Posljednji sastanak najodgovornijih pred neutralizaciju avio-bombe u Bosanskoj Otoci

Petnaest sati pred planirano vrijeme kada će sirena oglasiti opću opasnost u trajanju od 100 sekundi i kada će započeti akcija uklanjanja avio-bombe u Bosanskoj Otoci ,nedaleko od mjesta pronalaska eksplozivne naprave zaostale iz drugog svjetskog rata održan je posljednji zvaični sasatanak na kome su bili predstavnici svih onih koji su uključeni u ovu operaciju.
Sastankom je rukovodio Fahrudin Solak-direktor Federalne uprave Civilne zaštite koji je kazao da su svi planirani zadaci,predviđeni programom,urađeni na izvanredan način,te da će se cjelokupni posao oko svih priprema ,kada je u pitanju izgradnja zaštinog pojasa sa vrećama i kanalima, biti završena do 22 sata.Istakao je izvanrednu suradnju i podršku općine Bosanska Krupa,ali i svih koji su kao najobučeniji u svim segmentima birani u različite timove u ovoj operaciji.
Ujutro će nadležni timovi pratiti posao oko završetka evakuacije ljudi i drugih živih bića koji se treba završiti do 8,30 minuta,a potom će uslijediti posljednja provjera na cijelom prostoru obezbjeđene zone koju će zavisno od dužine udaljenosti obezbjeđivati planom predviđeni sastavi timova sasatavljenih od svih onih koji učestvuju u ovom zhtjevnom poslu. 
U jutarnjim satima upriličiće se kratki brifing sa onim, najvažnijim, neposrednim informacijama pred aktivnost uklanjanja avio-bombe.
Na današnjem poslijepodnevnom sastanku je kazano da u operaciji učestvuju specijalni timovi za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Federalne uprave civilne zaštite Livna ,Sarajeva i Bihaća,uz podršku Oružanih snaga BiH,te medicinski osposobljenih medicinara iz Hitne službe Sarajevo, zajedno sa traumatološkom ekipom,te uz podršku policijskih snaga Pete policijske uprave Bosanska Krupa, i u zoni izvan posebno obilježene zone opasnosti, pripadnici Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa zajedno sa Vatrogasnom službom ,te medicinskom ekipom Doma zdravlja Bosanska Krupa.
Ono što je danas posebno naglašeno jeste da će neposredno najbliži detektiranoj avio-bombi, isključivo biti članovi stručnog tima Federalne uprave civilne zaštite kojom će rukovoditi Sead Vrana ,inače rukovodilac službe za uklanjanje neksplodiranih ubojitih sredstava u ovoj upravi.
Gospodin Vrana je na danjašnjem sastanku još jedanput podvukao da se radi o operaciji koja je po složenosti najzahtjevnija u zadnjih deset godina,uz one zadatke koje Federalna uprava civilne zaštite imala za vrijeme poplava,te da se maksimalno stručno,ozbiljno pristupilo pripremi za uklanjanje,ali i izradi planova i učešća svih onih koji su dio ove akcije i koji su neophodni da bi se obezbjedila maksimalna bezbjednost ljudi,te da su tako učinjene sve moguće radnje kako bi efekti deaktiviranja ove bombe bili što bezbolniji i po ljude i po objekte.Do posljednje sitnice,tačno je izložen plan i sasatav svih koji će po dužini udaljenosti biti rapoređeni na desnoj strani rijeke Une,maksimalna pažnja je posvećena obezbjeđenju putne komunikacije,do finesa je uspostavljen sistem međusobne komunikaciaje između različitih timova.
Istureno,najbliže komandno mjesto biće na želježničkoj stanici u Bosanskoj Otoci,odakle će se rukovoditi svim operacijama,na udaljenosti od 250 metara.
Štab komande će biti na lijevoj strani rijeke Une,gdje će u pripravnosti biti i Štab civilne zaštite Općine Bosanska Krupa kako bi se obezbjedila njihova maksimalna sigurnost,ali u slučaju potrebe njihov najpraktičniji angažman.
Maksimalno obezbjeđenje zabrane kretanja u zoni od oko 350-500 metara sutra će početi neposredno po završetku evakuacije stanovništva kada će biti provjeren sa psima tragačima taj cjelokupni prostor.U slijedećem krugu zaštite sa pripadnicima civilne zaštite biće pripadnici Pete policijske uprave koji će biti zaduženi za cjelokupnu zaštitu imovine građana iz evakuiranog dijela Bosanske Otok.
Svi koji rukovode pojednim aktivnostima pripreme i same neutralizacije avio-bombe su pozvali stanovništvo da prate upute Federalne uprave civilne zaštite ,da se maksimalno odgovorno odazovu evakuaciji kako se ne bi morale poduzimati mjere koje propisije uredba o neposrednoj opasnosti,garantirajući zaštitu njihove imovine.
Takođe je na ovom sasatanku informirano da se u pripravnosti nalazi i helikopter koji će u slučaju potrebe moći sletjeti na plato stadiona u Bosanskoj Otoci ili kod Kantonalne bolnice u Bihaću.
Stanovništvo je zamoljeno da, ukoliko nisu ranije,svoju evakuaciju obave u vremenu od šest sati ujutro do pola devet 25.oktobra,uz upute da ostave otvorene prozore u svojim domovima.
U vremenu od pola devet do devet sati obaviće se posljednje provjere kao bi se utrvdilo da nitko nije ostao u zabranjenoj zoni kretanja.
U devet sati se će se oglasiti sirena o općoj opasnosti,a potom će se krenuti sa provjerom alata i sam proces neutalizacije bombe, koji se može odvijati u osamnaest koraka ili mogućnosti kakao je kazao rukovodilac operacije Sead Vran,mada stoje i realna predviđanja zbog maksimalno dobro odrađene pripreme,da bi se taj proces mogao uspješno završiti i u samo nekoliko koraka.
Kako je kazao Seada Vrana koji rukovodi svojim najzahtjevnijim poslom u karijeri,on i njegov uži tim trebao bi biti posljednji koju će avio-bombu vidjeti kao ubojit materijal i prvi koji će je vidjeti neutraliziranu i bezopasnu ,naravno uz što blaži prasak ili uz tišinu.
Da bi neutralizacija proizvela što manje štete i obezbjedila maksimalnu zaštiti oko bombe je izrađen zaštitni bedem oko drvenog lijevka u čijem je središtu avio-bomba, u koji je ugrađeno 56.000 vreća sa ukupno 2.000 kubnih metara pijeska najsitnije granulacije. Zaštitni zid biće debljine 10 metara i visok više od 4 metra ,kako su danas istakli ,kao veličine jedne kuće.Za punjenje vreća su bili zaduženi pripadnici jedinica Oružanih snaga BiH i pripadnici FU CZ koji kordiniraju cijelu operaciju ,uz preduzeće KOV-GRAD koji su završavali bedem i dok je trajao sastanak .Okolo bedema je kanal koji će stabilizirati eventualne udare kakao bi se sačuvali temelji i zidovi porodičnih kuća u okolini.
Brojne medijske kuće izvještavaju o zahtjevnoj operaciji u Bosanskoj Otoci izvještavajući da će sutra biti izvedena neutralizacija i uništavanje neeksplodirane avionske bombe AN M 64A1 sa upaljačem M116 pronađene u ovom naselju, u općini Bosanska Krupa.
Sav putnički saobraćaj u dužini dva kilometra prema Novom Gradu i dva kilometra prema Bosanskoj Krupi na magistralnom putu M14 biće zaustavljen u vremenu od devet sati do završetka operacije,kao i željeznički saobraćaj ,te sav zračni saobraćaj u opesegu pet kilometara oko ležišta avio-bombe.
Prostor na desnoj strani rijeke Une biće bez električne energije,telefonskog saobraćaja i vodosnabdjevanja,dok će komunikacija mobilnim telefonima biti moguća.
Općinski načelnik Armin Halitović je na ovom sastanku kazao da su svi oni koji su u ove aktivnosti uključeni putem Štaba Civilne zaštite,policijske snage,vatrogasci,medicinske službe Doma zdravlja,članovi Savjeta otočkih mjesnih zajednica obavili besprijekorno sve naložene zadatke,istaknuo izvarednu suradnju sa Federalnom upravom civilne zaštite,Oružanim snagama BiH,medijima i još jedanput zamolio sve stanovnike da u vrijeme koje su označili kao krajnje sate za evakuaciju napuste svoje domove i poštuju upute najodgovornijih u ovoj operaciji,kako bi se avio-bomba uklonila, najvažnije bez posljedica po njihove živote,njihove domove,podcrtavajući još jednom da će imovinu i njihove domove, po posebnim planovima čuvati i za nju odgovarati policajci iz Pete policijske uprave ,a sve to su potvrdili i načelnik ove policijske uprave Himzo Krupić i komandir policijske stanice Hasić Adnan.
Završetak operacije biće takođe oglašen signalom za prestanak opće opasnosti.Taj trenutak će sigurno najviše sanjati građani Bosanske Otoke,koji sigurno brinu za svoju imovinu.Uz njih su svi oni koji se brinu da sve što ih je zadesilo pronalskom ove bombe što bezbolnije završi,osigura bezbjednost svakog čovjeka i maksimalno obezbjedi njihova imovina.I svi oni,koji su i ovoga puta,svjesni opasnog posla kojim se bave,uz one članova tima koji će,nadamo se neutralizirati ubojitost zla koji u sebi nosi avio-bomba.
Ekipa Radio Bosanska Krupa je sutra od ranih jutarnjih sati u Bosanskoj Otoci i cjelokupni tok pratiće sa mjesta koji je predviđen za medije,te će vas blagovremeno vas informirati o svim detaljima koji će obilježiti sutrašnji dan u odgovornom poslu uklanjanja avio-bombe.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 506 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda