Sedamnaesta „Potraga za kraljicom Une“ i najduža mladica do sada

Trodnevna manifestacija u Bosanskoj Krupi,u sedamaestom svom izdanju završila sa najdužom  ulovljenom mladicom od 117 cm, a  koja je poslije mjerenja nastavila svoj život u rijeci Uni.

Već sedamnaest godina Udruženje sportskih ribolovaca „Krušnica“ Bosanska Krupa je organizator posebne manifestacije na Uni koja je zamišljena i realizira se, kao zahvalnost jedinstvenosti unske mladice i rijeke Une u našem gradu.Potraga za kraljicom Une okupila je u sedamanaest godina više stotina ribara iz nekoliko zemalja ,kako onih koje su susjedi Bosne i Hercegovine,tako i nekoliko drugih  europskih zemalja.Ove godine u „potrazi“ je učestvovalo oko pedest ribara iz Slovenije,Hrvatske,Srbije, BiH i Crne Gore,uz već poznate partnere koji su učestvovali u finasijskom pomaganju održavanja ove  manifestacije,prije svega Općine Bosanska Krupa,sponzora čija je djelatnost proizvodnja,prodaja i promocija najsavremenijeg ribolovnog materijala,ali promocija turističke ponude prostora gdje se uz ribolov osmislila i ukupna turistička ponuda općine Bosanska Krupa.

Udruženje sportskih ribolovaca „Krušnica“ iz Bosanske Krupe je i ove godine dobilo visoku ocjenu za organizaciju druženja i takmičenja pod nazivom Potraga za kraljicom Une.Ocjene su to glavnog međunarodnog sudije ovog takmičenja,ali i brojnih medijskih ekipa koji iz susjednih zemalja prate svake godine ovu manifestaciju.

Predsjednik udruženja sportskih ribolovaca „Krušnica“,Dino Mesić nam je kazao da je ovogodišnja manifestacija okupila 45 ribara ,da je to već dugo godina međunarodna manifestacija koju respektiraju u svijetu ribolova i turizma,koja obezbjeđuje ,zahvaljući onome što pruža,da ribolovci posjećuju Bosansku Krupu tokom cijele godine i love sa svojim prijateljima,u dva revira nad kojima USR „Krušnica“ iz Bosanske Krupe  ima koncesiju.

Svi učesnici, ribari, ali i svi oni koji su po po prvi put ili više puta sudili takmičarima  dobili su zahvalnice za izvrsno odrađen posao,a glavni sudija „potrage“,Stane Omerzu iz Slovenije je izrazio svoje oduševljenje načinom na koji ovo udruženje organizira ovo druženje i takmičenje na rijeci Uni ,te naglasio da takvom politikom –zaštite najljepše ribe naših područja na najljepšoj rijeci,ne treba da brine za svoju budućnost.Organizatori su i ove godine dobili čistu peticu za besprijekornu realizaciju zadataka ovogodišnje „Potrage za kraljicom Une“.

Čudnovatost,jedinstvenost  unske kraljice-mladice ,ribe s „hiljadu zabačaja“,ove godine je pratilo i „šareno“ vrijeme u kom su se smjenjivali sunce,oblaci i povjetarac,ali i neopisiva unska magla,pa je tako ulov bio skromniji nego ranijih godina.Samo se šest mladica dopustilo mamcima ribolovaca.

Ipak, na udicu Edina Pupića iz Cazina zakačila se mladica duga 117 cm što je i najduža ulovljena kraljica u povijesti ovog takmičenja.Edin Pupić je pored diplome za najduži ulov i po broju bodova osvojio prvo mjesto i dobio diplomu za najuspješnijeg ribara 17. Potrage za kraljicom Une. Saldo njegovog ulova pretočen u bodove je bio 16424 boda.

Ocijenio je Pupić ovu manifestaciju uspješnom,kako u organizaciji svih aktivnosti,tako i za njega lično.Kazao je da je ove godine bio u odnosu na prošlu mnogo bolje sreće,uz svo znanje koje imaju svi ribari učesnici,poručujući da jedva čeka slijedeću potragu iduće godine te  da će na ovu manfestaciju  dolaziti ako treba i na štakama.Drugo mjesto je osvojio Husein Mahmutović,iz Bosanske Krupe ,a treće sa 4380 bodova Kordić Aleksandar .

Diplomu za fer-play je ove godine dobio ribar,stari znanac ovog takmičenja,gospodin Duško Marković koji se osim ribarenjem,kazali su organizatori iz „Krušnice“ „okušao“ i u potrazi za telefonom,odnosno ronjenju.I ove godine,uz brojne učesnik,brojne ribarske,ali i životne priče,ostvarila se i poruka ili pravilo ovog takmičenja.Ulovi i pusti. Sve ulovljene mladice,pa i  najduža su se samo fotografirale,oslobođene su brzo udice i idalje plivaju i uživaju u rijeci Uni.Ulovi i pusti-zlatno je pravilo ovog takmičenja.

Kolege iz Srbije i Hrvatske ,uz svoje turističke stranice i portale,radija i televizije, posvetili su mnogo pažnje ovom takmičenju.Snimili su mnogo priča koje će plasirati u svojim zemljama.I sponzori su najavili podršku slijedećim „Potragama“ u Bosanskoj Krupi:Retols,Monarh doc,Vuković  i Ivo Begović.Neupitno tu je i Općina Bosanska Krupa koja polaže mnogo razvojnih planova i na ovoj manifestaciji.

Svi su ribari najavili dolazak iduće godine.

Uz zahvalu svima koji su doprinjeli održavanju ove manifestacije ,u „Algi“,restoranu koji je jedan od sponzora takmičenja,kao i svake godine, napravljena je zajednička fotografija svih učesnika ove manifestacije, za sjećanje na još jednu sportsko-ribolovnu i turističku uspješnu priču u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

Potraga za Kraljicom Une 2019 1

Potraga za Kraljicom Une 2019 3

Potraga za Kraljicom Une 2019 6

Potraga za Kraljicom Une 2019 8

Zadnji put promjenjen utorak, 25 Juni 2019 08:13
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 539 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 386 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa