(Edin Džeko posjetio Centar za slijepu i slabovidnu djecu)

 

Ovi dani su dani za naše Zmajeve.Svi koji žele BiH vidjeti u onom svjetlu koje zaslužuju njeni građeni,otklon od brojnih događanja u sferi društveno-političkog života,nalaze u praćenju svih vijesti koje su vezane za naš reprezentativni tim i bosanaskohercegovačke nogometaše.

I tako jedna slika,u tom praćenju, posebno je oduševila Krupljane.

Na njoj je bio Edin Džeko sa malenom djevojčicom Adnom Orašačanin iz Bosanske Krupe.Djevojčica je to koja je svojom željom, da i ona, kao i njeni vršnjaci, ugleda svjetlo i progleda, okupila mnoge Krupljane i građane Unsko-sanskog kantona koji su za njeno liječenje sakupili novac.Adna ,nažalost, još uvijek nije imala preporučenu operaciju, jer su stručnjaci kazali da treba sačekati još godinu dana.To nju,njenu majku i sestre nije obeshrabrilo,oni vjeruju u uspjeh koji su ustanovili liječnici.Do operacije,Adna grli život i sada je mala Adna učenica drugog razreda Centra za slijepu i slabovidnu djecu u Sarajevu.Iako se nije bilo lako privići se na odvojenost sa svojom porodicom,Adna u školi postiže odlične rezultate.To ipak,nije iznenađujuće za one koji je poznaju.Jer Adna je svestrana,znatiželjna,komunikativna i posebno nadarena djevojčica koja svijet može sagledati i pored toga što njen vid nije u funkciji.Svi koji su susreli Adnu znaju da ona zna slušati i pratiti vijesti,muziku,televizijske emisije i bolje ih komentirati nego njeni vršnjaci kojima u svemu tome pomažu oči.

Kako je bilo Adni kada je za istom stolom bila sa Džekom,možemo samo pretpostaviti.Od koleginice sa oficijelone stranice Edina Džeke saznali smo da je poslije susreta,razgovora i slikanja pitala:“Je li se sve ovo dogodilo,hoće li to sve biti“.

O svemu,više će nam Adna pričati kada dođe na školski raspust i kada je posjetimo u njenom selu Pištaline kod Bosanske Krupe gdje živi sa svojom porodicom i kada je budemo pitali kako se osjećala kada je imala čast da se druži sa Džekom.

Za sada znamo:

Ambasador UNICEF-a u BiH Edin Džeko, nakon treninga u Hrasnici, gdje je odgovarao na upite novinara o predstojećoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Latvije, odvojio je vrijeme kako bi popodne proveo u druženju sa djecom Centra za slijepu i slabovidnu djecu, kao i učenicima iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu.

Ovaj posjet, uvod je u kampanju, koju će UNICEF u BiH provoditi u narednim mjesecima, a čiji je cilj ukazati na prava i mogućnosti djece sa razvojnim smetnjama.

Kao Ambasador UNICEF-a i Edin Džeko će biti jedan od nosilaca kampanje, skupa sa svojim novim prijateljima, za koje se ispostavilo da se sa svojim idolom savršeno razumiju, iako ga neki od njih nisu mogli vidjeti, a drugi čuti. Ipak, sreća i osmijesi na licima mališana, kada bi Edin ušao u prostoriju, samo su pokazala kako je on već odavno ušao u njihova srca, a jednostavan kakav jeste, Džeko je našao vremena da se slika sa svima ponaosob, a igrao je i fudbal sa zavezanim očima, te vozio bickl.

Također, Edin je od mališana Centra za slijepu i slobovidnu djecu učio Brajevo pismo, obećavši da će uskoro ponovo doći u posjetu.

Mališani, koji su mu pokazali da se itekako razumiju u fudbal, zamolili su ga da u utakmici protiv Latvije postigne još koji pogodak za reprezentaciju BiH, a ispraćen je riječima “VIDIMO SE U BRAZILU” (Radio Sarajevo)

 

I naravno,znamo da je taj dan Adna Oraščanin iz Bosanske Krupe, bila najsrećnija djevojčica u njenoj BiH! Edine Džeko, za sve,ali i za ovo, hvala Ti!

Dževada Štancl

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 634 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda