Još jedan uspjeh Medine Čolić iz Bosanske Krupe i Sejle Hujić iz Bosanskog Petrovca je najradosnija vijest danas u općini Bosanska Krupa.Ove dvije učenice Tursko-bosanskog koledža-Unsko-sanskog koledža u Bihaću,kao predstavnice Bosnei Hercegovine, na prestižnom takmičenju „Dreamlin Desing Olimpyad“ u turskoj Ankari,osvojile su zlatnu medalju i novčanu nagradu od 2500 turskih lira.

„Dreamline“ je olimpijada inovativnih naučnih projekata kojom mladi naučnici pokušavaju riješiti brojne probleme današnjice u raznim oblastima.

Medina i Sejla su se ove godine predstavile razvijenim projektom „The future Energi Carier“ kojim su prezentirali najjeftiniji,najefikasniji i najpovoljniji način proizvodnje hidrogena iz biomase.

Zlatnu medalju izborile su među 6803 projekta iz 47 zemalja koliko je projekat bilo prijavljeno na ovogodišnji konkurs Olimpijade u Ankari.

Kažimo i to, da je troškove odlaska i troškove izrade propagandnog materijala za „Dreamline“olimpijadu Medine Čolić i Sejle Hujić ,u cjelosti ,pokrilo bosanskokrupsko poduzeće „Infosys“, vlasnika Samira Mesića.

Iskrene čestitke Medini i Sejli za ovaj veliki uspjeh od uposlenih u JP“Radio Bosanska Krupa“.

Ademir Mesić,direktor JP „Radio Bosanska Krupa“

Odata počast četvorici Krupljana,putnika na ovom brodu

 

U Bosanskoj Krupi danas je obilježena 101. godišnjica potonuća najpoznatijeg broda na planeti-„Titanika“.Ispred spomen obilježja u parku Doma kulture u Bosanskoj Krupi, podignutog u okviru obilježavanja stogodišnjice potonuća ovog broda,na kome su život izgubila četiri Krupljanina:Ejdo Rekić,Husein Sivić,Ćerim Balkić i Redžo Delalić,članovi njihovih porodica, u prisustvu općinskog načelnika Armina Halitovića, proučili su Fatihu i položili cvijeće,njima u spomen.

Četiri Krupljanina su još početkom dvadesetog vijeka krenuli u svijet brodom „Titanik“,želeći na obećanom kontinentu zaraditi i svojim porodicama u Bosni obezbjediti bolje uslove života.Stravična nesreća i udar broda u santu leda koja je razderala njegov desni trup, uslovila je, da od ukrcanih 2240 život izgubi 1517putnika.Najveći broj poginulih je bio među onima koji su za putovanje imali karte treće klase,odnosno, koji su bili smješteni u potpalublju.Tu su i bila i četiri Krupljanina.

Inače Ejdo Rekić je prije toga,od 1906.godine punih šest godina već boravio u Americi.Poslije prvog dolaska,kupovine zemlje i odmora u svojoj Ostružnici ,u Bosanskoj Krupi,vraćajući se na pečalbu,sobom je poveo još tri svoja sugrađanina koji su bolje, za svoje obitelji htjeli obezbjediti radom na dalekom kontinentu.

U knjizi »Bosniaks - America« objavljeni su detaljni podaci o četvero Bošnjaka iz Bosanske Krupe koji su žrtve najveće mirnodopske pomorske katastrofe. U Švicarskoj kupili su karte za treću klasu u agenciji »Viktor Klaus Wildi«. Cijena karte za treću klasu iznosila je tada 285 švicarskih franaka.

Dugo se nije znala tačna lokacija potonulog broda i tek je 1985. godine, tim američkih i francuskih istraživača i znanstvenika, uspješno je locirao olupinu „Titanika“ kod obala Kanade.Putovanje koje započelo u engleskoj luci Sautempton tu je prekinuto poslije četiri dana plovidbe.A većina putnika nikada nije stigla do Njujorka.Ni četiri Krupljanina nisu uspjeli doploviti do ovog američkog grada,pa time ni doputovati do rudnika zlata u kojima je Ejdo Rekić ranije radio i gdje je želio, da dobro plaćeni posao, nađu i njegovi sugrađani.

 

 

Pokretači i organizatori obilježavanja ovog događaja na podruju općine Bosanska Krupa poslije današnjeg svečanog polaganja cvijeća u Bosanskoj Krupi otputovali su u Pisarovinu kod Karlovca u Republici Hrvatskoj.Tamo će ,u organizaciji građana iz ovog mjesta ,za tridest Hrvata i četiri Bošnjaka iz Bosanaske Krupe, koji su putovali ovim brodom, biti posađene trideset četiri breze.

Inače, u Bratini kod Pisarovine je, za stotogodišnjicu potonuća „Titanika“, položen kamen temeljac za izgradnju spomen-kuće „Titanik“.Gospođa Andrea Žunec je pokrenula ovu akciju, vođena činjenicoma da je u neseći „Titanika“ život izgubio njihov mještanin Stjepan Turčin.Ova lokacija je uključena u turističku ponudu R Hrvatske.

Organizatori obilježavanja potonuća broda „Titanik“ u Bosanskoj Krupi,uz podršku Općine, u spomen utopljena četiri Krupljanina, žele u budućnosti, sakupiti što više dokumenata koji svjedoče ovom događaju,organizirati skupove,izložbe i okrugle stolove i u doglednoj budućnosti ,obogatiti sadržaje i takođe, pokazati turistima, vezanost općine Bosanska Krupa za brod „Titanik“.Očekuju, da će slijedeće godine, organizatori iz Pisarovine boraviti u Bosanskoj Krupi i da će se zajednička suradnja na ovom polju nastaviti.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Bosna i Hercegovina na početku dvadestog vijeka važila za nerazvijenu zemlju,pohodom četiri Krupljanina, za poslom, u daleku Ameriku, ovaj cijeli kraj,a posebno općina Bosanska Krupa, može biti ponosna, jer je to još jedno svjedočenje, da su i pored historijskih uvjeta i lošeg ekonomskog stanja u našoj državi, i tada živjeli ljudi naprednih misli,spremni, da se za bolji život, upuste u jedan ovakav poduhvat i lagodniju budućnost potraže daleko,tamo gdje su mogli zaraditi i obezbejditi bolji život svojim porodicama.

Dževada Štancl

U redakciju Radija Bosanska Krupa stigao je SMS slijedeće sadržine:

Evo da Vam javimo uživo vijesti iz Ankare.Dobile smo zlatnu medalju  i 2500 lira kao nagradu.Pozdrav iz Ankare od Medine i Sejle:)

 

 

Medini i Sejli iskrene čestitke od programsko tehničke ekipe Radija Bosanska Krupa i nadamo se svih koji slušaju naš program i prate stranicu WWW.radiobk.ba.

 

 

Dana 14.04.2013.godine Velika Kladuša je bila domaćin 3. Prvenstva Regije u karate-u koje se održavalo u Sportskoj dvorani u V.Kladuši. Pored takmičara iz 17 Klubova iz BiH i Hrvatske, koji su se natjecali u 267 disciplina,  učešće su uzeli i takmičari iz KK Feniks. Uz osvojenih 19 medalja (6 zlatnih, 5 srebrenih i 8 brončanih) KK Feniks se svrstao na 3.mjesto u ukupnom poretku Klubova. 

Za Feniks su medalje osvojili:
KATE:
ORAŠČANIN ŠEJLA - ZLATO
LEJLA DUPANOVIĆ - SREBRO
HALILOVIĆ ADIS - SREBRO
BEGIĆ IMAN - BRONZA
KADIĆ MIRZA - BRONZA
VELADŽIĆ SENAID - BRONZA
HARBAŠ DŽEJLANA - BRONZA
BORBE:
KRUPIĆ AJDIN - ZLATO
SUMEJA HADŽIĆ - ZLATO
HALILOVIĆ ADIS - ZLATO
BEGIĆ IMAN - ZLATO
ORAŠČANIN ŠEJLA - SREBRO
ŠABIĆ DŽEJLAN - SREBRO
HALILOVIĆ HARUN - SREBRO
KADIĆ MIRZA - BRONZA
DUPANOVIĆ ADVAN - BRONZA
KULENOVIĆ ADIS - BRONZA
 
KK"FENIX" Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 413 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda