Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti  općine Bosanska Krupa prvog dana mjeseca oktobra  održalo je svoju  redovnu godišnju Skupštinu.Na dnevnom redu se našlo šest tačaka, medju kojima i izvještaj o radu za 2014  godinu kao i program rada za 2015 godinu, zatim izvještaj o ostvarenim prihodima i rashodima u 2014 godini koje su i usvojene. U samom uvodu predsjednica Skupštine Sadeta Dujso dala je kratak presjek trenutnog stanja kada su u pitanju oboljeli od dijabetesa.Tako je kazala da na području Općine ima oko 4000 oboljelih od dijabetesa,od tog broja skoro 500 na inzulinu medju kojima desetero djece. U 2014 godini od komplikacija uzrokovanih dijabetesom umrlo je 25 naših gradjana. Prema statističkim podacima na području općine je 13 amputiraca, pet nepokretnih i isto toliko slijepih gradjana. S obzirom da se kao najbolji način borbe protiv dijabetesa pokazao projekt kojim se obilaze MZ-e, ustanove isl. te vrši kontrola šećera u krvi, ova aktivnost je bila jedna od zastupljenijih u 2014 što će, kako su istakli članovi udruženja nastaviti i u 2015 godini , kazao je Muhamed Pašalić predsjednik udruženja oboljelih od dijabetesa. Dobra  suradnja iz godine u godinu ostvaruje se sa JU“Dom zdravlja“ Bos.Krupa odnosno dijabetološkim savjetovalištem, kao i brojnim drugim ustanovama i pojedincima koji na bilo koji način doprinose kvalitetnijoj borbi protiv dijabetesa. Kako je rečeno udruženje će predložiti i dopunu esencijalne liste sa uključivanjem trakica za kontrolu šećera i za dijabetičare koji su na tabletama, kao i uvodjenje lijeka Berlition u borbi  protiv oboljenja krvnih sudova te za cirkulaciju. Od Općinskog vijeća će tražiti uključenje udruženja u budžet Općine sa odgovarajućim kodom zbog, kako su rekli , sigurnijeg izvora prihoda te pokušati omogućiti da se članarina udruženju plaća putem čeka penzije,kao što je praksa kod udruženja penzionera. Iako brojni donatori pružaju podršku ovom udruženju te Općina kroz projekte, ipak za kvalitetan rad mora se nastaviti na pronalasku sigurnijeg izvora prihoda.

Zbog velikog broja oboljelih od dijabetesa, ne samo u BiH, već i u svijetu , a procjene su da oboljelih od dijabetesa u BiH ima oko 300 000 te  visoke učestalosti ozbiljnih komplikacija koje prate ovu bolest, dijabetes spada u jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema. Ipak, ohrabruje činjenica da se primjenom preventivnih intervencija, dobrom kontrolom bolesti i unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, obolijevanje i umiranje od dijabetesa može smanjiti.U ovom, zadnje rečenom uveliko pomažu udruženja i organizacije koje u prvom redu edukuju stanovništvo čime se na najbolji način preventivno djeluje kod suzbijanja jedne od vodećih bolesti današnjice.

Renata Sedić

Šesti  sajam  meda u Bosanskoj Krupi  na Trgu Alije Izetbegovića  svoja vrata otvorio je jutros od 10 h i traje dva dana. Sajam,  koji je dio projekta „Bosanska Krupa- grad malih sajmova“  organizuje Udruženje pčelara „Lipa“ u suradnji sa Općinom. Ove godine sajam je okupio  15  izlagača uglavnom sa područja općine Bos.Krupa, ali i iz drugih dijelova BiH. Na štandovima osim meda  može se   pronaći široka paleta ljekovitih , domaćih proizvoda .

„Ovo je projekt koji ne bi trebalo da stane, treba da ga podržimo i svi damo svoj doprinos.Zbog toga mi uključujemo i najmladje kako bi sajam ostao tradicija, ne samo zbog promoviranja meda i pčelarske proizvodnje , već i promocije općine Bosanska Krupa“, kaže predsjednik Udruženja pčelara „Lipa“ Hajrudin Šabić.

Ova godina je posebno bila plodonosna kada su u pitanju prinosi meda . Poredjenja radi koliko je ova godina za pčelare bila dobra je i podatak  da se na području općine u  prosječnoj godini proizvede oko deset  tona meda , ove godine proizvodnja je tri puta veća.  U općini Bos.Krupa registrovano je 50 proizvodjača meda, ali je stvarni  broj duplo veći. Da li projekt  „Bosanska Krupa –grad malih sajmova“   ispunjava svoj  smisao postojanja i na koji način Općina Bosanska Krupa stimuliše pčelarsku proizvodnju načelnik Armin Halitović kaže:

„Sajam meda je jedan od onih sajmova koji iz godine u godinu napreduje, sve je više izlagača, ali i proizvoda. Što se tiče pomoći pčelarskoj proizvodnji mi smo sa njima i uz njih i mi smo u nekoliko navrata promptno reagovali kada je došlo do oboljenja pčelarskih društava.“

Relativno mala sredstva za pokretanje biznisa i brzo vraćanje uloženog razlog je što se sve više mladih odlučuje za pčelarstvo. Jedna od njih je studentica biologije Almira Harbaš koja je od svoje osme godine sa pčelama i u ovoj grani poljoprivrede vidi potencijal.

„Meda ima ,mednih proizvoda takodje ,polako se stvaraju pretpostavke i za ozbiljniju proizvodnju meda, ali otkupna cijena je jako niska,  garantovana cijena ne postoji, mnogo meda sumnjive kvalitete se uvozi u BiH ,a naši proizvodjači još uvijek imaju administrativnih problema da bi med u ozbiljnijoj količini išao van granica BiH“, kaže predsjednik Skupštine Udruženja pčelara „Lipa“ Jovo Adamović.

No u ministarstvu poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva USK  vide druge razloge zašto med ne ide u intenzivniji  izvov . Predstavnica ministarstva poljoprivrede ,vodoprivrede i šumarstva Izeta Arnautović:

„Mi sigurno proizvodimo kvalitetan med, medjutim za izvoz se moraju obezbjediti značajne količine meda , a pčelari su veliki ljubitelji i pčela i svoje proizvodnje tako da oni,iz podataka sa kojima mi raspolažemo ,najviše meda prodaju,kako mi to kažemo,  na kućnom pragu“

Podršku sajmu i projektu „Bosanska Krupa –grad malih sajmova“  svojim prisustvom pružili su i kantonalni ministri   poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  te  građenja, prostornog uređenje i zaštitu okoliša  Dragan Polimanac  i Tahir Nuhić.

„Vlada USK uvijek je zainteresirana da pomogne realnom sektoru, pogotovo kada  je riječ o poljoprivredi, a proizvodnji meda kao njen dio.Ovaj sajam je postao poznat i na USK tako da se od  Vlade  USK u budućnosti može očekivati i neka veća podrška“,ističe kantonalni ministar Nuhić.

 

Za ugodniji i zabavniji ambijent postarali su se članovi KUD „Stari grad“ i najmladji  iz JU „Dječije obdanište“  i zapravo jedino su oni  bili sladji od slastica koje su se našle na stolu za degustaciju kojeg su pripremili članovi Udruženja pčelara „ Lipa“  Bosanska Krupa.  Večeras je organizovano  i stručno predavanje  na temu „Pčelinji proizvodi –hrana-prevencija-lijek. Sajam je otvoren još u subotu ,03. Oktobra  do 19h kada će se najzaslužnijim za razvoj i promociju pčelarstva na području općine Bos.Krupa uručiti zahvalnice.

Renata  Sedic

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 507 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda