Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/DVD Turbe
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/DVD Turbe

Članak je filtriran: ponedjeljak, 01 April 2019

Da su vatrogasci braća i da među njima ne postoji ni jedan oblik opće poznatih granica to je znano ali isto tako da su vatrogasci humanisti i da osjećaju odgovornost prema svojoj braći vatrogascima kojima je ta humanost potrebna pokazali su ovih dana Uprava i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa. 

Na osnovu praćenja putem društvenih mreža aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Bosne i Hercegovine, a koje aktivno koriste društvene mreže, uočen je kontinuitet u aktivnostima mladih i perspektivnih članova Vatrogasnog društva (VD) Turbe iz Srednjobosanskog kantona koje predvodi predsjednik društva Kenan Zahirović.

Kroz praćenje tog rada primjećena je volja i entuzijazam da se u skromnim uslovima teži postizanju što boljih rezultata a najveći rezultat koji je evidentan jeste okupljanje na jednom mjestu i oko jedne humane i opasne djelatnosti toliko mladih što danas, nažalost, nije čest slučaj na prostorima BiH.Pored želje da svoje slobodno vrijeme posvećuju vatrogasnim vježbama u simulaciji gašenja požara primjetan je nedostatak osnovne zaštitne opreme neophodne prilikom uvježbavanja, ali i izvršavanja takvih radnih zadataka svakog vatrogasca.

Shodno konstatovanim činjenicama javila se ideja da se mladim vatrogascima VD Turbe pomogne. Nakon završenih godišnji popisa opreme i sredstava koje posjeduje DVD Bosanska Krupa ustanovljeno je da dio opreme prevazilazi potrebe predviđene materijalnom formacijom dobrovoljne vatrogasno-spasilačke jedinice DVD-a Bosanska Krupa te je na osnovu toga Upravni odbor donio odluku o doniranju te zaštitne opreme VD-u Turbe. 

Kako je odlučeno tako je i učinjeno te je delegacija u sastavu predsjednik društva Kenan Mulalić, predsjedavajuća Skupštine Nermina Avdagić i zamjenik predsjedavajuće Skupštine Denis Džajić posjetila VD Turbe te im uručili donaciju zaštitne opreme za pristup vatri koju čine 12 kompleta zaštitni odjela (jakne i hlače), 13 pari zaštitnih čizama i 12 pari zaštitnih rukavica. Ukupna komercijalna vrijednost donirane opreme je 6.000,00KM. U sklopu uručenja donacije rukovodstva društava su održali radni sastanak te razmjenili iskustva u radu uz zaključak da se započeta spontana suradnja nastavi i u narednom periodu a od strane domaćina uručene su i prigodne zahvalnice. 

Ovom gestom DVD Bosanska Krupa je, od vatrogasnog društva koje se u proteklom periodu opremalo putem sličnih donacija ili putem projekata, došlo u situaciju da i samo pruža drugim društvima podršku i pomoć u njihovom radu.Na temeljima svoje vizije i misije DVD Bosanska Krupa i kontinuiteta od 120 godina će nastaviti unaprijeđivati sistem zaštite i spašavanja ne samo na području svoje lokalne zajednice već i šire pružajući pomoć i podršku drugim vatrogasnim društvima za koje procjeni da im je takva pomoć i podrška potrebni ali i onima koji su tu pomoć i podršku već zatražili.

 

VATRU GASI - BRATA SPASI!     NA POMOĆ!

 

Izvor : DVD Bosanska Krupa

{gallery}DVD Turbe:::0:0{/gallery}

 

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježeno slijedeće:

Dana,28.03. u 09.05 sati desilo se narušavanje JRiM u Bosanskoj Krupi u Ul.Krušnička od strane 1 lica bacanjem petardi pri čemu je došlo do uznemiravanja građana, istom uručen prekršajni nalog po Zakonu o JRiM.

Dana,28.03. u 13.00 sati desilo se KD u Bosanskoj Otoci naselje Crkvina od strane 1 lica, ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, po kompletiranju predmeta slijedi izvještaj Kantonalnom tužilaštvu protiv 1 lica.

-Vatrogasna jedinica izvještava da je imala dojave o požaru:

Dana,28.03. u 10.33 sati dojava o požaru šume i niskog raslinja Jasenica područje Vojevca, na požarište izašlo 1 vozilo i 2 vatrogasca, opožareno cca 1ha, požar ugašen u 12.10 sati.

Dana,28.03. u 11.28 sati dojava o poža kuće, na licu mjesta ustanovljeno da se radi o požaru dinjaka, naselje Ostužnica, na lice mjesta izašla 3 vatrogasca i 1 vozilo, požar saniran u 12.15.sati.

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa izvještava da je u proteklom periodu pregledala 39 pacijenata, za KB “Dr.Irfan Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa izvještava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode, redovno snabdijevanje.

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća, za danas nema predviđenih planskih prekida i radova na elektro mreži i objektima.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi izvještava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi za odvijanje saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima.

            Upozorenje na manje odrone kamenja na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 4 C , vlažnost zraka 94 % , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 64 (NV).

U Bosanskoj Krupi je nedavno formirano još jedno udruženje gradjana.Svrha ovog udruženja je izuzetno plemenita, a to je pomoć u liječenju oboljelih u inostranstvu.Ponukani situacijom u zemlji, gdje se bitka, za najčešće ogromna sredstva za liječenje van zemlje, svodi na bitku porodice, koja je uz brigu o oboljelom suočena i sa bosanskohercegovačkom stvarnošću zamršenog i neosjetljivog zdravstvenog, ali i finansijskog sistema,grupa ljudi je odlučila da se aktivira i rad kanališe kroz jedno udruženje. Dodamo li tome i nepovjerenje gradjana koje je dosta puta izigrano razumjećemo koliko je teška bitka da se prikupi novac i spas potraži negdje u klinikama van BiH.Upravo takva slika dovela je do ideje par entuzijasta,koji su godinama samostalno pomagali u okviru svojih mogućnosti da formiraju udruženje koje će preuzeti brigu oko vodjenja humanitarnih akcija i prikupljanja sredstava za liječenje oboljelog u inostranstvu.Udruženje “Una” čiji je predsjednik Aziz Hadžić je ovih dana intenzivno radilo na pripremama te otvorilo račune kako bi udruženje moglo funkcionisati po uzoru na fondove kakav je danas primjerice austrijski hadžijski fond koji konstantno pomaže i prikuplja sredstva za oboljele gradjane BiH kojima je neophodno liječenje u inostranstvu. Osnivači uz Hadžića su Lejla Mušić, Emira i Sabaha Mesić te Mirjana Aleksić.  

Nakon prikupljanja humanitarnih potrepština prošle godine za migrante u kampu u Velikoj Kladuši, ali i humanitarnih akcija pomoći našim oboljelim sugrađanim, ali i u susjednom Bužimu, došli smo na ideju organizirati fond za pomoć liječenju oboljelih, pod nazivom Udruženje „Una“. Aziz Hadžić je izabran za predsjednika Udruženja a Nerma Rekić i Lejla Mušić za potpredsjednice. Bavit ćemo se isključivo humanim radom i pomagati građanima kojima je potrebna pomoć u liječenju oboljelih u inozemstvu, koje je tamo iznimno skupo a mi nemamo novaca da im pomognemo. Dokumentacija mora biti uredna jer su građani do sada zbog puno prevaranata mahom izgubili povjerenje” - kazala je Nerma Rekić, potpredsjednica Udruženja „Una“.

Registrovani u B.Krupi djelovaćemo na cijelom USK

Udruženje jeste registrovano u Bos.Krupi, ali će ono djelovati na prostoru cijelog USK. Sada ukoliko neko želi pomoći,može na račun udruženja uplaćivati sredstva,udruženje će prikupljati te prema iskazanim potrebama prebacivati sredstva bolnicama u kojima liječenje pacijenta treba da bude provedeno.Sve otvorene račune u bankama potražite na web stranici radija Bosanska Krupa putem kojih možete vršiti svoje dobrovoljne priloge.Za sve informacije obratite se na broj telefona 061 695 392 ,a u izradi je i web stranica putem koje će svi koji žele moći informisati se o načinima na koji mogu učestvovati.

Računi putem kojih možete izvršiti uplate su:

UniCredit Bank BAM :   3385202217079536

Ziraaat Bank BiH BAM : 1862210310426928

Za uplate iz inostranstva račun je otvoren kod :

Raiffeisen Bank  :

FULL BENEFICIARY NAME: UDRUZENJE UNA BOSANSKA KRUPA

FULL BENEFICIARY ADRDRESS : 503 SLAVNE BRDSKE BRIGADE BB

SWIFT CODE : RZBABA2S

IBAN CODE :   BA391810000215690084.

Okupljeni oko udruženja “Una” pozivaju sve koji mogu da se priključe i pomognu.Rad i aktivnosti su transparentni,što znači da će svi moći da prate stanje novčanih sredstava i aktivnosti udruženja,za sada na fejsbuk stranici,a kasnije i na web stranici Udruženja “Una” Bosanska Krupa.

Renata S.

Udruzenje-Una

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 480 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa