Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ)  i ove godine provodi akciju vađenja neeksplodiranih ubojitih sredstava(NUS) na području naše općine, uz pomoć Službe za spašavanje u vodi i pod vodom općine Bosanske Krupe.Aktivnost je počela u utorak i bila je planirana do petka, međutim zbog vremenskih neprilika zaustavljena je dan ranije.  Aktivnosti ove vrste otpočele su prije par godina kad je jedna ekipa ronioca iz Češke posjetila Bosnasku Krupu i pronašla veliki broj NUS-a u  Crnom jezeru, a nakon što je oformljena Služba za spašavanje u vodi i pod vodom Bosanska Krupa otpočela je saradnja sa Federalnom upravom civilne zaštite te se aktivnosti ove vrste vrše svake godine. Samo prošle godine je pronađeno 38 NUS-a na prodručju Grmuše, dok je ove godine pronađeno također isto toliko neekploldiranih ubojitih sredstava na istom području te jedna bomba u području mjesne zajednice Halkići.

Ovu akciju predvodio je Slaven Perić iz Federalne uprave civilne zaštite, a Tarik Halkić, predstavnik Službe za spašavanje u vodi i pod vodom Bosanska Krupa, kazao je da je ova saradnja od velikog značaja te pojasnio zašto se ta neeksplodirana sredstva ne izvade sva odjednom:

’Svake godine poslije zime nadođe voda, velika je struja i diže te predmete te se geografski mijenja izvor Crnog jezera, tako da stalno izbacuje nove predmete. I kad se završi akcija, siguran sam na manje od mjesec dana, struja će izbaciti nove predmete’’ – ističe Halkić,

Naša se zemlja i dalje suočava s ozbiljnim problemom zaostalih mina i NUS-a, koje direktno utiču na sigurnost stanovnika ove zemlje, ali i socio-ekonomski razvoj.

Elma V.

Prije 27.godina, 15.aprila 1992.godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Tim povodom, Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona, prigodnim sadržajima će na području cijelog kantona obilježava Dan Armije. Program obilježavanja počeo je u srijedu 10.aprila turnirom u malom nogometu,nastavljen Danom otvorenih vrata u kasarnii “Adil Bešić”,a najveći dio programa održaće se na sa dan ,15.aprila.                                                                           

U petak, 12.aprila, u gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona planiran je obilazak šehidskih mezarja i groblja te polaganje cvijeća.U Bosanskoj Krupi u 15 sati kantonalna i općinska delegacija na Centralnom šehidskom spomen-obilježju položiće cvijeće i proučiti fatihu svim poginulim borcima ARBiH.

Na sam Dan Armije R BiH, ponedjeljak 15.aprila, bit će upriličen prijem ratnih komandanata kod premijera USK, zatim polaganje cvijeća na Centralnom šehidskom mezarju Humci a od 19,00 sati Svečana akademija u sali Kulturnog centra u Bihaću.

Podsjetimo, Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na RBiH. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovnikomandant bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u "Bosanske rendžere", jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH. Bila je sastavljena od korpusa.Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb je ustvari grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je "Zlatni ljiljan", koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

RadioBK

Protokol 2019

Mudrost i razumijevanje kažu dođu s godinama, a na skupštini penzionera, koja se održala ove srijede, zaista se to moglo i vidjeti I osjetiti.

Na dnevnom redu našla su se razrješenja pojedinih članova skupštine te verifikacija novih, izvještaj o radu udruženja i nadzornog odbora za prošlu godinu, plan rada za tekuću godinu, plan rashoda i prihoda te članstvo u Savezu penzionera/umirovljenika USK-a.

Od deset tačaka dnevnog reda, od kojih je svaka sadržavala određene informacije djelovanja u prošloj godini ili planova za narednu, dvadeset i sedam prisutnih članova skupštine jednoglasno i bez imalo nepotrebnih replika i govora usvojili su predložene tačke.

Kako to treba da izgleda i na drugim skupštinama, članovi skupštine su došli spremni, izučivši prethodno zaprimljen dnevni red, predstavili i zaključili ovu skupštinu kao tek jedan korak dobrog rada i saradnje ove populacije u našem gradu.

Pored uvodnih riječi predsjednika Udruženja penzionera Izeta Kadića te kratkih obrazloženja pojedinih tačaka dnevnog reda, članove skupštine je ponajviše interesirao dohodak iz prethodnih godina, koji je na njihovom računu, koji međutim ne mogu koristiti jer je dio namjenskih sredstava od prethodnih godina, koje nisu iskorištene. Dok čekaju odluku s Federalnog nivoa vlasti, nadaju se da će ta sredstva moći iskoristiti u humanitarne svrhe, odnosno za pomoć ugroženim penzionerima, kojih ima mnogo.

Također su se osvrnuli na stajališta Centra za socijalni rad, odnosno kriterije ugroženosti penzionera, gdje su se složili da je svaki penzioner koji ima penziju samo 350KM ugrožen. Budući da nam je potrošačka korpa tri puta više nego ta cifra, a da standardne životne potrebe kao što su struja, voda, grijanje I lijekovi, koji su čini se penzionerima luksuz, svakako se možemo složiti s njihovom konstatacijom.

Predsjednik udruženja naglasio je da je udruženje prošlu godinu poslovalo u plusu te da su u program rada za ovu godinu uveli neke novine, budući da je život penzionera već na ljestvici na kojoj jest I da je kvaliteta pomoći I podrške od velikog značaja.

Skupu se obratio i Mirsad Terzić, predsjednik IO saveza penzionera USK-a, koji je pojasnio rad saveza, mogućnosti I podršku koju pružaju te naglasio problematiku ogrjeva za penzionere, koja još od prošlih godina stvara velike probleme. Naveo je da je ove godine problem još veći, budući da je cijena drveta na crnom tržištu povećana, a da se povećao i broj penzionera odnosno zahtjeva za ogrjevom, zbog čega je došlo do smanjenja metraže drveta za pojedine kategorije penzionera te nedostatak sredstava za sve penzionere koji imaju potrebu za ogrjevom ove godine.

Poželivši svim članovima skupštine zdravlje i ponovno viđenje, sastanak su završili usvojivši sve tačke dnevnog reda jednoglasno, s nadom da će ova godina biti mnogo povoljnija i bolja za njih I da će problematika koja ih prati godinama konačno riješiti.

Elma V.

3

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 314 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda