i glavi, jer to smanjuje rizik od srčane slabosti

Disati na nos (nikad na usta) jer tako pravilno zagrijavamo vazduh prije ulaska u bronhe. Poželjno je nositi šal preko usta i nosa.

Oni koji pate od sinuzitisa kapu treba da navuku na čelo i na uši

Astmatičari ne bi trebalo da izlaze napolje, posebno kada je magla i vidljiv smog

Oboljeli od reume posebno treba da utopljavaju zglobove i da nose obuću koja se ne kliza, da bi spriječili padove

Generalni savjet za  osjetljive osobe,iako često teško izvediv , bi bio :  Ne izlazite ako ne morate.

 

Renata S.

Krupljani i Krupljanke na otvorenom,na istom tom mjestu kao i prošle godine  ,uz bosanskokrupske sastave „Javni nered“ i „Od Baha do sevdaha“dočekali Novu 2017. godinu.

 

 

 

Tradicionalno,tridesetprvog decembra,posljednjeg dana godine,na Dječje radosti  u Bosansku Krupu,na staro mjesto, na trgu u Pješačkoj zoni stigao je, punih kola i ruku ,u ovim danima, najdraži gost -Djeda Mraz.U organizaciji Općine Bosanska Krupa,općinskog načelnika Armina Halitovića,Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Djeda Mraz je najmlađim paketićima donio novogodišnje paketiće.Ispred organizatora djecu i njihove roditelje ,sa čestitkom za Novu godinu pozdravila je Zumreta Porić,direktorica Centra.Prije nego što je Djeda darivao djecu,svoj mali koncert za najmleđe imale su djevojčice koje pjevaju u Dječjem ansamblu Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 569 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda