Svečano otvaranje sportskog penjališta za djecu i mlade „Pećina Badžet“ na lokaciji brda Ćojluk

U organizaciji Planinarsko-ekološkog i edukativnog društva „Pset“ Bosanska Krupa, u subotu je upriličeno svečano otvaranje sportskog penjališta za djecu i mlade „Pećina Badžet“ na lokaciji brda Ćojluk.

Otvaranje sportskog penjališta za djecu bio je, kako za RBK ističe Ekrem Bužimkić, predsjednik Planinarsko-ekološkog i edukativnog društva „Pset“ Bosanska Krupa, nužan i logičan korak koji je slijedio ne samo sve veću zainteresiranost djece i mladih za sportsko penjanje nego i sve bolje sposobnosti i vještine penjanja već aktivnih članova Društva. Nakon što je prikupljena sva potrebna dokumentacija i odobrenja nadležnih institucija, članovi Planinarsko-ekološkog i iedukativnog društva „Pset“ Bosanska Krupa su na lokalitetu Perna-Ćojluk, u neposrednoj blizini pećine Badžet krenuli u realizaciju projekta izrade sporskog penjališta koje je, svojim jednostavnim pristupom i težinom penjačkih smjerova namijenjeno prvenstveno djeci i mladima, ali i vještijim sportskim penjačima.

„Planinarsko-ekološko i edukativno društvo je krajem 2019. godine napravilo umjetnu stijenu u fiskulturnoj sali JU Prva osnovna škola 'Bosanska Krupa'. Krajem 2020. Društvu se pridružilo mnogo djece uzrasta od pet do devet godina. Tokom 2021. godine su oni konstantno vježbali tako da su pojedina djeca već dostigla nivo da sad mogu da pređu na prirodnu stijenu. Stoga smo odlučili da napravimo jedno sportsko penjalište koje je prilagođeno dječijem uzrastu. Postojeće sportsko penjalište je dobro, ali nije namijenjeno za malu djecu – za početnike. Novo penjalište ima smjerove kako za potpune početnike pa do nekih vještijih penjača tako da ćemo imati smjerove prilagođene za svu djecu. Nadamo se da će otvaranje ovog penjališta povećati zainteresiranost naše djece i mladih za ovaj sport jer, ipak, penjanje na prirodnoj stijeni je svakako puno bolje od onog na umjetnoj“, rekao je Bužimkić.

Projekt je, najvećim dijelom, finansijski podržan od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a u konačnoj realizaciji projekta (od pripreme i čišćenja terena do izrade samog penjališta) učešće su, pored članova i roditelja Planinarsko-ekološkog i edukativnog društva „Pset“ Bosanska Krupa, uzeli i Klub ekstremnih sportova „Spectrum“ iz BihaćateKlub ekstremnih sportova „Scorpio“ iz Zenice.

 

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 761 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1700 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa