Klub ekstremnih sportova “Urban-X” organizovao biciklistički maraton “Stazama 511. slavne“

Klub ekstremnih sportova “Urban-X” Bosanska Krupa protekle je subote organizirao deseti po redu biciklistički maraton “Stazama 511. slavne“. Biciklistička vožnja upriličena je u sklopu manifestacije „Septembarski dani slobode“, a u čast dvadeset druge godišnjice slobode koju su borci 511. slavne brdske brigade, zajedno sa drugim jedinicama Petog korpusa Armije BiH, nakon 1244 dana izbjeglištva i brojnih bitaka u odbrambeno – oslobodilačkom ratu, donijeli bosanskokrupskim građanima.

 

Svih deset godina koliko se organizuje ovaj maraton, na biciklima su stazu dugu oko šezdeset kilometara prešli biciklisti raznih uzrasta i sa područja cijelog Unsko-sanskog kantona. Biciklistička ruta svake je godine ista, u okviru zone odgovornosti koju su posljednjem ratu imali borci 511. slavne brdske brigade, odnosno kroz mjesta gdje su sahranjeni poginuli borci bosanskokrupske brigade, kao i ona mjesta gdje su njima u čast podignuta spomen-obilježja.

 

Učesnici maratona su proučili Fatihu pred duše 503. šehida i poginula borca čija su imena i prezimena zapisana na Centralnom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi i krenuli prema Bosanskoj Otoci, Baštri, Mahmić Selu, Jezerskom, Pištalinama, zatim prema Perni i spustili se natrag u Bosansku Krupu. Na svakom od mjesta koja su nosila događaje i stradanja, vječna počivališta boraca 511. slavne biciklisti su poklonili svoja osjećanja i učili pred njihove duše.

 

Podršku u organizaciji i ovogodišnjeg maratona dala je Općina Bosanska Krupa i općinski načelnik Armin Halitović.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 49 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 244 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda