U Bosanskoj Otoci je sinoć,u povodu predstojećeg Međunarodnog dana žena,u Domu kulture,na svečan način u nedjelju uveče označen početak ovogodišnjeg izdanja tradicionalne izložbe ručnih radova otočkih žena .Kao i svih poslijeratnih godina ,svojim znanjem,radom,umijećem, postavile su je vrijedne ruke žena,članica Aktiva žena Otoka.Na njihov poziv da donesu svoje rukotvorine, veliki broj žena Bosanske Otoke je obogatio ovu izložbu svojim radovima ,u gotovo svim tehnikama ručnog rada,počev od heklanja, pletenja, keranja, šlinganja, veza, tkanja,necanja,do radova u kojima je kombinirano više tehnika.Pri ruci su im bile i članice drugih udruženja.

Bosanska Otoka je davno,još sedamdesetih godina postala kutak općine Bosanska Krupa koji se, do današnjeg dana, vezuje za dio kulturne baštine izrade tradicionalnih ručnih radova.Krenulo je još od priprema za televizijsku emisiju Znanje – imanje u bivšoj našoj državi,koja nije zaboravljena ni do danas.

Prestižnu manifestaciju,u ovom ,za sve umjetnosti teškom vremenu,ipak, žene Aktiva uspjevaju iznijeti svake godine,uz svoje partnere u Kulturno-umjetničkom društvu “Mladost” Bosanska Otoka i pod pokroviteljstvom općinskog načelnika. I sinoć je,kao i predhodnih godina, Dom kulture u Bosanskoj Otoci , bio tijesan da primi sve one koji su željeli prisustvovati svečanom otvorenju i prvi vidjeti kako su to ove godine pripremile vrijedne žene.

Izložba ručnih radova u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena ,nije samo dekorativna prigodna priredba,njeni ciljevi su višeznačni.Prvi je, sačuvati tradiciju izrade ručnih radova,drugi predstaviti osobenosti radova našeg užeg prostora,treći potaknuti žene,osobito mlade, da u izradi ručnih radova nađu najbolji i najopušteniji način korištenja slobodnog vremena i posljednji-da pokušaju takvim radom, stvoriti uvjete za zaradu i finansijski održiv vrijedan zanat.

Na svečanosti upriličenoj u cast početka izložbe , u ime Aktiva žena Otoka, gostima se obratila potpredsjednica udruženja Enisa Sivić ,zahvalila im na dugodišnjoj podršci i interesovanju za radove koje su uradile vrijedne ženske ruke,nastojeći stari način ukrašavanja i uljepšavanja domova, sačuvati od zaborava i time, u budućnost ugraditi bosansku tradiciju.Ona je kazala da su danas žene uspješne u svim poslovima kojim se bave,a svima onim ženama koje se uz to posvećuju izradi ručnih radova ,kazala je da treba odati posebno priznanje.

Izrazila je zadovoljstvo što su njihovi gosti članice udruženja oboljelih od karcinoma “Mimoza”iz Bosanske Krupe,udruženja “Vakat” iz Jezerskog ,kao i žensko udruženje „Izvor“ iz Bužima.Gospođa Enisa Sivić je svim ženama općine Bosanska Krupa i susjednih općina , čestitala predstojeći Međunarodni dan žena.

Ove godine ,uz članice Aktiva je bio i efendija Gradske džamije u Bosanskoj Otoci, Mujo Ćehić ,koji je, zahvaljući se ženama Bosanske Otoke na čuvanju ove tradicionalne manifestacije i na njihovoj sveukupnoj aktivnosti i doprinosu razvoju sredine u kojoj žive,posebno pohvalio započetu suradnju između udruženja koje okupljaju žene sa područja općine Bosanska Krupa,naglašavajući, da bi one,sve uvezane u zajednički rad, mogle realizirati i mnogo zahtjevnije projekte kojim bi promicali prava,sposobnosti i kreativnost bosanskih žena.

Uz čestitke svim ženama za praznik kojem idemo u susret,baš tako- zajedno - presjekli su vrpcu i označili da je ovogodišnja postavka ručnih radova spremna za gledanje i uživanje svima onima koji požele je vidjeti,sve do podne osmog marta.

Najmlađi članovi folkorne sekcije Kulturno-umjetničkog društva “Mladost” iz Bosanske Otoke su ,svojom igrom i narodnim nošnjama,donijeli u predvorje izložbenog prostora, ljepotu tradicije i bili najljepši prilog ljepoti ručnih radova ,koji su, i ove godine,stručno i znalački postavljeni.

I ove godine,stare predmete kojima su bile opremljene stare bosanske kuće,žene su izložile u posebnom dijelu,a ovogodišnja novina su bile i replike,minijature stare bosanske sećije ukrašene tkanjem,heklanjem i vezom,a iznad kojih su bile okačene vezene firange.

Dio izloženih radova ,žene su ponudile i za kupovinu,a svi zainteresirani su mogli ,uz pristupačne cijene,mogle kupiti nešto od unikatnih radova koje izrađuju i za svoje aktivnosti zarađuju, članice “Mimoze”.

Vrijedne članice Aktiva su za svoje goste pripremile i posluženje,a na stolu su se nasla tradicionalna bosanska, slatka i slana jela.

Za kraj ovog zapisa kažimo i zahvalimo Aktivu žena Otoka što nam pomažu da ne zaboravimo:

Ručni radovi su oduvijek bili dio tradicije i vrijedna kulturna baština naših krajeva.U današnjem vremenu zbog masovne proizvodnje jeftinije odjeće,rukotvorine su predugo bile zapostavljne.Danas su modni trend i svojevrsna unikatnost svakog podneblja,mnogo cjenjenija i skuplja,I kod nas i na europskom tržištu.

Danas je i mnogo onih koji su se trudili i usvojili znanja izrade ručnih radova,odnosno onih koji su kao vještinu to ponijeli iz života njihovih starijih, koji su to, s ljubavlju njegovali i učili od svojih starijih.Bitno je ,svoje znanje i umijeće prenijeti na mlađe.Vrijeme koje je pred nama,zato ponovo poziva na naklonost ručnim radovima.Potvrđeno je da je jedan od učinkovitih lijekova ovog tegobnog doba, i posvećenost izradi ručnih radova,kao jednoj od meditativnih tehnika koje opuštaju i oslobađaju od stresa,koje nam daju da očima svojim gledamo plodove rada, kojim možemo uveseliti naše najbliže ,a uživati u vlastitoj kreativnosti.

I bilo je zaista lijepo pratiti i zabilježiti ovaj događaj.Slijedite nas.Svi koji žele pogledati izložbu mogu to učiniti do osmog marta u Domu kulture u Bosanskoj Otoci.

Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

02.03.u 14,50 sati Bos.Krupa ul.Gazijska SN-sudar dva put. motorna vozila.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 2 lica.

03.03. u 02,20 sati Bos.Krupa ul.Stari grad KD-nanošenje TTP i učestvovanjem u tuči od strane 3 lica.1 lice zadobilo TTP.1 lice lišeno slobode i zadržano.Izvještaj kantonalnom tužilštvu o počinjenom KD-u.

- Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 213  pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 20 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas nema prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih zastoja u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i kliskim kolovozima. Upozorenje na mogućnost lavina na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -1 C , vlažnost zraka 95% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 91 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 677 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda