Poslije gotovo četiri godine izgradnje  privodi se kraju primarna vodovodna mreža za podgrmečka sela u bosanskokrupskoj općini.Posao za kog su  izvodjače radova odredjivali viši nivoi vlasti  poslije uspješnog početka duzže vremena je bio u zastoju ali je angažmanom općinske administracije i uz pomoć  Fonda za zaštitu okoliša otklonjena i posljednja smetnja i radovi će biti nastavljeni narednih dana

 

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktorice firme BC-gradnja Fahira Bešić potpisali su  ugovor o izvođenju radova na izgradnji i završetku primarnog vodovodnog sistema za podgrmečka naselja.

 

Riječ je o drugoj fazi projekta vrijednoj 77.173,71 KM. Gotovo sva sredstva Općina Bosanska Krupa je za nastavak radova dobila od Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

 

Rok za završetak radova na je 45 radnih dana a poslije toga će se raditi na sekundarnoj mreži, odnosno ugradnji vodovodnih priključaka u domaćinstva. Nakon mnogo godina bez čiste, pitke vode, to će za mještane pomenutih naselja značiti početak novog, jednostavnijeg života.

 

Inače, dužina vodovodne trase je preko 15 km, a sistem osim cjevovoda čine dva nova rezervoara i tri prepumpne stanice. Vodovod od vofdocrpilišta na Adama  prolazi kroz dio Lipika i povratnička sela Vranjsku ,Veliki i Mali Radić, i Jezerine.

 

Projekt je u prvoj fazi  finansiran od strane američke Vlade u visini od o 1,5 milion KM. Na njegovoj realizaciji radile su između ostalih i inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Armije BiH.

 

Važnost ovom projektu doprinosi i činjenica da se radi o povratničkim naseljima u kojima su budućnost vidjeli i mladi, brojne porodice koje pronalaze ili čak otvaraju radna mjesta i školuju djecu, bez bilo kakvih problema i nesuglasica.

 

 

Ademir Mesić

Bosanskokrupsku Poslovnu zonu „Pilana“, vjerovatno jednu od najuspješnijih i najperspektivnijih u državi, posjetili su ministar privrede Vid Šantić i ministar građenja, prostornog uređenje i zaštitu okoliša Tahir Nuhić. Sa načelnikom Općine Bosanska Krupa Arminom Halitovićem, kako bi se upoznali sa svim onim što je do sada urađeno, obišli su kompletno područje Poslovne zone „Pilana“ i nekoliko investitora koji se u njoj nalaze. 

 

Poslovna zona „Pilana“ se prostire na 17 ha. Na toj površini, koja je gotovo u potpunosti već iskorištena, nalazi se 14 firmi koje su u gradnju svojih objekata i hala za proizvodnju uložili preko 20 miliona maraka. Značajna sredstva, oko 5 miliona KM, u razvoj infrastrukture koja je bila jedan od preduslova za dolazak investitora uložila je i Općina Bosanska Krupa. No, to sve nije bilo dovoljno da se uredi kompletna „Pilana“. Potrebna su dodatna sredstva koja su još jednom obećana, ovaj put od strane ministra privrede USK Vida Šantića.

 

Svakako da ćemo ovu poslovnu zonu potpomoći, a i drugu zonu, znam da Bosanska Krupa ima još tih prostora. Ova Vlada je došla 12. februara i nismo imali puno mogućnosti, nabrzinu smo morali donijeti budžet koji nije razvojni, koji je što se kaže preživljavajući, ali sam ja u svom Ministarstvu imao 270 hiljada KM za poslovne zone predviđene za Bužim i Kladušu ali te novce nismo iskoristili zbog toga što te lokalne zajednice nisu uspjele da osiguraju prostor na kojem bi se moglo početi raditi. Ta ćemo sredstva prenijeti u slijedeću budžetsku godinu i povećati“, ističe ministar Šantić.

 

Priliku da za sve ono što je urađeno u Poslovnoj zoni „Pilana“ čestita načelniku Općine Arminu Halitoviću iskoristio je i ministar građenja, prostornog uređenje i zaštitu okoliša USK Tahir Nuhić.

 

Naglasio bih da ćemo se mi kao Vlada u 2016. godini konačno uhvatiti u koštac sa poslovnim zonama, više ćemo sredstava namijeniti za njih, jer moramo početi pričati o realnom sektoru, a manje o stvarima o kojima se ranije razgovoralo a to su sindikati itd. Krećemo zaista u kreativnije stvari“, dodaje ministar Nuhić.

 

Načelnik Armin Halitović ministre je upoznao sa svim onim što je urađeno i onim što se planira u budućnosti, kao i sa činjenicom da je Općina prvi i posljednji put pomoć za razvoj „Pilane“, 100 hiljada KM, od Vlade USK dobila prije četiri godine.

 

Nama su potrebna sredstva da završimo ovu priču. Ono što nas još više obavezuje to su investicije koje su ministri Vlade i mogli vidjeti. Nadam se da su uvidjeli ono što je nama potrebno i da će biti sluha ako ne u ovoj onda u idućoj godini da nam se pomogne da ovu priču završimo i da investitorima koji su ovdje do sada uložili zaista velike novce pomognemo da imaju bolji ambijent, da završavaju one projekte koje su planirali“ zaključuje na kraju posjete načelnik Armin Halitović.

 

Karate klub „Una iz Bosanske Krupe uspješno organizirao Karate kup „511“
Bosanskokrupski karatisti osvojili 44 medalje,te prvo i četvrto mjesto
Prvi dan proteklog vikenda u sali Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ ispisana je još jedna karate priča na tradicionalnom turnirskom kupu koji u naslovu ima izvorno,najljepši ,bosanskokrupski broj „511“,a svake godine je dio manifestacije Septembarskih dana slobode.Ove godine posvećen je jubileju Dvadest godina slobode Bosanske Krupe.
Ovaj turnir organiziran je kao i svake godine od članova bosanskokrupskog karate kluba „Una“iz Bosanske Krupe.Ove godine uspješnim klubom u organizaciji pokazali su se već sedmi put.
Kako nam je kazao Dževad Alagić iz Karate kluba „Una“,loše vrijeme,praznici ove godine uvjetovali su da na Kup dođe manje takmičara,ali da je i pored toga opet sala škole bila puna uspješnih,perspektivnih mladih karatista sa cijelog Unsko-sanskog kantona.
Stotinupet takmičara u 149 disciplina borilo se za svojih devet karate klubova.

Najuspješniji ,sa osvojenim prvim mjestom bili su karataši iz karate kluba „Feniks“ iz Bosanske Krupe. Dječaci djevojčice uzrasta od sedam do trinaest godina iz „Feniksa natjecali su se u 40 disciplina.Prvo mjesto u ukupnom poretku zaslužili su sa osvojenih 14 zlatnih,8 srebrenih i 15 bronzanih medalja,u katama i borbama. 
Pojedinačni rezultati su slijedeći:

U katama osvojili su 19 medalaja.

Zlatne medalje su ovoj kategoriji osvojili :HADŽIĆ DALILA, ŠERTOVIĆ SARAH, HALILOVIĆ AMAR, VELADŽIĆ SENAID i KULENOVIĆ ADIS.

Srebrene medalje zaslužili su :MUSIĆ ADIN, DUPANOVIĆ LEJLA, ŠABIĆ AMER i SARAĐAN DINO.
Bronzom, za učinak u katama, okitili su se:MESIĆ ADNANA, HUSAREVIĆ EMANA, AHMETOVIĆ ELVIN,MUŠIĆ MELIHA, DŽAJIĆ MUHAMED, DERVIŠEVIĆ AMIN, ĆOSIĆ ZANA, MAHIĆ REFIK,GROŠIĆ EMSUD i KADIĆ MIRZA.
Osamnaset medalja karatisti „Feniksa“ su osvojili u borbama.
Zlato u borbama,na Sedmom karate kupu „511“ za Fenks su osvojili:
MESIĆ ADNANA, MAHIĆ REFIK, ŠABIĆ AMER, HALILOVIĆ AMAR, VELADŽIĆ SENAID, ALIČEVIĆ ALI, HALILOVIĆ HARUN, HARBAŠ DŽEJLANA i SARAĐAN DINO
Srebrena odličja na svojim grudima na kraju takmičenja u borbama imali su:
GROŠIĆ EMSUD, DUPANOVIĆ LEJLA, KADIĆ MIRZA i KULENOVIĆ ADIS
Bronzane medalje za Feniks obezbjedili su u borbama:DERVIŠEVIĆ AMIN, ĆOSIĆ ZANA, ŠERTOVIĆ SARAH, OMEROVIĆ NEJLA i BALIĆ ALE.

Organizatori Karate kupa „511“ karate klub „Una“ je takođe imao uspješan nastup svojih karatista.Ovaj Karate klub predstavljalo je šest takmičara u sedam kategorija.
U ukupnom poretku zauzeli su četvrto mjesto.Pet osvojenih zlata.Tri u borbama i dva zlata u katama.
Tri zlata su osvojili u borbama.Za njih su zaslužni:
AJDIN HASIĆ (2004),LEJLA JUSIĆ (2001) i ELMEDINA BEŠIĆ (2001)
Zlatne medalje za karate klub „Una“ Bosanska Krupa osvojili su u katama:FARIS RAMIĆ (2007) i IMAN KURTOVIĆ (2008).
U katama i borbama dvije srebrene medalje za KK „UNA“na Kupu „511“.Obe medalje za pokazane vještine u katama zasijeale su na vratu NADIJE HARBAŠ ,djevojčice koja je 2005-to godište.
Ukupno,oba bosanskokrupska karate kluba, osvojili su 44 medalje na Sedmom po redu tradicionalnom Karate kupu „511“ u Bosanskoj Krupi.
Konačni poredak na kraju takmičenja:
1.KK „Feniks“ Bosanska Krupa
2.KK Saniteks-Regeneracija Velika Kladuša
3.KK „Bihać“ Bihać
4.KK „Una“ Bosanska Krupa
Takmičili su se u slijedeći karate klubovi :KBS „Sana 2004“,KTK „Fudokan“Velika Kladuša,KK „Sensei“Bihać i KK „Krajina-Šatokan“ Cazin i KKBužim-Bužim.
Slijede rezultati sa "Bijeljina open 2015"- Noci šampiona gdje su bosanskokrupski karatisti otišli odmah poslije ovog takmičenja.Nezvanično ,saznajemo da je bosanskokrupski „Feniks“ od 59 ekipa osvojio izvrsno deveto mjesto! 
Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 567 gostiju i jedan član

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda