Jučerašnjim maršem“Dan sjećanja-putevima Patriotske lige“ koji je organizovalo Udruženje boraca Patriotske lige Bosanska krupa započela je manifestacija obolježavanja 22.godišnjice Patriotske lige Bosanska Krupa i 21.godišnjica otpora agresiji na Bosansku Krupu.

Prije polaska na marš do Mjesne zajednice Arapuša prvi komandant Patriotske lige Bosanska Krupa Sead Šehić zajedno sa drugim pripadnicima Patriotske lige , predstavnicima organa vlasti i mnogobrojnim učesnicima marša položio je cvjeće na centralno šehidsko spomen obilježje a isto je učinjeno i na spomen obilježjima u Velikom Badiću i Ostružnici kuda je vodila marševskia ruta do Arapuše. Poslije gotovo 5 sati pješačenja i predjenih 20 kilometara oko 200 učesnika marša stiglo je u Arapušu gdje su ih sa narodnim ručkom i osvježenjem dočekali mještani Arapuše od kojih je većina na jučerašnbji dan doživjela klasično opkoljavanje i stavljanje u geto što je samo bio uvod za napad na Bosansku Krupu. Ovom prilikom položeno je cvijeće i na Turbe u okviru arapuške džamije te kod spomen ploče na rodnoj kući generala Mirsada Sedića,komandanta 511.slavne. O trenucima okupacije Arapuše a potom i napada na Bosansku Krupu prisutnima je govorio Edin Pašalić ,komandir protivdiverzantske jedinice Patriotske lige koja se dan prije napada na Bosansku Krupu pokušala probiti do Arapuše.

 

Poslije Edina Pašalića o 21.godšnjici stvaranja Armije BiH govorio je general Fadil Hasanagić a na kraju se prisutnim obratio i oćinski načelnik Armin Halitović ,koji je podsjetio na stradanja Arapušana i golgote kroz koje su prošli te napore koji se čine da Arapuša dobije sve ono što je zaslužila u ovom poratnom vremenu .

Obilježavanje dana otpora agresiji nastavlja se danas obilaskom šehitluka i spomen obilježja, sporskim susretima mladih iz Bosanske Krupe i Bosanske Otoke na SRC Ade, akademijom u Domu kulture i izložbom slika članova Kluba umjetnika „Feniks „ 511.slavne Stanislava Tajića i Ibrahima Bajrića.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 313 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda