Članak je filtriran: Septembar 2021

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata zabilježeno je hiljadu novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 29 osoba.

U Federaciji BiH registrovano je 615 novozaraženih, uz 16 smrtnih ishoda, dok je u Republici Srpskoj pozitivnih na koronavirus 358, a preminulo je 12 ljudi. U Distriktu Brčko zaraženo je 27 osoba, preminula je jedna osoba.

Separator3

Premapodacima Doma zdravlja Bosanska Krupa trenutno je aktivno 27 slučajeva koronavirusa sa 54 bliska kontakta, odnosno u izolaciji je ukupno 81 osoba

Izvor: bhrt/RadioBK

Objavljeno u KORONAVIRUS

U srijedu, 29.09.2021.godine, održana je Izborna Skupština Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBIH) u Neumu.

 

Ovom prilikom izabrani su predstavnici tijela i organa Saveza općina i gradova FBiH. Ispred općina i gradova Unsko-sanskog kantona, u Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova FBiH izabran je načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je samostalna organizacija dobrovoljno udruženih općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, osnovana u cilju razvoja lokalne samouprave i unapređenje i zaštite njihovih zajedničkih interesa. Od 2008.godine Savez broji 79 članica od 80 jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Objavljeno u VIJESTI

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su sinoć Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Velike Kladuše i osuđenika za ratne zločine, objavila je njegova Laburistička stranka.

Fikret Abdić zvani Babo je priveden je na osnovu Interpolove crvene potjernice, koja je raspisana na zahtjev Ministarstva pravde Republike Hrvatske.

Pripadnici SIPA-e su saopćili Abdiću zbog čega ga privode te ga ljubazno pozvali da krene s njima do Regionalnog ureda u Banjoj Luci. Iz Laburističke stranke su kazali da su Fikreta Abdića priveli na njegov 82. rođendan, a snimak privođenja su snimali članovi njegove porodice.

Ipak, kako nezvanično saznajemo Abdić je već pušten uz uručen poziv po osnovu Interpolove potjernice.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci, prema kojoj je bh. poduzetnik, političar i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome sticanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio, jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.

(KLIX)

Objavljeno u POLITIKA

U utorak, 28.09.2021. godine, općina Bosanska Krupa bila je domaćin sastanku kojem su prisustvovali općinski načelnik Armin Halitović, načelnik općine Krupa na Uni Mladen Kljajić i predstavnica Vijeća Evrope - Direktorata za politička pitanja Anna Capello.

 

Sastanak je imao za cilj da se sa partnerima u Bosni i Hercegovini nastavi iniciranje aktivnosti i podrške projektima međuopćinske saradnje u okviru programa za građenje povjerenja. Razgovaralo se o mogućoj saradnji i iniciranju zajedničkih projekata općina Bosanska Krupa i Krupa na Uni.

 

Zaključak sa susreta je da će ove dvije lokalne zajednice u narednom periodu pripremiti zajednički projekat i kandidirati ga prema Vijeću Evrope. Jedini kriterij je da to bude projekat koji će biti za dobrobit stanovnika obje općine, a njegova realizacija je planirana za ljeto naredne godine.

 

 Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Objavljeno u POLITIKA

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona potpisali su s trideset i četiri udruženja – subjekta kulture s područja kantona, ugovore o dodjeli sredstava iz granta za kulturu za realizaciju njihovih projekata.

Od raspoloživih 270.000 KM, koliko iznosi grant za kulturu, njegovi korisnici su dobili sredstva u visini od hiljadu do pet hiljada ili ukupno 90.000 KM.

Za formiranje Arhiva i biblioteke u Spomen-kući reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića u Arapuši kod Bosanske Krupe, Ministarstvo obrazovanja je istoimenom Udruženju, također, dodijelilo grant-sredstva u visini od 4500 KM.

Iz Bosanske Krupe sredstva u visini od 1500 KM dobili su i KUD“Grmeč“ za medjuopćinski projekt „Kultura se gradi stihom, pjesmom i slikom“ čiju realizaciju uskoro očekujemo.Sa 5000 KM podržana je manifestacija „Stazama djetinstva“ koju Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje realizira već sada 28. godinu za redom i koja bi se trebala održati sredinom oktobra mjeseca . Osim ove manifestacije koja je podržana od strane resornog ministarstva podržana je i Likovna kolonija „Krušnica“sa 4 500 KM.

Kako je između ostalog kazao ministar Almin Hopovac, naredni koraci su da rješavaju kapitalne grantove kada su u pitanju ustanove i infrastrukturni projekti kulturnih ustanova na području USK-a. Hopovac ističe kako u budžetu raspolažu s još preostalih 190.000 KM i taj će plan utroška biti razmatran na narednoj sjednici Vlade.

Inače, kulturni radnici su izrazili nezadovoljstvo kašnjenjem isplate sredstva za kulturu stoga udruženja kulture nisu mogla na vrijeme dobiti sredstva koja im pripadaju.  

Renata S. 

četvrtak, 30 Septembar 2021 07:36

SERVISNE INFORMACIJE za dan 30.09.2021.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

 

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

 

Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 28 pacijenata, za   KB “Dr.I.Ljubijankić”je bilo upućeno 8 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.

 

JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas ima planski prekid u isporuci vode:

-08.00 -10.00 sati, Bosanska Krupa Ul. Branilaca grada, radovi na mreži;

-08.00 -11.00 sati, Bosanska Otoka Ul. Podmračajska i dio Rudničke, radovi na mreži.

 

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

Danas nema predviđenih planskih prekida u isporuci električne energije.

 

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mokrim kolovozima.Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 14C , vlažnost zraka 95% , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 16 cm, u Bosanskoj Krupi 57 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Interpol je raspisao crvenu potjernicu za Fikretom Abdićem zvanim Babo, aktuelnim načelnikom Velike Kladuše i presuđenim ratnim zločincem.

Kako saznajemo Interpol u Zagrebu, na zahtjev hrvatskog pravosuđa, potražuje Abdića zbog sumnje za krivično djelo prije 20 godina zbog zloupotrebe položaja.

Ono što se sada očekuje jeste da domaće policijske agencije uhapse Fikreta Abdića.

Naime, Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine je prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je bh. poduzetnik, političar i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome sticanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna.

Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.

(KLIX)

Objavljeno u POLITIKA

Presijecanjem vrpce, prvi čovjek Bosanske Krupe, Armin Halitović i prvi čovjek njemačkog grada Bad Homburga, Alexander Hetjes, otvorili su novu zgradu Ringspann-a, firme koja je dio korporacije, koja ima sjedišta širom svijeta, a sad i u Bosanskoj Krupi.

S novim mašinama, novim prostorom za proizvodnju i montažu,  Ringspann Bosanska Krupa, u novoj proizvodnoj hali, zapošljava oko 50 radnika, a u prvobitnim planovima, kupnjom zemljišta i potpisivanjem ugovora s općinom Bosanska Krupa, ovaj broj radnika bio je planiran u prosjeku od pet godina. Međutim, dobra struktura rada, ulaganja i uspješnost poslovanja, doveli su do toga da je zaposlenje premašilo očekivanja te ciljeve ispunilo već u prvoj godini.

‘’Naša kompanija se bavi CNC obradom metala i montažom dijelova koje proizvodimo. Naši proizvodi se izvoze za EU. Mnogo dijelova radimo za Bosch, BMW i druge kompanije. Ulažemo dosta u mlade, vršimo stipendiranje, zapošljavamo mladi kadar. Prosjek naše firme je otprilike oko 30 godina, tako da smo jedna jako mlada, ali perspektivna kompanija.  Uslovi rada su zadovoljavajući, plate su kvalitetne, trudimo se da što više naših sugrađana zapošljavamo da ljudi ostaju ovdje’’ – kaže generalni direktor kompanije Ringpasnn-a Bosanska Krupa, Nermin Kedić.

Svečanim presijecanjem vrpce, prezentacijom firme, hale i poslovnog ambijenta, proizvodnog pogona i montažnih prostorija,  zvanice i gosti su imali priliku vidjeti na licu mjesta proizvodnju i montažu, prezentirane dijelove koje Ringspan Bosanska Krupa proizvodi te koje montira. Privrednici iz Njemačke, gradonačelnik Bad Homburga te ostali gosti provest će nekoliko dana u Bosanskoj Krupi, gdje će imati priliku malo bolje upoznati nasu općinu, kao i moguće poslovnih prilike koje nudimo.

‘’Drago mi je što smo danas otvorili ovu produkcijsku halu koju smo sagradili u veoma kratkom vremenu. Veoma smo sretni što smo ovdje, gdje smo imali veliku podršku od općine Bosanska Krupa i načelnika, kojem se zahvaljujemo. Veoma nam je važna podrška lokalne zajednice i nadamo se da ćemo narednih mjeseci, ali i narednih godina još više napredovati i zapošljavati’’, kazao je Fabian Maurer, šef kompanije Ringpann Bosanska Krupa.

Primarni cilj RIngspanna, kako navode iz ove kompanije, je razvoj i širenje. Vjeruju u benefite koji koriste i lokalnoj zajednici i njihovim kupcima, ali i njima samima te tako pokušavaju da sjedišta svojih firmi postave u mjesta gdje i sami vide dobre poslovne uvjete i mogućnosti rasta I razvoja. Tako su izabrali i Bosansku Krupu.

‘’Danas je zvanično otvoren ovaj prostor za rad, iako su oni od nove godine ovdje te je čitava ova situacija s koronavirusom malo usporila sam proces. Po nekim projekcijama, trebali su imati oko 30 zaposlenih, a imaju već oko 45 zaposlenja. Ono što nas posebno raduje jeste da su oni spremni za investiranje u proširenje svojih proizvodnih kapaciteta, naravno i nova zapošljavanja. Ono što je još dobro jeste da imamo u gostima i gradonačelnika Bad Homburga, gospodina Hetijasa, koji je došao s još privrednika, s kojima ćemo razgovarati o mogućnostima investiranja u našu općinu. Iskustva koja je Ringspann odnio u Njemačku su primjer kako treba i kako ćemo nastaviti raditi i u budućnosti’’, ističe načelnik Armin Halitović, dok je gradonačelnik Bad Homburga, Alexander Hetjes istakao povezanost ova dva grada, ali i misiju Rinspanna, kroz proširenje i razvoj i u drugim državama:  ‘’Firma Ringspan ima centralu kod nas u Bad Homburgu i jedna je od najvažnijih poduzetništva u našem kraju. I drago mi je da smo od početka bili u ovom projektu u Bosanskoj Krupi, gdje sam i upoznao načelnika Halitovića, razmijenili kontakte i drago nam je što je i Ringspann Bosanska Krupa sad dio ove velike korporacije!

Ringspann, doo, pripada Ringman korporaciji, koja svoju central ima u Bad Homburgu, a sjedišta firmi u Singapuru, Južnoj Africi, Južnoj Koreji, Španiji i Švicarskoj te na američkom kontinentu. Firma je osnovana 1944. godine,  u Bad Homburgu, Njemačka. Prema podacima imaju preko 500 zaposlenika u 17 međunarodnih kompanija.


Elma V.

Objavljeno u EKONOMIJA

Prema podacima Doma zdravlja Bosanska Krupa na području naše općine povećan je broj slučajeva koronavirusa i trenutno je aktivno 25 slučajeva sa 52 bliska kontakta. U izolaciji je ukupno 77 osoba.

Separator3

U Bosni i Hercegovini danas su zabilježena nova 654 slučaja zaraze koronavirusom od 2.823 testirana uzorka. U Federaciji BiH je još 286 osoba pozitivno na SARS-CoV-2, u Republici Srpskoj 349, a u Brčko distriktu 19.           Prijavljeno je 30 smrtnih ishoda – 11 u Federaciji BiH i 19 u Republici Srpskoj.

Izvor: bhrt/RadioBK

Objavljeno u KORONAVIRUS

Danas je u Kabinetu općinskog načelnika, između Općine Bosanska Krupa, Zemljoradničke zadruge „Agrisan“ Sanski Most i 13 bosanskokrupskih poljoprivrednih proizvođača, potpisan Ugovor o dodjeli plastenika za korisnike projekta. Kako ističe Senad Hadžibajramović, direktor ZZ „Agrisan“ koja u sklopu projekta ima ulogu dobavljača, riječ je o projektu sufinansiranja nabavke i postavljanja 13 plastenika površine 100m2 sa sistemom za navodnjavanje što je dio projekta Međunarodnog fonda za ravoj poljoprivrede IFAD-a 7 koji se implementira u šest lokalnih zajednica s područja Kantona.

Ovo je drugi krug realizacije postavljanja plastenika od 100m2 i jedna od općina koje učestvuju u projektu je općina Bosanska Krupa. Nadamo se da će svi korisnici imati veliku korist od ovih plastenika te da će u narednom periodu proširiti proizvodnju uz, naravno, našu pomoć i podršku što se tiče savjeta, edukacije i svega ostalog“, rekao je Hadžibajramović.

Ukupna vrijednost projekta iznosi skoro 42.000KM koje se sufinansiraju u omjeru 40-40-20%. Općina Bosanska Krupa i IFAD učestvuju, dakle, sa po 16.774 KM, dok će 8.372 KM biti sredstva koja će uplatiti pomenutih 13 farmera (sa po 644 KM).

„Ovo je, inače, godina u kojoj je Općina Bosanska Krupa imala rekordan iznos što se tiče poljoprivrede – 200.000 KM. Mimo toga, iznašli smo mogućnost i sredstva da sa nešto manje od 16.800 KM podržimo i plasteničku proizvodnju u smislu nabavke plastenika na području Općine. Vjerujem da smo na taj način pomogli svim našim sugrađanima koji se bave tim poslom da imaju bolje i veće prinose. Nadamo se da će ljudi te plastenike koristiti u onu svrhu za koju su je dobili – da zaposle sebe, da zaposle svoje ukućane, da ostvare određene prihode i da, na taj način, sebi obezbijede neku normalnu budućnost“, ističe Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.

 

Azra I.

Plastenici 1

Plastenici 2

Plastenici 3

Objavljeno u EKONOMIJA
Stranica 1 od 13

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1041 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa