Priča o poslovnim zonama u Bosanskoj krupi počela je prije pet godina kada  je na prijedlog općinskog načelnika Armina Halitovića općinsko vijeće odobrilo da Općina Bosanska Krupa kupi imovinu preduzeća ŠIP”Una” koje je bilo u stečaju. Kupovinom tog preduzeća  vise od 300 radnika ŠIP”Una” je dobilo svoja potraživanja a općina vise od 17 hektara prostora za formiranje Poslovne zone Pilana. Tada je malo ko mislio da će već nakon pet godina biti potrebno formiranje nove poslovne zone  medjutim to se upravo dogodilo prije nekoliko dana. Zbog popunjenosti Poslovne zone Pilana u Bosanskoj Krupi se krenulo sa formiranjen nove poslovne zone koja će se prema  objektu koji je nekad tu bio zvati”Vatreni mlin”.

 

 

Ovih dana u Poslovnoj zoni Pilana u toku su radovi na asfaltiranju internih saobraćajnica a započeta je izgradnja dvije nove hale investitora iz Republike Italije  . Nove hale će se prostirati na površini od ukupno 10.000 kvadratnih metara i već do jeseni bi trebalo u njima raditi vise od 100 novih radnika. Inače  u Poslovnoj zoni Pilana trenutno radi desetak poslovnih subjekata od kojih se samo jedan ne bavi proizvodnom djelatnošću. Interes investitora za novim prostorima je i dalje izražen pa su nadležni u Općini Bosanska Krupa odlučili da krenu u formiranje još jedne poslovne zone.

Poslovna zona "Vatreni mlin" formirana je odlukom Općinskog vijeća Bosanska Krupa i to je druga poslovna zona u ovoj općini.  Nekoliko investitora već je zatražilo nove parcele za gradnju ali pa će se novim investitorima pod istim uslovima kao i u Poslovnoj zoni Pilana ponuditi novi prostor u području nekadašnjeg "Vatrenog mlina". Nova poslovna zona obuhvatit će i već postojeće proizvodne pogone u krugu nekadašnjeg preduzeća RMK  i za ulaganja u taj dio Poslovne zone “Vatreni mlin” vrijedit će isti uslovi kao i za novoizgradjeni dio .

 

"Svjesni činjenice da na području Poslovne zone Pilana više nema parcela ni kompaktnih ni dovoljno velikih da mogu primiti investitora koji želi praviti veći objekt, imamo nekih 4,5 slobodnih parcela veličine 2000 kvadratnih metara koje nisu jedna do druge. Zbog toga smo se okrenuli novoj poslovnoj zoni, prostoru na kojem se nekada nalazila tvornica stočne hrane", ističe načelnik Halitović.

 

Tokom obilaska prostora buduće poslovne zone načelnik se posebno zahvalio Općinskom pravobraniocu Himzi Eziću koji je odmah po preuzimanju dužnosti krenuo sa procesima upisa vlasništva nad svim objektima i  parcelama koje pripadaju državi a do sada nisu imale titular vlasništva. On je  za vrlo kratko vrijeme uspio zemljište i devastiranu imovinu prijeratnog "Vatrenog mlina" koji nije imao pravnog nasljednika upisati u posjed Općine Bosanska Krupa i tako stvoriti uslove da Općina ovim prostorom raspolaže u punom kapacitetu.

 

Da bi se stvorili uslovi za izgradnju novih proizvodnih prostora potrebno je očistiti kompletan prostor od ruševina I pripremiti osnovne infrastrukturne elemente bez kojih jedna poslovna zona ne može poslovati . Već na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća se očekuju nove odluke u tom pravcu a kompletan prostor trebao bi za nove investiture biti spreman do jeseni.

 

I u  ovoj kao I u Poslovnoj zoni Pilana svi ulagači će u prve tri godine u 100 % biti oslobođeni komunalnih dažbina, slijedeće tri godine će biti oslobođeni 50 % istih a potom će tri godine plaćati minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažovanih građana bosanskokrupske općine.

 

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 606 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda