Elvir Alidžanović najuspješniji uzgajivač

Uspjeh na 14. Državnoj ornitološkoj  izložbi BiH 2016  u Zenici

 

Elvir Alidžanović  uzgajivač ptica iz Bosanske Krupe, može se  od protekle nedjelje, pohvaliti da je još jednom potvrđeno ,da ponovo ima  šampione Bosne i Hercegovine.Pobijedio je  sa kanarincima  Lipohrom,kanarincima  Melanim i mutacije melanina.

 

Pored toga na ovoj manifestaciji proglašen je za najuspješnijeg  uzgajivača Državne ornitološke izložbe Bosne i Hercegovine 2016

 

Uspjeh je to koji je uslijedio poslije Sarajeva, gdje  je održana tradicionalna međunarodna ornitološka izložba "Leti riba - pliva ptica", na kojoj su veliku pažnju uzgajivača i posjetilaca privlačile ptice Elvira Alidžanovića.I tu su Izložili oko 200 ptica,a  120 je učestvovalo na takmičenju.Osvojili brojne zlatne,srebrne i bronzane medalje.

 

Osma državna izložba sitnih životnja te 14. ornitološka državna izložba u Zenici , održana je u organizaciji „Ornitološkog saveza BiH i Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja , a prema riječima Hasana Softića, predsjednika golubarske sekcije ovog udruženja te potpredsjednika Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Bosne i Hercegovine, ujedno na ovaj način organizatori su proslavili  60 godina postojanja i rada ovog udruženja.

U Banjaluci je već od 24-tog ovog mjeseca i nova prilika da nova priznanja dođu u Bosansku Krupu i kod Elvira Alidžanovića.Novo takmičenje ,a domaćin je udruženje koje je u Zenici proglašeno najboljim- Ornitološki klub Banjaluka 1952.

 

Elvir Alidžanović rođen je u Banjoj Luci. Danas živi u Bosanskoj Krupi. Uzgojem kanarinaca bavi se od ranog djetinjstva. Tretiranju i uzgoju kanarinaca različitih rasa i boja učio ga je njegov otac Enver.

I dan danas uzgajaju kanarince mnogih rasa: lipokromske i melaninke. Dosta vrsta koje uzgajaju kupili su na svjetskim i državnim izložbama u Belgiji, Holandiji, Italiji, Njemačkoj...

Među njima su: recesivno bijeli, albino, žuti, lutino, Avoria crveni, Avoria žuti, crveni intenzivni i neintenzivni, crveni mozaik, ahatni crveni, crveni mozaik, Feosi crveni, Feos mozaik, bakarni, zeleni, Izabele žute, Izabele crvene, kapucinere, satinete žute.

„Mi smo prvaci i srednje i istočne Evrope, Hrvatske,više od  deset godina smo prvaci BiH. Najvažnija diploma nam je drugo i treće mjesto na svjetskoj izložbi u Rosmalenu u Holandiji u zelenim kanarincima.U žutim smo također treći na svijetu“, s ponosom ističe Alidžanović.

 

Elvir Alidžanović kanarince uzgaja u Bosanskoj Krupi, a njegov otac Enver danas to radi u Zadru - Hrvatska.

 

Za Elvira će mnogi reći da je trenutno najuspješniji uzgajivač kanarinaca u BiH. Ako i nije, nesumnjivo je u top tri. Učesnik je svih važnih izložbi u regionu, ali i svjetskih, gdje je i osvojio brojne nagrade.

 

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 541 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 535 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda