Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum 21.mart simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo šarene čarape kako bi iskazali podršku borbi osoba s Down sindromom da se što bolje integriraju u društvo.

Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se sa sindromom Down, a sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.Najnovije spoznaje govore da sve veći broj djece s Downovim sindromom integriran je u redovite oblike odgoja i obrazovanja, zahvaljujući napretku medicine, osobe s Downovim sindromom danas žive znatno dulje a također tendencija je porasta kvalitete života osoba s Downovim sindromom u zajednici.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se danas u svijetu, cijeloj BiH pa i u Bosanskoj Krupi. Dječje obdanište i dom učenika Bosanska Krupa svake godine podrži ovaj dan nošenjem šarenih čarapica, gdje podižu svijest naših najmlađih o ovom sindromu i upoznaju ih s divnim i milim ljudima sa samo jednim kromosomom više, djecom i odraslima koji imaju Down sindrom. Ove godine su kroz projektne aktivnosti , organizirali i radionicu za roditelje u MZ Jezerski,gdje su kroz razgovor o inkluziji i integraciji podigli svijest i o daunovom sindromu te ostalim teškoćama s kojima se danas susrećemo.

No centralna svečanost današnjeg dana upriličena je u JU Osnovna škola Otoka, gdje su kroz radioničke aktivnosti s djecom nižih razreda i gledanjem filma o hrabroj heroini Azri, riješili da svima pokažu kako je integracija i inkluzija moguća, kad se sve ruke slože.

U organizaciji Centra inkluzivnih praksi iz Bihaća i JU Oš Otoka, djeca, nastavnici i svi posjetioci imali su priliku učestvovati u edukativnom, inspirativnom i nadasve korisnom programu, a svi mi od njih naučiti mnogo i voditi se njihovim primjerom.

Direktorica škola Azra Suljić izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su učestvovali da ova organizacija prođe besprijekorno i kazala veoma bitnu poruku: ''Ako ste bili svjedoci današnjih dešavanja u našoj školi, vidjeli ste da je integracija jaka. Da integracija tee u svim segmentima našeg rada, u djelokrugu radnih obaveza svakog od nas, počev od učenika, nastavnika, drugara u odjeljenju., suradnjom s pedagogom, direktorom škole. Trudimo se da se integracija osjeti, odnosno da se ne osjeti ništa drugo osim integracije, kad su u pitanju djeca s teškoćama'' - kazala je direktorica Suljić.

I Samra Selimović, iz Centra za inkluzivne prakse iz Bihaća, kao cjelokupnu poruku današnje manifestacije ali i svega onoga što ovaj centar radi, kazala je da je krajnji cilj maksimalno se truditi oko svakog pojedinca, bez predrasuda, a rezultati će biti zadivljujući.

''Osnovni i glavni cilj ove manifestacije jeste da se senzibilizira javnost odnosno šira društvena zajednica.Na današnji dan smo iskoristili priliku da pogidnemo svijest našoj društvenoj zajednici o osobama s Down sindromom. Evo djeca iz osnovne škole Otoka su poslala divnu poruku, a to je da prijatelji ne broje hromosome, ili što bi u našem narodnom jeziku rekli da svaki pravi prijatelj ne broji krvna zrnca već osobu prihvati onakvu kakva jeste'' - kazala je Selimović.

Osnovna škola Otoka je već otprije poznata po dobroj organizaciji, ali i odličnim metodama rada i uspješnosti, a ovom manifestacijom je to i potvrdila. Iz Centra inkluzivnih praksi, kako kažu izabrali su ovu školu zato što je škola pokazala da je uvijek spremna za rad i učenje te da je saradnja s ovom ustanovom uvijek neprikosnovena.

Nadamo se da ste danas i vi obilježili ovaj dan sa šarenim čarapicama i da ste svojoj djeci kazali da 'prijatelji ne broje kromosome' i da je ljubav uvijek ljubav.

Elma Velić

Jutros od deset sati uposlenici svih zdravstvenih ustanova na području USK pa tako i Doma zdravlja Bos.Krupa izišli su na protestno okupljanje čime iskazuju svoje nezadovoljstvo stanjem u Zavodu za zdravstveno osiguranje USK zbog kojeg zdravstvenim radnicima kasni plata i nije poznato koliko će takva situacija potrajati. U izjavi za RadioBK predsjednik Sindikata uposlenika Doma zdravlja Bos.Krupa Zaharije Mesić kaže :

„Zavod zdravstvenog osiguranja koje je inače i finansijer svih domova zdravlja nije isplatio plate i prebacio sredstva ni jednom domu zdravlja kao ni kantonalnoj bolnici,tako da smo mi kao radnici došli u poziciju da jednostavno ne možemo više normalno funkcionisati i izvršavati svoje obaveze.Na ovaj način pokušavamo da ukažemo da ovakav način rada nema više smisla i mi direktno okrivljujemo ZZO i Vladu koja je dovela sve zdravstvene radnike u loš položaj.“

Naime,razlog kašnjenja plate zdravstvenim radnicima jeste blokada rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a gdje, najjednostavnije rečeno ,nema odgovornog lica koje će biti potpisnik dokumenata. Podsjećamo, Kantonalni sud prihvatio je žalbu Sanela Bajramovića, v. d. direktora zavoda, zbog onemogućavanja upisa u sudski registar. Sud je prihvatio da Zavod nije javna ustanova, nego upravna organizacija pa stoga Bajramović može biti imenovan na ovu poziciju iako nije uposlenik zavoda.
Inače, Vlada USK je nakon prijevremenog razrješenja direktora Almina Handanagića u novembru prošle godine za v. d. direktora imenovala Senitu Keškić, ali je ona zbog zdravstvenih problema značajan dio mandata provela na liječenju, što je predstavljalo veliki problem zavodu iz čijeg budžeta se finansira rad svih javnih zdravstvenih ustanova na području USK.                                                                                                     Zbog nepostojanja potpisnika dokumenata u ime Zavoda zdravstvenog osiguranja USK još uvijek nisu isplaćene plate u zdravstvu u kojem od 18. februara traje štrajk ljekara i stomatologa.

Renata S.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 360 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda