Članak je filtriran: Januar 2022

Nakon ključnog dokumenta, Budžeta za 2022. god., na današnjoj sjednici Skupštine USK nije prošla ni Odluka o privremenom financiranju kantona, što je označilo početak finansijske blokade USK.

Za Odluku o privremenom finansiranju od ukupno 28 , glasalo je svega 13 zastupnika.

Odluka o privremenom financiranju kantona, trebala je biti instrument prevazilaženja prepreka isplate plaća i ostalih ,zakonom propisanih naknada budžetskim korisnicima, do 31. marta, kada je i krajnji rok za usvajanje kantonalnog Budžeta.

Njegovim neusvajanjem, nažalost, a prema propisima, jedino je moguće izmirivanje određenih dugovanja po osnovi komercijalnih kredita.

SDP je zajedno sa NES-om, podržao sve tačke dnevnog reda, ali nije bilo dovoljno glasova da bi se usvojio drugi po važnosti , financijski dokument. U ostalim strankama tvrde da će ovaj i ostale akte usvojiti , kada dođe do formiranja nove, manjinske Vlade, koju bi, prema kazanom, trebao formirati SDP.

Potrebnu većinu glasova nije dobio ni Zavod za zapošljavanje USK. Plate će, bez planiranog povećanja, primiti zdravstveni radnici, jer su opozicione stranke odlučile dati podršku Odluci o privremenom financiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja. Sa 16 glasova za, usvojena je i visina premije, koja i ove godine iznosi 20 KM.

(RTV USK)

Objavljeno u POLITIKA

Danas je šest godina godine kako je u Bosanskoj Krupi s radom počelo udruženje oboljelih od karcinoma „Mimoza“, a tih šest godina bile su obilježene nizom aktivnosti kojima su ranije oboljele,zaliječene i izliječene žene pomagale oboljelim od svih oblika ove teške bolesti, na putu njihovog liječenja i ozdravljenja.

Nukleus udruženja su bile članice udruženja koje su nekoliko godina radile s kantonalnim udruženjem „Behar“iz Bihaća,koje su na bazi stečenog iskustva i još više neosporne potrebe u općini Bosanska Krupa osnovale udruženje „Mimoza“.Ovo udruženje je od same osnivačke skupštine,koja je bila na današnji dan prije šest godina,okupilo je kao prijatelje mnogo građana općine Bosanska Krupa.

Podrška su im bili nosioci funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti,prvenstveno Općine Bosanska Krupa,a zatim i Unsko-sanskog kantona,škole,ali i druga nevladina udruženja.Ovo udruženje u zajedničku borbu uključilo je sve političke subjekte,ljekare i medicinsko osoblje,stare i mlade.

Svakodnevne nove vijesti o novooboljelim od karcinoma već više od dvije decenije su realnost u kojoj živimo i s kojom se,najčešće, nose sami oboljeli i njihove porodice.Neuređen zdravstveni sistem koji još uvijek nema ni registra oboljelih u BiH,svu brigu oko prevencije,edukacije,donošenja povoljnijih zakonskih rješenja,olakšica u toku liječenja,pomoći u postoperativnom i terapijskom liječenju u cijeloj zemlji, sveo je prvenstveno na akcije edukacija udruženja i uz finansijsku pomoć humanih građana i međunarodnih organizacija i liječnika spremnih da pomognu i izvan okvira svog radnog vremena.

Udruženje „Mimoza“ iz Bosanske Krupe je uspjelo tokom ovih šest godine otvoriti vrata mnogim oboljelim kako bi im bili podrška,kako bi im olakšali put do njihovog izlječenja,kako bi ih upoznali s njihovim osnovnim pravima,mogućnostima i nažalost-nemogućnostima.Da uštede na vremenu,lutanju i na novčanim sredstvima.

Uspostavljajući dobru suradnju s liječnicima i medicinskim osobljem u lokalnom Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi i Kantonalnoj bolnici „DR Irfan Ljubijankić“ u Bihaću bili su često jedina ruka oboljelim kojima su liječnici dijagnosticirali tešku bolest.

Uz sve to, udruženje je bilo mjesto gdje su se razmjenjivala iskustva,a u okviru njega oboljele su započele i aktivnost oko izrade unikatnih predmeta,najviše nakita i pletiva, koji su nudili građanima na brojnim akcijama i manifestacijama po cijenama koje građani odrede,a novac koji su tom prilikom zaradili išao je za onu najosnovniju pomoć oboljelim i njihovim porodicama.Zasnovali su i posebnu „Mimoza“ liniju nakita za djecu.

Svoj doprinos prodajnoj radionici rukotvorina dali su i mnogi sugrađani koji se i sami u svom radu bave raznim aktivnostima svojih članica,ali pojedinci koji u slobodnom vremenu stvaraju.

Posebno,s ponosom ističu umjetnike koji su se ove godine uključili u stalnu donatorsku liniju svojih djela,pa je tako ovom udruženju donirano desetak vrijednih umjetničkih djela,knjiga koje su već ponuđene građanima za kupovinu na Novogodišnjem sajmu.

Kraj godine ovom udruženju je vlasnik pozorišta „Scena“ iz Novog Grada je donirao predstavu,“Svugdje pođi,pa u Bosnu dođi“,a sugrađani su su je pogledali,još više kupili karata i tako je za „Mimozu jedna pozorišna predstava uspjela zaraditi sumu na kojoj bi joj pozavidjelo i neko veliko pozorište.

U najavi je i predstava koju će „Mimozi“ donirati udruženje „Ujedinjene žene“,ali je termin održavanja uslovljen poboljšanjem higijensko-epidemiloške situacije.

Još dva su velika dara ili radosti olakšale dosta tešku prošlu godinu „Mimozi“.

Drugi put,ovaj put s veoma značajnim sredstvima ,godinu u kojoj obilježavaju šest godina rada olakšali su svojojm znajčajnom novčanom donaciju iz poduzeća BosanKar iz Bosanske Krupe.

Takođe,na sastanku s općinskim načelnikom redovna budžetska sredstva koja se svake godine izdvajaju za Mimozu,ostala su neupitna i u 2022.

Ne treba zaboraviti da su članovi udruženja „Mimoza“zaslužili i šestogodišnju podršku lokalnih vlasti,ali i privatnih poduzetnika koji su bili dio akcija koje je provodilo ovo udruženje.

 

Kažimo i ovo:

U udruženju oboljelih od karcinoma pratili su i sve velike akcije koje su se organizirale na državnom nivou,organizirale su predavanja i tribine za osvještavanje građanstva o potrebi veće brige za prevenciju i pomoć u liječenju,kao i prijeko potrebnoj psihološkoj pomoći oboljelim,a slične radionice održavali su i u prostoru Udruženja sa stručnjacima iz te oblasti,kao što su ,u suradnji s liječnicima organizirali i edukacije i predavanja,te posebne dane za besplatne preglede .I svi predavači su počasni ili članovi udruženja „Mimoza“.

U akciju upoznavanja o sveprisutnijim pogubnim statistikama o broju oboljelih i umrlih od ove bolesti, uključili su i mlade,učenike osnovnih i srednjih škola,pa su tako pored dobro posjećenih predavanja u školama,mladi uvijek bili i dio njihovih humanitarnih akcija u općini Bosanska Krupa.Mladi su i realizirali nekoliko projekata kojim su pomogli opremanje prostorija udruženja,izradi banera,bili su dio organiziranja humanih akcija.

Ono što nam je istakla predsjednica udruženja „Mimoza“,Fatma Kadić,uz sve ove aktivnosti,a što smatraju svojom najboljom ulogom,jeste baš onaj direktni kontakt s oboljelim.

Česte su posjete članica udruženja u domovima oboljelih,briga o njihovim porodicama,a gotovo jedina mjesta gdje se oboljeli opuštaju su svakodnevna druženja u prostorijama udruženja, prigodom rođendana,godišnjica i praznika,te posjeta članica sličnih Udruženja.Ponosni su i na posjetu omladinaca iz Švedske.

Redovne stručne psihološke radionice udruženja „Mimoza“ svakog četvrtka, već dugo, mnogo znače svim članicama.Posebno jer ih realiziraju članice udruženja.

Redovno uključivanje u sve akcije borbe protiv svih vrsta karcinoma na nivou BiH su također ustaljena praksa,a posebno su ponosni na Trku za život u Sarajevu ,kao i aktivnost „Pokretni mamograf „ koji je u tri navrata besplatno „skenirao“ žene u Bosanskoj Otoci ,Jezerskom i Pištalinama kao prevenciju od oboljenja karcinoma dojke.“

Mimoze“ su zadužene i za distribuciju paketa pomoći svim operiranim ženama-pakete koji su obezbijeđeni prodajom majica iz programa „Trka za život“.“Mimoze“ su redovni posjetioci svi značajnijih događanja u Općini,žele biti uključeni potpuno u sve aktivnosti i ako mogu dati svoj doprinos.

„Zlatne i roza trakice“ su dvije akcije koje su redovne edukativne prilike u Bosanskoj Krupi,na kojima se pokazuje srođenost ovog udruženja s građanima općine Bosanska Krupa.

U vrijeme corone su se samoinicijativno uključile u prodaju zaštitnih maski od kojih je sav prihod uplaćen za djecu iz udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“,napomominjući da od svojih skromnih sredstava svake godine ovom udruženju daruju mala,ali od srca sredstva za njihov rad.

Obilježavanje Dana zdravlja svakog aprila nosi ovo udruženje i imaju spreman veliki projekt za ovogodišnji april,ako to kretanje s coronom dozvoli.Prošle godine,zbog nemogućnosti odlaska u Sarajevu,šetali su za Život Bosanskom Krupom,a s njima su bila i gotova sva udruženja žena s područja Općine.

U svakom slučaju ,šestogodišnji rezultati rada ovog udruženja trebali bi biti osnova na kojoj bi se programski ciljevi ovog udruženja nastavili realizirati, još značajnijom podrškom svih.

Jer tamo gdje se muči sistem,gdje ne donosi nikakve pomake u većoj brizi za borbu protiv ove bolesti i ne daje podršku oboljelim,postoji samo porodica i ovakva udruženja koja mogu biti uspješna samo uz dobrovoljnu,humanu borbu građana,kako liječnika,medicinskog osoblja,zdravstvenih ustanova,tako i svih ostalih,koji osjećaju našu svakodnevicu u kojoj nas svaki dan dočeka nova vijest o onima koji su oboljeli od karcinoma ili su izgubili bitku,kao i o onima čija iskustva svjedoče o zaista nehumanom odnosu sistema zdravstvene zaštite prema ljudima koji vode bitku za život.

Zato “Mimoza“ treba humane građane i organizacije koje na bilo koji način mogu podržati rad ovog udruženja.

A sretna je jer ih ima.Jer je nikada nisu iznevjerili. Članice udruženja imaju već veliku porodicu podrške,a uz zahvalu za šestogodišnji iscrpljujući rad na brizi o našim sugrađanima u nevolji,stoji i nada da će ta porodica biti još veća do sljedeće sedme godišnjice rada.

Uz čestitke za šesti rođendan Udruženja i izuzetno dobru suradnju s našom medijskom kućom najavljujemo uskoro i redovnu izvještajnu konferenciju udruženja „Mimoza“ na kojoj ćemo saznati i brojčane pokazatelje koji potkrepljuju njihov rad,te plan ovogodišnjih njihovih aktivnosti.

Dževada Štancl

Potpisivanjem ugovora sa firmom KOV-GRAD iz Bužima, kao izvodjačem radova, u Kabinetu općinskog načelnika danas je ozvaničen početak radova na uredjenju, sanaciji i rekonstrukciji ulice 511.Sbbr.

Projekt je ovo koji uključuje i rekonstrukciju Trga Alije Izetbegovića i čija ukupna vrijednost prelazi dva milion maraka. U prvoj fazi, za koju su putem Vlade FBIH i općinskog budžeta osigurana sredstva u jednakom iznosu, odnosno po 500 000 KM, radiće se sanacija i rekonstrukcija dijela ulice 511.Sbbr, od benziske pumpe „Irfan Kadić“ do zgrade pošte.

„Mi smo taj projekt najavili i predstavili negdje početkom novembra prošle godine. Svega tri mjeseca od tada mi evo potpisujemo ugovor. S obzirom da ovakvi poslovi i ovakvi iznosi traže dosta vremena mi smo u rekordnom roku uspjeli obezbijediti sredstva za prvu fazu u kojoj će se raditi dionica od benziske pumpe do pošte u ovoj godini – kaže načelnik općine Armin Halitović.

Kako je načelnik Halitović u izjavi za RadioBK rekao već teku pripreme na kompletiranju projekta za drugu fazu tj. rekonstrukciju Trga Alije Izetbegovića, a njegova su očekivanja da ćemo do kraja kalendarske godine imati sredstva i za ovu drugu fazu. Prva faza podrazumijeva rekonstrukciju prostora od stambenih i poslovnih objekata do magistralne ceste koja se neće dirati i saobraćaj će se odvijati nesmetano. Početak radova je planiran oko prvog marta ovisno o vremenskim prilikama. Ovo je, kako je kazano prilikom potpisivanja ugovora, jedan od najjačih projekata u smislu visine sredstava izdvojenih iz općinskog budžeta u visini od 500 000 KM, dok je drugi dio sredstava stigao „združenim snagama“ sa nivoa Vlade FBiH.

„Moram kazati da je to jedan od najznačajnijih projekata u zadnje vrijeme u Bosanskoj Krupi i da će grad značajno izmijeniti svoj izgled. Ono što me posebno raduje je da smo združenim snagama od samog početka i ja i općinski načelnik stali uz ovaj projekt i došli u priliku da danas potpišemo ovakav ugovor u vrijednosti od milion maraka- kazao je Mehmed Mahmić zastupnik u Skupštini USK.

On je kazao da je već upućena aplikacija za drugu fazu ovog projekta, a to je Trg Alije Izetbegovića. „Ja se nadam iskreno da ću ovih dana dobiti povratnu informaciju vezanu za dodatnih 500 000 KM. Već smo obavili odredjene razgovore i sa direkcijom i sa ostalim institucijama i realna su očekivanja da će naš strogi centar grada zasijati jednim sasvim drugim svjetlom“.

Idejno rješenje uredjenja ulice 511 Sbbr. i Trga Alije Izetbegovića, koje gradjani imaju priliku vidjeti u video prezentaciji, uradio je arhitektonski studio „Bis-Tip“, a ukupna vrijednost projekta je preko dva miliona maraka. Radovi na prvoj fazi, za koju je danas potpisan ugovor, kreću oko 1.marta i za očekivati je da će glavna prometnica i uži centar grada dobiti jedan funkcionalan i urban izgled, a na zadovoljstvo svih gradjana koji žive i rade u Bosanskoj Krupi.

Renata S.

Potpis ugovora 511 2

Potpis ugovora 511 3

Objavljeno u VIJESTI

Temperature zraka u 07 sati (°C): Sokolac -11; Bugojno -9; Bjelašnica, Drvar, Jajce -7; Livno, Zenica -6; Sarajevo -5; Prijedor, Sanski Most -4; Banja Luka, Bihać -3; Srebrenica, Tuzla -2; Bijeljina, Doboj -1; Zvornik 0; Gradačac, Trebinje 1; Mostar 3; Neum 5.
Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje. Krajem dana kiša se očekuje na sjeverozapadu Bosne. Tokom noći u nizinama kiša ili susnježica,koja će u Bosni preći u snijeg. U višim područjima snijeg. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 4 do 10, na jugu do 12 °C.

Biometeorološka prognoza

Nestabilne i promjenljive vremenske prilike, južno strujanje i povećanje naoblake tokom dana, nepovoljno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba postepeno će se pojačavati. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih bolova, u noći problemi sa snom. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

(FHMZ)

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

28.01. u 09,50 sati ul.Generala Mirsada Sedića krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti od strane 1 lica. Lice lišeno slobode i zadržano. Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

U 14,15 sati Ivanjska krivično djelo - protivzakonit lov od strane NN lica ili više njih. Istraga u toku.

29.01. U 11,10 sati ul.Prvomska narušavanje javnog reda i mira fizičkim napadom na drugo lice od strane 1 lica. Prekršajni nalog na 1 lice.

U 15,20 sati Perna saobraćajna nezgoda - uslijed neprilagođene brzine uslovima i stanju na putu slijetanje put.motornog vozila s kolovoza. Materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Vozač u alkoholiziranom stanju isključen iz saobraćaja i izuzeta vozačka dozvola. Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 104 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 16 lica.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekid u isporuci električne energije.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mjestimično mokrim i klizavim kolovozima Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -2°C , vlažnost zraka 63 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 54 cm, u Bosanskoj Otoci 96 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo USK u protekla 24 testirano je 199 uzoraka, a zaraza koronavirusom potvrđena je u 93 slučaja.
U Bihaću je evidentirano 42 novozaraženih osoba, u Velikoj Kladuši 24, Cazinu 13, Bosanskoj Krupi devet. Bužim bilježi tri, a Bosanski Petrovac dva nova slučaja zaraze.

Na COVID odjelima hospitalizirana su 47 pacijenata, od kojih je devet na intenzivnoj njezi

U poesljednja 24 sata preminule su četiri ženske osobe starije životne dobi.

U protekla izliječeno je 128 osoba.

Separator3
U Bosni i Hercegovini je registrovano 639 osoba pozitivnih na koronavirus, od 1.835 obrađenih testova. Preminule su 24 osobe, podaci su entitetskih ustanova za javno zdravstvo i Vlade Brčko distrikta.
Izvor: rtvusk/klix.ba

Objavljeno u KORONAVIRUS

Niske temperature ovoga jutra pogoduju formiranju poledice, pa vozače pozivamo na oprezniju vožnju. Poseban oprez savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Izvor: BIHAMK

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Jutros je Bosni i Herecegovini pretežno vedro.
Temperature zraka u 07 sati (°C):
Bjelašnica -13;Bugojno -8;Livno -7;Zenica -6;Sarajevo -5;Sanski Most -4;Mostar, Tuzla 0;Bihać 1;Gradačac 3;Neum 4;
Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, na normali je i stagnira.
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS
Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 3 do 9, na jugu i sjeveru zemlje do 12 °C.
U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 5 °C.

Izvor: FHMZ

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo USK u protekla 24 testiran je 261 uzorak, a zaraza koronavirusom potvrđena je u 101 slučaju.

U Bihaću je evidentirano 59 novozaraženih osoba, u Velikoj Kladuši 18, Cazinu 13, Bužimu i Bosanskoj Krupi po pet i u Sanskom Mostu jedna novozaražena osoba.

Na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice preminule su dvije osobe, muškarac iz Velike Kladuše, 1940. god. i ženska osoba iz Cazina, 1949. god.

Na COVID odjelima hospitalizirana su 52 pacijenata, od kojih je 10 na intenzivnoj njezi.

U protekla 24 sata izliječeno je 159 osoba.

Separator3

U Bosni i Hercegovini je registrovano 2.026 osoba pozitivnih na koronavirus, od 4.395 obrađenih testova. Preminule su 34 osobe, podaci su entitetskih ustanova za javno zdravstvo i Vlade Brčko distrikta.


Poređenja radi, u Bosni i Hercegovini su jučer, 28. januara, registrovane 2.073 osobe pozitivne na koronavirus, od 4.511 obrađenih testova. Preminulo je 65 osoba.

izvor: rtvusk/klix.ba

Objavljeno u KORONAVIRUS

Sinoć je održan 25. Izbor sportiste općine Bosanska Krupa za 2021.godinu. U organizaciji Sportskog saveza općine te pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa, u prisustvu nominiranih I nagrađenih sportista, trenera, sponzora I sportskih radnika, formalnim I svečanim dijelom programa, proglašen je najbolji sportista godine za 2021.godinu, najbolji seniori, juniori, kadeti I pioniri te ostale kategorije gdje je nagrađeno 90 individualnih sportista te nekoliko klubova koji su pokazali izvanredne rezultate protekle godine.

Najbolji sportista protekle godine, bez konkurencije, je Senaid Veladžić, clan Karate kluba Feniks, koji je prvak BiH u katama, a protekle godine, pored svih ostalih državnih i regionalnih takmičenja, takmičio se I na Europskom prvenstvu kao I na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju. Ovaj osamnaestogodišnjak već godinama unazad, proglašen je najboljim sportistom u svim kategorijama naše općine, a rezultati koji stoje iza njega karakterisu ga svjetskom klasom sportiste i karatiste.

Najbolji pionir je Alem Veladžić, clan KK Feniks, dok je najbolja pionirka Hena Ramić, članica KBES 5.11-BK. Najbolji kader je Edi JUsic, clan KBS Jezerski, a najbolja kadetkinja je Emina Salkić, ZNK Željezničar 2011.
Najbolji u kategoriji juniora je Adnan Kadić iz GNK Bratstvo 1918, a najbolja juniorka je Suejla Jusić, članica KBS Jezerski. U kategoriji seniora, najbolji senior je Senaid Veladžić, dok je najbolja seniorka Begić Iman, oboje iz KK Feniks.

Najbolji klub u muškoj kategoriji je KK Feniks, dok je ZNK Željezničar 2011 najbolja ženska sportska organizacija. Za najuspješnijeg trenera proglašen je Sead Dizdarević, trener u KK Feniks, a za najboljeg sportskog radnika Ekrem Bratić iz ZNK Željezničar 2011.

Posthumno, priznanja su dobili Hamdija Halilović (NK JEZERSKI), Senad Sumbuljević „Sumba“( NK SLOGA), Emir Kahrić (SSRI-511) i Bahrudin Sivić – Budo (ŽNK ŽELJEZNIČAR 2011).

U kategoriji najboljeg kluba u kategoriji sporta za osobe s invaliditetom, najbolja muška ekipa je ekipa boćara, dok je u ženskoj kategoriji najbolja ženska streljačka ekipa. Najbolji trener je Senad Sarić, dok je najbolji sportski radnik Ibrahim Hadzipasic. Najbolji sportista u kategoriji sportista sa invaliditetom je Sejad Duranović, dok je najbolja sportašica Ena Kurtović.

Specijalna priznanja Saveza dobilo je 11 sportista, na osnovu rada, zalaganja i izvanrednih rezultata, kako pojedinačno tako i timski. Dobitnici specijalnih priznanja Sportskog saveza su Adin Musić ( KK Feniks), Sandi Talić ( KK Feniks) ,ŽNK ŽELJEZNIČAR 2011, Atajić Muhamed (FK Velež), Eman Redžić (FK Sarajevo), Halkić Mak (NK Ljubljana), Saračević Alem (KK Koš Sarajevo), Musić Ajna (KK FENIKS), Memćaj Enver (U 18 reprezentacija Kosova), Sadita Muratović (ŽNK Željezničar 2011) i Nedim Keranović ( FK Sarajevo).

Priznanja za doprinos sportu dobili su i privredna lica i individualci, bez kojih mnogi sportski klubovi ne bi mogli djelovati. Posebna priznanja kao sponzori dobili su ŠPD Unsko-sanske Sume, Pizzeria Lira, Studio Atelier, Građevinarstvo Grosić, Euro Cop doo, Lonić comp doo, Banjalučki ćevapi Ami, Restoran Eki, Music Selvedin, Mahmić Emir, Restoran Alga, Dr.Bahtić Nedin, Doo Gumuš, doo Pekara Veli, , Udruženje Dijaspora za Slogu te Udruženje ORVI Bosanska Krupa.

Završit ćemo ovaj izvještaj s mladim nadama našeg grada, kojih je ove godine bilo 28. Njihova imena također su vrijedna čuti i trebaju se pamtiti, zarad svega onog sto slijedi, s nadom da će I dalje biti dio svojim matičnih klubova ili bilo kojeg kluba s područja općine, rasti I stasavati u igrače i sportiste te da neće u svom sportskom početku pronaći dom negdje van granica naše domovine. Dobitnici priznanja ‘sportske nade’ su Tatarević Davud
Kekić Nahla, Kedić Ahmed, Bužimkić Nedim, Saiff Eddin Souissi, Donia Souissi, Ćehajić Zana, Rekić Eda, Šertović Karim, Mulalić Iman, Rošić Nedžada, Mustafić Nejla, Šišić Amna, Kovačević Alma, Duranović Elmir, Harčević Eman, Dajan Božić, Bratić Kenan, Mahić Armin, Toromanović Sajdin, Hasanović Samir, Šertović Faris, Šertović Ferid, Mehić Hamza, Bešić Amar, Alijagić Daris i Velagić Harun.

U skladu s epidemiološkom situacijom, dodjeli nagrada za 25.Izbor sportiste općine Bosanska Krupa, prisustvovali su samo nagrađeni I nominirani sportisti, kao i sportski radnici, treneri i sponzori.

Elma V.

Objavljeno u SPORT
Stranica 1 od 12

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1815 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa