Bosansku Krupu u sklopu redovnog godišnjeg obilaska Župe Bosanski Novi kojoj pripadaju i katolički vjernici iz Bosanske Krupe posjetio je biskup banjalučki Franjo Komarica .Primio ga je općinski načelnik Armin Halitović sa suradnicima a razgovaralo se o aktuelnom trenutku i načinima na koji jedni drugima mogu pomoći.

Franjo Komarica , inače rado vidjen gost u Bosanskoj Krupi ,zahvalio se načelniku općine Bosanska Krupa na svemu onom što radi da se katolički vjernici , iako u vrlo malom broju, ne osjećaju ništa manje vrijedni od svih ostalih koji žive na ovim prostorima. On je podsjetio na činjenicu da je stara katolička crkva, najstariji vjerski objekat u Bosanskoj Krupi, obnoviljena velikim angažovanjem lokalne zajednice i uz nemjerljivu pomoć bošnjačkog stanovništva , što Bosansku Krupu, prema njegovim riječima, čini posebnom i on tu činjenicu ističe na svakom koraku. Biskup Komarica načelnika Halitovića lično je pozvao na skorašnji Samit „ Pomirenje i mir-kako do napretka“ koji će se održati u Banjaluci a na kom će učestvovati veliki broj visokih političkih zvanica iz zemalja regiona i veliki broj vjerodostojnika svih konfesija. Na ovom političko-vjerskom skupu na najvišoj razini svoje mjesto će naći i bosanskokrupski načelnika ,kao primjer uspješnosti u izgradnji mira i povjerenja na ovim prostorima.

 

Načelnik Armin Halitović se zahvalio biskupu Komarici na dosadašnjoj pomoći i lobiranju u korist općine Bosanska Krupa i rekao da je pravo zadovoljstvo toliko lijepih riječi o Bosanskoj Krupi i njenim ljudima čuti iz usta cjenjenog i uvaženog humaniste, čovjekoljupca i čovjeka koji je sigurno dokazao da se i u okrutnom ratu , bez obzira na sve , može ostati čovjek. Posebno ga je obradovala inicijativa potekla od gospodina Komarice za susret svih predstavnika pograničnih općina sa predstavnicima Republike Hrvatske a u cilju iznalaženja što povoljnijih načina da se granica sa Europskom unijom pretvori u most suradnje a ne zid razdvajanja.

 

Na kraju posjete razgledajući Bosansku Krupu biskup Komarica je uputio poruku mnogim većim sredinama da im Bosanska Krupa bude primjer jer je slika iz Bosanske Krupe na kojoj se u „komšiluku ili susjedstvu “ vide tri vjerska objekta dominantnih konfesija najljepša razglednica koja se na ovim prostorima neko može imati i da je Bosna i Hercegovina ,na žalost, „gladna“ takvih razglednica i odnosa medju narodima kakvi su u ovom gradu.

Ademir Mesić/

Već tradicionalno 27.maja na dan kada je izvršena agresija na Bosansku Otoku odaje se dužno poštovanje svim pripadnicima 511.slavne učenjem tevhida i prigodnim vjerskim programom.I ove godine tim povodom na šehitlucima Soline u Jezerskom okupuio se veliki broj gradjana.

Obilježavanje dana agresije na Bosansku Otoku započelo je pješačkim maršem od Bosanske Otoke do šehitluka Soline u Jezerskom koji su organizovali navijači NK Sloga a kojem se priključio veliki broj mladih iz Bosanske Otoke i okolnih mjesnih zajednica.Na šehitlucima u Jezreskom je tradicionalno proučen tevhid pred duše bosanskih šehida.Ovaj tevhid uči se po 20.put na dan kada je otpočela agresija na područje Bosanske Otoke. Prije učenja tevhida veliki broj gradjana bosanskokrupske i susjednih općine koji su organizovano stigli na šehitluke u Jezerskom obišli su šehitluke u kojima je ukopano više od 200 boraca i starješina 511.slavne bbr od kojih je većina prije agresije svojim mjestom stanovanja gravitirala Bosanskoj Otoci. Delegacija općine Bosanska Krupa koju je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić a u kojoj su pored njega bile predsjednica OOPŠIPB Enisa Hadžifejzagić,dopredsjenica OOPŠiPB Enisa Sivić,imam gradske džamije u Otoci Mujo efendija Ćehić položila je cvijeće pred portalom sa imenima svih boraca ukopanih na šehitlucima u Jezerskom i na Turbe komandanta Mirsada Crnkića.

U prigodnom programu prije učenja tevhida pored prigodnih recitala i ilahija pročitano je i svih 503 imena bosanskokrupskih šehida a potom je učenje tevhida predvodio imam u džamiji Otoka Grad Mujo ef.Ćehić. I ove godine uspješni organizatori ovog okupljanja bili su OOPŠiPB Bosanska Krupa i aktiv žena“Otoka“ .

Ademir Mesić/

(veliki uspjeh „Feniksa-a“na internacionalnom kupu „Bihać Open 2013.

 

Proteklog vikenda,u organizaciji Karate kluba Bihać održan je Internacionalni kup „Bihać Open 2013“.Na takmičenju je učestvovalo oko tri stotine takmičara, iz 34 kluba iz cijele BiH,ali i iz Hrvatske i Srbije.

Na takmičenju su učestvovali bili i karatisti i kartistkinje bosanskokrupskog Karate klub „Feniks“ i postigli izvanredne rezultate,osvojivši petnaest medalja u katama i borbama:četiri zlata,pet srebrenih medalja i šest bronzanih.

U borbama, zlato su osvojili Iman Begić,Sumeja Hodžić i Džejlan Šabić.Srebro u borbama iz Karate kluba „Feniks“ osvojili su Oraščanin Šejla i Adis Halilović.

Šejla Oraščanin je osvojila pored srebrene u borbama i zlatnu medalju u katama na ovom takmičenju.Dvije medalje sa ovog takmičenja osvojio je i Džejlan Šabić.Uz zlato iz borbi i srebrenu medalju u katama.Pored njega srebro u katama je pripalo i Omerćehajić Amri i Dupanović Lejli.Bronzane medalje u katama pripale su Veladžić Senaidu,Mahić Refiku,Halilović Amaru,Kadić Mirzi,Džejlani Harbaš i Zani Ćosić.

Ekipno, takmičari Karate kluba „Feniks“ na internacionalnom kupu „Bihać 2013“ osvojili su visoko treće mjeste,ponajviše zahvaljujući trudu i kontinuiranom radu karatista,ali, u svakom slučaju i zalaganju trenera Muje Begića,Mirzeta Demirovića i Admira Bešića.

Dževada Štancl

U Bosanskoj Krupi,održan je je Četvrti sajam knjige u organizaciji Gradske biblioteke u Bosanskoj Krupi i pod pokroviteljstvom općinskog načelnika Armina Halitovića i Općine Bosanska Krupa.

Ovo je jedan od sajmova koji se realiziraju u okviru projekta „Bosanska Krupa-grad malih sajmova“, čije autorstvo potpisuje Lokalna akciona grupa „Una-Sana“.

Partneri u organiciji Gradskoj biblioteci su Komunalno javno preduzeće „10 juli“,Centra za kulturu i informisanje i medijski pokrovitelj svih sajmova,Radio Bosanska Krupa.

Ovaj i drugi sajmovi, u okviru projekta „Bosanska Krupa-grad malih sajmova“, imaju osnovni cilj da promoviraju tradicijske,kulturno-historijske i prirodne blagodeti općine Bosanska Krupa,da bi ugodnijom za život učinili općinu Bosanska Krupa svojim građanima,otvarajući vrata za goste,turiste,poslovne subjekte,sve one koji svrate ili redovno dolaze u Bosansku Krupu.

Četvrti sajam knjiga postavljen je na prostoru Pješačke zone kod drvenog mosta u Bosanskoj Krupi i za sve zaljubljenike u knjige, trajat će do subote.

Na unikatnim i prepoznatljiv štandovima našla se široka paleta naslova,od poznatih svjetskih djela u književnosti,izdanja novih,mladih autora,stručne literature do naslova koji se mogu uvrstiti u zabavnu literaturu.

Na Sajmu se predstavilo devet izdavačkih kuća i knjižara iz BiH,odnosno iz Sarajeva,Banjaluke i Prijedora.

Loše vrijeme,kiša i hladnoća spriječili su da na svečanom otvorenju svoje kulturno-umjetničko stvaralaštvo predstave pobjednici ovogodišnje općinske smotre znanja i stavralaštva sa svojom tačkom pd nazivom „Bosanska Krupa u našim srcima“,odnosno,učenici područne škole Veliki Badić koja radi u sastavu Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi.Umjesto toga posjetili su Gradsku biblioteku i tamo imali prigodno druženje.Nisu nastupili ni učenici Prve osnovne škole iz Bosanske Krupe, koji su takođe učestvovali na općinskoj smotri znanja i stvaralaštva sa projektom „BiH zemljo moja mila-svojim narodima raširila si krila“.Bez nastupa su ostale i folkolorne sekcije ove dvije škole.Nepredvidivo vrijeme uzelo je svoj danak pa tako nije održan ni planirani koncert sportsko-plesnog kluba „Hypnotic“, kao dodatni sadržaj Sajma knjige u Bosanskoj Krupi.

Na Sajmu je i nekoliko kolektivnih posjeta učenika bosanskokrupskih,ali i škola iz Unsko-sanskog kantona.

Sajam knjige u Bosanskoj Krupi,četvrti po redu, dao je priliku građanima, da po prihvatljim cijenama,uz sajamski popust,kupe neki naslov i obogate svoju kućnu ili školsku biblioteku.

Dževada Štancl

(ova smotra izrasla u renomiranu manifestaciju)

U Bosanskoj Krupi je održana Peta po redu Regionalna smotra horova,u organizaciji KUD“Grmeč“,a pod pokroviteljstvom općine Bosanska Krupa..Ovogodišnji učesnici jubilarne Smotru su bili članovi mješovitih horova iz Novog Mesta,Zagreba,Kragujevca i Bihaća, koji su uz domaćine, uz domaćine iz KUD“Grmeč izveli više od trideset horskih kompozicija poznatih autora.

Ovogodišnju Petu,regionalnu smotru horskog stvaralaštva u Bosanskoj Krupi,uz zalaganje svih članova KUD“Grmeč“ iz Bosanske Krupe, isfinansirali su:Općina Bosanska Krupa,kantonalno i federalno Ministarstvo iz oblasti kulture i sporta i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kada se prije pet godina kretalo u organizaciju Smotre horskog stvaralaštva, bio je to zaista ambiciozan poduhvat, jer ,pored svih želja članova KUD „Grmeč“,obezbejditi sredstva za jednu ovakvu manifestaciju, bio i izuzetno nepredidiv posao.Knjiški,poštujući jedini mogući pravilni put u finasiranju rada Udruženja, krenuli su sa projektom koji su uputili na javne pozive svih nivoa vlasti, sa opcijom zajedničkog ušćešća svih njih u ovom projektu.Održana,jubilarna Peta smotra je potvdila da je to bio dobar put.

Učesnici ovogodišnje Pete po redu Regionalne smotre horskog stvaralaštva u Bosanskoj Krupi stigli su iz Slovenije,Hrvatske,Srbije i uz dva hora sa unsko-sanskog kantona i darivali građanima ,na centralnom koncertu u Domu kulture u Bosanskoj Krupi, nezaboravno veče.

Učesnike i goste na Regionalnoj smotri pozdravio je i općinski načelnik Armin Halitović,obećavajući da će i ubuduće ovakve manifestacije biti pomognute u finasiranju od lokalne uprave ,jer horsko pjevanje je dugogodišnja tradcija u Bosanskoj Krupi.

U toku smotre održana je muzička radionica na kojoj su posjetiocima koncerta učesnici pripremali iznenađenje,ali i okrugli sto na temu obogaćivanja ove manifestacije drugim sadržajima, u narednom periodu.

Pred Kragujevčana iz Gradskog kamernog hora „Liceum“iz Kragujevca ,na Petoj smotri horova učestvovao je i Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb“Lira“ i Mješoviti hor „Revoz“ iz Novog Mesta.Oduševili su i članovi hora Umjetničke škole iz Bihaća koji su se predstavili sami,ali i u zajedničkoj izvedbi kompozicaija sa domaćinima smotre ,članovima hora KUD“Grmeč“.

Iznenađenje za posjetioce u Sali Doma kulture bilo je jedinstveno.Kraj susreta horskog stvaralaštva obilježen je zajedničkim nastupom svih horava,u nekoliko pjesama.Tako se, na jubilarnoj Petoj smotri ostvarila još jedna želja organizatora ove značajne manifestacije:na bini Doma kulture u Bosanskoj Krupi, horske kompozicije ,u istom trenu je izvodilo oko 150 članova velikog hora, koji je u toj večeri imao jedan naziv-mješoviti hor Pete smotre stvaralaštva horova u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

(„Una je sa ovog mjesta prava raskošna ljepotica“)

 

Pedeset učesnika, sedmih po redu Fotosusreta „Infokulta“ boravilo je u proteklu nedjelju na području bosanskokrupske općine.Najsavremeniji aparati u rukama amatera i profesionalaca, bili su mjesto gdje su se spremile fotografije, koje su bez daha ostavile fotografe koji su dolazili iz nekoliko zemalja povezanih zajedničkim ciljem na upoznavanju novih krajeva,ovaj put prirodnih ljepota unsko-sanskog kantona i ponajviše rijeke Une.

Pored Stegarića,Bosanske Otoke,kanjona rijeke Une,najveće zadovoljstvo učesnici susreta su doživjeli na strogradskoj tvrđavi u Bosanskoj Krupi,nastojeći pronaći najljepši ugao, iz kojeg bi mogli u jednoj fotogarfiji preslikati raskošnu razuzdanost Une u centralnom gradskom jezgru.Iako je među fotografima bilo ljudi različitih profesija,svi su jednako doživljali rijeku Unu, kao biser prirode,ekonomski resurs i blago za umjetničko stvaranje.

Pored urednika sa Hrvatske televizije,profesora različitih zanimanja,penzionera,umjetnika,pasionirani zaljubljenika u fotografiju,javnih ličnosti iz na Starom gradu iz BiH, Turske, Hrvatske, Slovenije, Švicarske,Holandije, ,Švedske,Norveške i Mađarske u Bosanskoj Krupi je bio jedan holandski lord Paul Roders - savjetnik ispred Evropske Unije u ministarstvu prosvjete Hrvatske.Oduševio se rijekom Unom,pozvao na čuvanje i preporučio da se,uz još malo ulaganja u Bosanskoj Krupi okrene razvijanju porodičnog turizma.Ljepote,savršen mir i besprijekorna rijeka su mjesto gdje bi mnogo porodica iz europskih zemalja htjelo provesti dio godišnjeg odmora.

Dženetom-raskoš Une,njene okoline i ljudi koji tu žive-nazvao je Bosansku Krupu gost iz Turske,dogradonačelnik turskog grada Develi, Ismail Develioglu.

Mladen Bišćan,preponosan na svoje prezime i njegove pretke,osjećao se kao kod svoje kuće.Inače, direktor je galerije „Vladimir Horvat“ iz Zagreba.Bio je tu i predsjednik fotokluba „Zagy-foto“,Besim Mujezinović iz Petrinje, koji je od prvog dana uz ove foto-susrete.Svi fotografi uživali u ljepotama Une sa Starog grada poručujući   da sobom nose najljepše fotografije i utiske i lijepe Une, i dobrih ljudi koji žive poered nje.

Najbrojniji učesnici foto-susreta bili su iz susjedne Hrvatske sa kojima ,u većem dijelu dijelimo rijeku Unu.Ipak,posebno su istakli Unu u samom gradu,njene ade,mostove i simbol zajedničkog života-centralno gradsko jezgro sa starom srednjovjekovnom tvrđavom,njenom povijesti i tri vjerska objekta različitih konfesija koje žive u gradu.Zdenko Vranjek,Senka Petek,Antun Hosni,Mladen Bišćan,BesimMujezinović,Nada Stošić,samo su neki od onih fotografa koji su se više puta peli na bosanskokrupsku starogradsku tvrđavu.

Iako im zanimanje nije bilo umjetnost,ipak svoje penzionerske dane njoj su ,uz fotografiju, posvetili Antun Hosni i Senka Petek,fotografi-amateri iz Hrvatske koji bi se,kako su nam rekli,rado vratili u Bosansku Krupu i prije slijedećih Fotosusreta.Oduševljeni su bili spoznajom da ovaj grad ima Likovnu koloniju „Krušnica“ sa više od četiri decenije trajanja,pa poželjeli da stvaraju gledajući ljepoticu Unu.

Jedan veoma značajan projekt,kakvi su fotosusreti na Uni ,s ciljem da se svijetu pokaže naša riječna ljepotica je zasigurno postala prepoznatljiva manifestacija čije uspjeh iznenadio i samom njenog autora.Za udruženje „Infokult“ iz Bužima ,organizatora susreta to je veliko priznanje,ali i za krivca za ovaj jedinsveni događaj-Nedžiba Vučelja,književnika,novinara i publiciste.

I ove godine Fotosusreti „Infokulta“ su uspjeli i dobili najvišu ocjenu,tako da je Nedžibov trud bio nagrađen predivnim utiscima,dobrim fotografijama,novim poznanstvima,željom da što prije prođe ova godina, da bi mogli doći na slijedeće susrete.

Utiske učesnika susreta nismo mogli sve pobrojati.Svi su oni ,na strogradskoj tvrđavi izrekli najljepše riječi za Unu,ali i za dio Bosanske Krupe koji su sa tvrđave mogli vidjeti.Mnogi su rekli da se na tvrđavi osjećali moćno i da imaju naljepše fotografije.Neke od tih fotografija biće u budućoj monografiji o rijeci Uni,još jednoj aktivnosti koaj će dati novu dimenziju budućim susretima i biti još jedan korak u boljoj turističkoj ponudi gradova i sela uz rijeku Unu,odnosno biće značajna manifestacija u funkciji razvoja ovog kraja,uz promoviranje prirodnjih ljepota i zaštite okoliša.

Dževada Štancl

Grupa učenika i učenica Opće gimnazije Bosanska Krupa otputovala u Sarajevo.Svi su oni prethodno izrazili želju da se u svom budućem životu,pored obaveza učenja angažiraju u volonterskom radu koji će koristiti njima,njihovim vršnajcima ,ali i svim građanima BiH.Njihova škola je pozdravila ovakvo opredjeljenje svojih učenika.

 

AFS je globalna svjetska organizacija osnovana tokom Prvog svjetskog rata  čijih je 5.000 volontera, vozača ambulantnih vozila, pomagalo civilima i ranjenima na bojnim poljima u Francuskoj i na Balkanu, a tokom Drugog svjetskog rata u cijeloj Evropi, Sjevernoj Africi i Indiji.Nakon Drugog svjetskog rata volonteri – vozači ambulatnih vozila su organizovali prve AFS razmjene učenika između Evrope i SAD-a kako bi pomogli u izgradnji mira i razumijevanja u svijetu.

AFS programi razmjene su nagrađeni od strane Ujedinjenih naroda.

Globalna organizacija AFS u Bosni i Hercegovini od 2001.godine djeluje preko svog Predstavništva u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Udruženjem građana „Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini“  koje organizuje i sprovodi AFS programe na području BiH, sa sjedištem u Sarajevu i lokalnim AFS odjeljenjima u Sarajevu, Banjaluci, a uskoro i u Tuzli.

Krajem aprila u Banjaluci je održan prvi veliki proljetni trening za AFS volontere. Treningu su prisustvovali aktivni AFS volonteri, kao i mladi koji bi željeli postati AFS volonteri i to iz Istočnog Sarajeva, Brčkog, Bosanske Krupe, Gradiške, Šipova, Sanskog Mosta, Vlasenice, Ključa, Kladnja, Trebinja i Banjaluke, sa ciljem da  unaprijede svoje znanje iz oblasti djelovanja Udruženjem građana „Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini“.Učenici bosanskokrupske Gimnazije su bili na ovom treningu,stekli nova znanja i već ih primjenili u svom radu i predstavili na obilježavanju Dana Opće gimnazije.

S radušću su prihvatili i učešće na drugom proljetnom treningu koji se održava u naredna tri dana u Sarajevu.I bosanskokrupski gimnazijalci žele da postanu pravi AFS volonteri stičući nova prijateljstva,otkrije svoje talente, razvije nove vještine, dobije samopouzdanje, nauči puno o sebi i drugimai putuje..

Inače AFS globalnu mrežu čini 56 AFS organizacija članica i saradnica, a AFS programi su prisutni u 88 zemalja svijeta. AFS partneri dijele istu misiju, principe, procedure, edukativne ciljeve i programske standarde. U AFS programima razmjene godišnje učestvuje više od 12.000 srednjoškolaca, volontera, i nastavnika iz 88 zemalja svijeta. Njihove programe podržava oko 43.500 aktivnih volontera širom svijeta, čineći tako ovu organizaciju jednom od najvećih svjetskih organizacija zasnovanih na volonterizmu. -  AFS organizacije u našoj zemlji njeguju te principe potičući mlade da usavrše svoje vještine  prezentovanja,  javnog nastupa i facilitacije.

AFS volonteri širom svijeta već više od 60 godina grade mostove interkulturalnog razumijevanja i stvaraju pozitivne promjene kako u svojim lokalnim zajednicama, tako i u cijelome svijetu.Dio njih žele postati i bosanskokrupski gimnazijalci.

Dževada Štancl

U okviru projekta „Jačanje lokalne demokratije“LOD III, koji zajednički provode općina Bosanska Krupa i UNDP BiH,kojeg finasira Europska unija sa sredstvima iz Instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA) ,Javna ustanova „Dječiji vrtić i đački dom“,zajedno sa „PLOD centrom“ iz Bihaća,u okviru projekta „I mi smo tu“,odabranog poslije javnog poziva za kandidiranje projekata i njihovo finasiranje, uspjela je obezbjediti 55 hiljada konvertibilnih maraka za brojne aktivnosti ,aktivnosti koje će se implementirati u narednih sedam mjeseci.

Implemetacija projekta „I mi smo tu“, prigodno je započela na Dan planete Zemlje, Druga aktivnost iz ovog projekta u Javnoj ustanovi „Dječije obdanište i đački dom“ realizirana je takođe na važan ekološki datum.

Dvadestdrugog maja,na Svjetski dan zaštite biodiverziteta, u ovoj ustanovi priređena je radionica u pet koraka do ljepše i bolje okoline,kojoj su pored najmlađih koji svakodnevno pohađaju Vrtić, prisustvovali i brojni gosti,odnosno djeca koja su,po mnogo parametara na marginama društva, kada je u pitanju razumijevanje njihovih različitosti od drugih, po raznim osnovama.Uz njih su bili injihovi roditelji.

Inkluzirati marginilizirane grupe najmlađih, jedan je aspekt projekta „I mi smo tu“.Drugi je oblast kroz koju će se djeca iz takvih grupa uključiti u zajedničke aktivnosti.Kroz ovaj projekat, to je zaštita okoliša.

Na ovoj radionici su bila djeca sa poteškoćama u razvoju,romska djeca i djeca iz socijalno ugroženih prodica.U cjelokupni projekat uključeni su i njihovi roditelji djece.Djeca su bila posebno radosna,a i njihovi roditelji.

Uz brojne radionice,ovakva druženja,kroz projekat „I mi smo tu“, bi trebala imati još svojih edukativnih priča.Direktorica JU „Dječiji vrtić i đački dom“ Almira Šertović, je informirala nas je, da sada slijedi intenziviranje suradnje sa nevladinim organizacija sa područja općine, kako bi se i one uključile i bile tu sa Dječijim vrtićem, u zajedničkoj misiji.Kroz druge aktivnosti, u zajednički rad sa vrtićkom djecom i djecom čiju marginalizaciju u društvu žele promijeniti ovim projektom, biće uključeni i stručnjaci, logopedi i psiholozi,kojih nedostaje na području općine Bosanska Krupa.

Cjelokupnu radionicu koju je osmislila profesorica Edina Šertović,koja je kao roditelj djevojčice koja pohađa vrtić i stručnjakinja u ovoj oblasti,dala svoj doprinos i uvela nove načine sticanja novih znanja iz ekologije,na način primjere predškolskom uzrastu.Radionicu su svoj doprinos dale i učiteljice iz Dječijeg vrtića.

Sa programom ovog dana,su bili oduševljeni najmlađi.Recikliralo se,crtalo,bojalo,mijesilo se tijesto,a posebnu radost najmlađim su predstavljala su nova iskustva u pravljenju herbaria,ali i sadnja cvijeća kojim će malene ručice uljepšati prostor svoga vrtića.

Ovoj radionici prisustvovali su predstavnici UNDP-ovog ureda u Bihaću i predstavnici „Plod Centra“ iz Bihaća.

Kažimo da će se u okviru ovog projekta,sa nekoliko aktivnosti e uspjeti i unaprijediti uvjeti boravka djece u Dječijem vrtiću.Želja svih učesnika u ovom projektu je da,u tim novim okolnostima,Vrtić bude mjesto u kojem će svoje slobodno vrijem provoditi i djeca iz marginaliziranih grupa na području općine Bosanska Krupa.

Da to žele djeca kojoj društvo ne poklanja dovoljno pažnje,da ih njihovi drugari sa radošću prihvataju i žele se sa njima družiti i stvarati, uvjerili su se svi koji su prisustvovali ovoj zanimljivoj i veseloj radionici u JU“Dječiji vrtić i đački dom“ u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

 

U maloj Sali doma kulture u Bosanskoj Krupi svoj pedesettreći rođendan obilježili su učenici i učenice,profesori i profesorice i ostali zaposleni u Javnoj ustanovi Opća gimnazija Bosanska Krupa. Direktor ove Javne ustanove,Zaim Musić je u svom kratkom obraćanju pozdravio i čestitao svima na uspjehu koji su postigli svi učenici sa svojim profesorima,roditeljima i širom društvenom zajednicom. Prigodnoj svečanosti prisustvovao je općinski načelnik Armin Halitović koji je čestitajući svima njima njihov dan škole pohvalio učenike koji su zabilježili izvanredne uspjehe u učenju i vannastavnim aktivnostima i odmah na početku,sa puno odgovornosti i emocija govorio o još uvije nerealiziranoj želji i opredjeljenju da gimnazijalci pohađaju nastavu u svom novom školskom objektu.Možda je baš taj projekt najbolji primjer koliko je lokalna zajednica ,uz sve napore,nemoćna da se podigne iznad opće situacije u zemlji i iznađe,obećana i planirana sredstva za ovu namjenu.Pozvao je na strpljenje,jedinstvo i postizanje još boljih rezultata u učenju,obećavajući da će i dalje činiti sve kako bi gimnazijaci što prije svoj dan škole obilježavali u svojoj zgradi. Priznanje za učenika generacije uručeno je Amaru Bapiću koji je u svom četvereogodišnjem školovanju u nastavnim i vannastavnim aktivnostima zabilježio i najbolje rezultate. Dvanaest učenika koji su zabilježili jedno od prva tri mjesta na kantonalnim takmičenjenjima,zajedno sa svojim mentorima dobili su priznanja na ovoj svečanosti,za tri osvojena priznanja iz matematike,jedan iz informatike,tri iz njemačkog,dva iz bosanskog i tri nagrade iz atletike. Gimnazjsko odjeljenje Prvog-dva je kroz projekat „Markiranje nije in“ prroglašeno za najbolje odjeljenje jer su u toku ove godine zabilježili najmanji broj izostanaka sa nastave.Predsjednica vijeća učenika uručila im je novačanu nagradu za ovaj uspjeh. Zahvalnice su uručene i „Prijateljima Gimnazije“,odnosno svima onima koji su svojim angažmanom i donacijama pomogli realizaciju zacrtanih zadataka. U kulturno-zabavnom dijelu programa učenici su predstavili svoj projekat „Intercool““koji su iznijeli učenici koji su boravili u omladinskom kampu na Rostovu,a koji je finasirala američka ambasada.Za temu ovaj projekat je imao razbijanje predrasuda na nacionalnoj osnovi.Stečeno znanje na ovom kampu učenici Gimnazije su primjenili svoj projekat čije je finasiranje pomogao općinski načelnik Armin Halitović.Svečanost Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi za Dan škole uveličali su učenici i učenice Gimnazije koji su boravili u Kampu u Rostovu,ponijeli mnogo znanja iz pet radionica,utkali ga u svoje sposobnosti i za Dan škole poklonili zanimljiv program, svima onima koji su bili sa njima u Domu kulture u Bosanskoj Krupi!

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 604 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda