U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski“ i ove se godine na prigodan način obilježava godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi, dvadeset šesta po redu. Jučer je šehidima poslije podne namaza u džamiji džemata Stari Grad proučen tevhid, a danas je na mjestu polaganja zakletve održan historijski čas i upriličen memorijalni marš od šehitluka „Soline“ do šehitluka „Ometaljka“. 

Nakon okupljanja ispred Osnovne škole „Jezerski“, predstavnicima vlasti među kojima su bili predsjedavajući OV Tahir Nuhić i pojedini vijećnici, mještanima i učenicima, obratili su se načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i pomoćnik za bezbjednost u tadašnjem Štabu TO, a kasnije i ratni komandant 511. slavne, major Husnija Avdagić te govorili o događajima iz vremena prve zakletve, strahovima koji učenici nisu ni doživjeli, borbi za povratak svojim kućama, doprinosu i pomoći koju su u ratu davali mještani Jezerskog, Pištalina, Mahmić Sela, ali i značaju slobode u kojoj živimo. 

Poslije učenja Fatihe pred duše poginulih pripadnika TO i Armije RBiH u Pištalinama, kolona maratonaca krenula je u Jezerski. Tamo je također na platou šehitluka, ali i na turbetu ratnog komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića proučena Fatiha. 

Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva je vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje za zaštitu domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine. Zakletva je održana ispred Osnovne škole „Jezerski“ na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima. 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Članovi Nogometne škole „Feniks“, mladi i perspektivni igrači iz Bosanske Krupe, zajedno sa svojim predsjednikom i trenerima, posjetili su danas Općinu i načelnika Armina Halitovića. Razgovarali su o realiziranim aktivnostima u ovoj godini među kojima se posebno ističe organizacija međunarodnog turnira, ali su pričali i o planovima u skorijoj budućnosti. Vrijedi spomenuti odlazak na prestižni međunarodni turnir u Sloveniju koji organizuje NK KRKA iz Novog Mesta i svakako ono što s ponosom ističu svi članovi „Feniksa“ a to je učešće Emana Redžića na svjetskom prvenstvu fudbalskih akademija Juventus u Torinu. 

Nogometna škola „Feniks“ iz Bosanske Krupe je sportsko udruženje koje okuplja i radi sa velikim brojem mladih i perspektivnih igrača sa područja općine Bosanska Krupa. Treninge i utakmice održavaju na Sportsko-rekreacionom centru „Ade“, terenu sa umjetnom travom. Škola broji oko 70 polaznika, djevojčica i dječaka uzrasta od 4 do 12 godina, a neki od njih već pokazuju vrhunske rezultate. Sa djecom puni entuzijazma rade Avdo Mahić, koordinator škole i glavni trener sa UEFA licencom, zatim Jasmin Demirović također trener i Ibrahim Mulalić predsjednik NŠ. 

Među najsjajnijim „biserima“ u „Feniksu“ trenutno je Eman Redžić. Njegov talent prepoznali su i renomirani skauti Juventusa iz Torina na kampu kojeg već nekoliko godina organizuju u Sarajevu. Izabran je među 16 najboljih iz generacije 2006/2007 koji će našu zemlju predstavljati na svjetskom prvenstvu Juventus fudbalskih akademija u Italiji od 11. do 16. juna ove godine. Današnje druženje u Kabinetu načelnika svojevrstan je ispraćaj Emana i prilika da mu rukovodstvo škole i načelnik Halitović uruče simbolična finansijska sredstva kao znak podrške i razumijevanja. 

Kontinuirani rad sa selekcijama, te odlazak na veliki broj turnira kako domaćih tako i međunarodnih, pokazali su da rad sa djecom može biti i više nego koristan. To dokazuje i generacija 2007 u „Feniksu“, najtrofejnija na USK sa preko 30 pehara.

Djeca se druže, putuju, upoznaju nove gradove, sredine, kulture. Već narednog vikenda „Feniks“ putuje na prestižni međunarodni turnir u Sloveniju koji organizuje NK KRKA iz Novog Mesta. Na tom turniru učestvuju i poznate ekipe poput Olimpije, Domžale, Triglava. Dobro raspoloženi i uigrani obećavaju dobre rezultate i nove pehare. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 438 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda