Sindikat policije Unsko-sanskog kantona današnjim je dvosatnim štrajkom upozorenja krenuo u proces traženja ispunjenja određenih zahtjeva, koji se prije svega odnose na povećanje osnovice za lični dohodak od 3,5 posto i isplatu zaostalih naknada koje nemaju karakter plate.

- Kantonalnoj vladi smo naše zahtjeve dostavili još  8. januara ove godine i to nismo uradili napamet, s obzirom na to da smo imali određena obećanja premijera USK. Obećano nam je da će doći do blagog povećanja plata, a slijedom toga smo tražili i određena planska rješenja za zaostale neisplaćene naknade koje nemaju karakter plate. Radi se o neisplaćenim troškovima prevoza, umrlina, jednokratnih novčanih pomoći, jer dovoljno je reći da su u prošlom mjesecu isplaćene naknade za smrtne slučajeve iz decembra 2017. godine - kazao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.

Iz Sindikata su istakli kako traže realna rješenja, odnosno plan za pronalazak sredstava za isplatu nagomilanih dugovanja, te da su u potpunosti spremni da postupaju kao razumni partneri Vlade USK.

- Naše partnersko raspoloženje nikada nije dolazilo u pitanje, međutim ovaj put smo naišli i na određeni grubi stav predstavnika Vlade koji su nam rekli da od povećanja plate u ovoj godini neće biti ništa. Zaista razumijemo sve probleme i teškoće, ali s druge strane vidimo odnos prema drugim budžetskim korisnicima i ogromna primanja naših skupštinskih zastupnika, pa se s tim ne možemo pomiriti - dodao je Alagić.

Današnji štrajk upozorenja održava se u svim policijskim stanicama na području ovog kantona, u periodu od 11 do 13 sati, međutim istaknuto je kako će policijski službenici odgovoriti svim hitnim zahtjevima građana u tom periodu. Novi sastanak i pregovori predstavnika Sindikata i Vlade USK zakazani su za sutra.

Izvor: FENA

Dom zdravlja Bosanska Krupa, posljednjim projektom koji je podržala Vlada USK, odnosno Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, postavila je grijanje u Ambulantu Bosanska Otoka i time poboljšala uslove rada, ali i uslova za sve pacijente ove mjesne zajednice.

‘’Kompletno je zamijenjena pec, sa žpumpama I radijatorima, tako da kompletna ambulanta sada ima novo grijanje’’ – kaže direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa, Mujo Kekić.

Projekta vrijedan 15.000 KM značajan je za Dom zdravlja Bosanska Krupa, ali posebno za Ambulatnu u Bosanskoj Otoci, gdje se pruža pomoć preko 5000 pacijenata i koja zapošljava devet uposlenika. Direktor Mujo Kekić je zadovoljan realizacijom pomenutog projekta, gdje naglašava da je ovo tek jedan u nizu koraka poboljšanja Ambulante u Bosanskoj Otoci.

‘’Što se tiče centralnog grijanja ambulanta je riješena no ostaje gorući problem stolarija. Veliki je problem starost i dotrajalost trenutne stolarije, tako da ćemo ove godine pokušati i to riješiti ‘’– nastavlja direktor Kekić.

Dom zdravlja Bosanska Krupa posljednjih godina, kroz projektne aktivnosti, donacijama, ali i vlastititim učešćem, poboljšava uslove rada i liječenja svojih pacijenata, neophodnom tehničkom opremom, prilagođavanjem radnog prostora te osiguravanjem sredstava za vozni park.

Elma V.

viber image 2019-04-09  12.48.22

 

 

Povodom 11. aprila, 26. godišnjice osnivanja Izviđačko-diverzantske čete “Faraoni“ i Dana specijalnih jedinica 511. slavne bbr., u Bosanskoj Krupi će u četvrtak biti organiziran niz prigodnih aktivnosti.

Obilježavanje Dana „Faraona“ i Dana specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade: Izviđačko-diverzantskog voda (IDV) „Parage“, 1. bosanskokrupskog bataljona, IDV „Demoni“, 2. otočkog bataljona, IDV „Gromovi“, 3. bataljona, započet će polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi u 10 sati. Potom će se obići Spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, šehitluci „Soline“ u Jezerskom i „Ometaljka“ u Pištalinama te Spomen-soba 511. slavne bbr.

U poslijepodnevnim satima predviđen je zajednički ručak i druženje pripadnika svih proslavljenih jedinica.

Podsjećamo, 11. aprila 1993. godine, naredbom komandanta 511. slavne bbr., formirana je Izviđačko-diverzantska četa koja je dobila ime „Faraoni“. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana    11. aprila 1992. godine.

IDČ „Faraoni“ su prošli sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa, a na ratnom putu ove čete kroz koju je prošlo više od 200 boraca i starješina poginula su njena 34 pripadnika, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjeni. Osmorica „Faraona“ su nosioci najvišeg ratnog priznanja - značke „Zlatni ljiljan“, a dvojica priznanja „Srebreni štit“.

RadioBK

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 625 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda