Članovi PSET-a nižu odlične rezultate

Članovi Planinarskog ekološko-edukativnog društva „Pset“ prvi dan ovogodišnjeg juna boravili su na planini Igman, na lokalitet u Malo polje, a u organizaciji Komisije za orijentaciju Planinarskog saveza FBiH i Planinarskog sportskog društva  "Prijatelj prirode".Tu je održano drugo kolo takmičenja u orijentaciji.Planinari iz Bosanske Krupe su učestvovali sa dvije ekipe i pokazali da su planinari za sve sezone i vremenske prilike. Iako je padala kiša, članovi „Pseta“su pokazali da su na visini zadatka, sve što je trebalo uradili su vrhunski i osvojili odlične pozicije u kategoriji pioniri.

Ekipa "Pset 1" u sastavu: Hana Bužimkić, Sandin Džajić i Emrah Salihović je zauzela prvo mjesto, dok je ekipa "Pset 2" u sastavu: Emsud Grošić, Faruk Mašić i Kana Bešić drugo mjesto.

Čitanje karte, prepoznavanje reljefa, poznavanje matematike, odnosno geografskih koordinata, je sve što je potrebno, pored odlične fizičke spremnosti takmičarima u ovakvnim natjecanjima u planinarenju da bi se uopće bavili,ali pogotovo da bi nizali uspjehe u planinarskoj orijentaciji i orijentiringu. Posljednjih godina, planinarska orijentacija i orijentiring kao sport na ovim prostorima nije bio prepoznatljiv, međutim, to se ipak mijenja.Planinarska orijentacija i orijentirung je disciplina snalaženja u prirodi u kojoj ekipa od tri člana prvo rješava zadatak određujući gdje se na karti nalaze zadate kontrolne tačke. Zatim se bira najadekvatnija putanja kojom će se takmičari kretati da bi se ovjerile sve zadate tačke na stazi. Boduje se broj pronađenih kontrolnih tačaka i brzina kojom je ekipa prešla stazu. Sve su to marljivo vježbali članovi Planinarsko edukativnog i ekološkog udruženja „Pset“iz Bosanske Krupe i u vrlo kratkom vremenu zabilježili, za njih motivirajuće,a za Udruženje i općinu Bosanska Krupa izuzetne rezultate.Zato su već od nedelje nastavili vježbati s puno energije, jer ih čekaju još dva kola takmičenja u kojima žele potvrditi uspjeh na prva dva takmičenja.

Dževada Štancl

Pset 1

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 581 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 324 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa