Šef regionalnog ureda OSCE-a u Bihaću Petr Korbel danas je boravio u nastupnoj posjeti Općini Bosanska Krupa gdje ga je primio općinski načelnik Armin Halitović.Razgovaralo se o trenutnom stanju u općini Bosanska Krupa,dosadašnjoj suradnji ove općine sa OSCE-om i budućoj suradnji.

 

Predstavljajući se načelniku bosanskokrupske općine godpodin Korbel je istakao svoje veliko diplomatsko iskustvo u ambasadama Republike Češke u više balkanskih zemalja i u više misija OSCE-a i konstatovao da dobro poznavanj prilika u regionu sigurno može doprinjeti da misija OSCE-a u ovom regionu bude još uspješnija.On se posebno interesovao za radove u Poslovnoj zoni Pilana i način na koji se dalje planira razvijati ova poslovna zona te ponudio i svoju pomoć kako bi ovaj uspješan projekat bio još uspješniji i kako bi što više gradjana bosanskokrupske općine našlo zaposlenje u ovoj poslovnoj zoni. Pored ekonomskih pitanja Petr Korbel se zanimao i za stanje u oblasti deminiranja te o zaštiti manjina sa posebnim osvrtom na stanje ljudskih prava romske populacije u Općini Bosanska Krupa.

Načelnik Halitović se gospodinu zahvalio na lijepim riječima i ponudjenoj pomoći u svim segmentima kojima se bavi OSCE ali i interesovanju za ekonomska pitanja što do sada nije bio slučaj. Ovom prilikom načelnik Halitović je rekao da se već do kraja juna očekuje da u dva metalopreradjivačka objekat posao dobije 250 novih radnika što će svakako doprinjeti boljoj ekonomskoj situaciji kako kod zaposlenih radnika tako i u samoj općini. Govoreći o političkoj situaciji u općini načelnik Halitović je naglasio da se u radu vijeća još uvijek osjećaju „repovi“ predizborne kampanje ali očekuje da uskoro Općinsko vijeće dostigne nivo predhodnog vijeća koje je od OSCE-a ocjenjeno kao jedno od najproduktivnijih .Posebno je istakao problem minama zagadjenih područja u blizini naselja i izrazio očekivanja da će biti više projekata koji će obuhvatati i područje bosanskokrupske općine koje je jedno od najkontamiranijih minskih područja u BiH .Romsku zajednicu u Bosanskoj Krupi je predstavio kao sigurno jednu od najboljih manjinskih zajednica na našem kantonu ali i šire i istakao činjenicu da su pripadnici ove zajednice neodvojivi dio cjeline bosanskokrupske općine i da se za razliku od mnogih drugih sredina još niko nije žalio da su mu ugrožena ljudska prava zato što je neko Rom.

Gospodin Korbel je izrazio zadovoljtvo onim što je čuo i što je samo potvrdilo njegova dosadašnja saznanja o Bosanskoj Krupi te izrazio očekivanja da će on i njegov terenski ured i dalje suradjivati sa općinom Bosanska Krupa ako ne na višem onda barem na dosadašnjem izuzetno visokom nivou.

 

Ademir Mesić/

U Bosanskoj Krupi je po pokroviteljstvom općinskog načelnika Armina Halitovića obilježena 20. godišnjica formiranja IDČ-a Faraoni 511.slavne brdske brigade . Preživjeli pripadnici ove jedinice okupili su se ispred Šehidskog spomen obilježja u Bosanskoj Krupi gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu a zatim obišli Spomen obilježje u Bosanskoj Otoci,Šehitluke u Pištalinama i Jezerskom,mezarluke u Oraščanima i Spomen sobu 511.slavne bbr.

Jedanaestog aprila 1993. godine naredbom Komandanta 511. Slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića formirana je Izviđačko-diverzantska četa. Ovu četu na početku su činili isključivo dobrovoljci. Kasnije su je saborci nazvali “Faraoni” i od tog dana pa do kraja agresije trajao je slavni put ove jedinice. Inače ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11.aprila 1992.godine kao odgovor na sve učestalije incidente koje su izazivali srpski dobrovoljci koji su u Bosansku Krupu dolazili iz raznih krajeva. Kroz ovu jedinicu prošlo je više od 200 boraca i starješina, a mnogi su poslije „kaljenja” u Faraonima postali komandiri četa, vodova, članovi komandne brigade, a jedan od njih je bio i komandant 511. Slavne. Tokom dvoipogodišnjeg ratnog puta ova jedinica je bila na svim ratištima u zoni odgovornosti 5. Korpusa. Angažovani su bili uvijek tamo gdje je bilo najteže.Tokom agresije na našu zemlju pogunulo je 34 pripadnika ove čete 62 su teže ranjena a gotovo svi su lakše ranjavani. Njih 8 nosioci su najvišeg ratnog priznanja Značke Zlatni ljiljan a dvojica su ponijeli priznanje „Srebreni štit“. Danas su to obično  malo eksponirani  i ne više tako mladi ljudi koji se bore sa  teškom svakodnevnicom i  koji sa sobom nose slavu najbolje jedinice 511. Slavne, ali i sve teške uspomene na ratna stradanja i teške trenutke oslobodilačkog rata.

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 580 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda