Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, direktor Ureda za koordinaciju projekata – PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović, direktor firme KOV-GRAD Safet Kovačević i glavni inžinjer Rifet Džambegović izvršili su danas primopredaju izvršenih radova na rekonstrukciji puta Mustelji-Šabići, a potom razgovarali o novim projektima koji će se realizirati u okviru IFAD-a (Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj), a to su izgradnja zelene pijace u Bosanskoj Otoci, nabavka plastenika, ali i rekonstrukcija novih putnih pravaca. 

Vrijednost ugovora za rekonstrukciju puta „Mustelji-Šabići“ koji su načelnik Halitović i direktor Omanović sa izvođačem radova potpisali u oktobru prošle godine vrijedan je 104.224,38 KM. Put u dužini od 550 metara rekonstruisao se iz sredstava IFAD VI (79.957,07 KM) uz učešće Općine Bosanska Krupa (31.267,31 KM). 

„Radovi na rekonstrukciji puta završeni su mjesec dana nakon potpisivanja ugovora, ali do danas nismo imali priliku izvršiti primopredaju. Osim ovog puta u isto vrijeme rekonstruisali smo i putnu komunikaciju Priki potok – Konjodor koja dijelom pripada i općini Bužim. Na realizaciju ovih projekata čekalo se 15 godina, ali su konačno realizirani zahvaljujući dobroj saradnji općina i podršci projekta IFAD. Mi smo  IFAD projektu od 2008. godine. Radili smo veliki broj projekata značajne vrijednosti u svakom smislu, a prema svemu sudeći, radit ćemo i u budućnosti“, kazao je načelnik Armin Halitović. 

Primopredaja radova iskorištena je i za razgovor o nastavku saradnje, odnosno realizaciji novih projekta. Kroz IFAD VI koji je namijenjen za individualne poljoprivredne proizvođače, zatim mala i srednja preduzeća i to za projekte unapređenja ruralnog poduzetništva, kako se moglo čuti na sastanku, gradit će se zelena pijaca u Bosanskoj Otoci, nabavljati plastenici, ali i graditi novi putevi. 

„Možemo biti sretni i zadovoljni, dobili smo obećanje za podršku u realizaciji još nekih vrlo korisnih projekata, među njima je svakako izgradnja zelene pijace u Bosanskoj Otoci za šta je već potpisan ugovor, zatim nabavka 26 plastenika što je poprilično značajna brojka, a osim ovoga našli smo i modus za završetak puta Šabići i izgradnju po jedne dionice puta u Mašićima i Crkvini“, zaključuje načelnik Halitović.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

4

 

2

Prije skoro dvije godine Općina Bosanska Krupa je dobila BFC SEE certifikat kao potvrdu o povoljnom poslovnom okruženju. Tada je postala tek 4. lokalna zajednica u Federaciji sa ovim važnim i priznatim uvjerenjem. Na putu do certifikata Bosanska Krupa je ispunila 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka. Pri ispunjenju tih uslova Općina Bosanska Krupa je imala vrlo značajnu podršku USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoj (GOLD) i Centra za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća. 

Nakon skoro dvije godine od dobijanja certifikata Bosanska Krupa pristupa procesu recertifikacije kojeg provodi Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH. Učešćem u tom procesu potvrđuje strateško opredjeljenje za unapređenje poslovnog ambijenta, privlačenje investicija i ubrzan razvoj ekonomije kroz kontinuiranu provjeru, unapređenje i održivost uspostavljenih procedura.  

„Ukoliko želimo zadržati certifikat i status jedne od naprednih lokalnih zajednica u državi, ukoliko želimo potvrditi da zaista imamo povoljno poslovno okruženje, moramo proći proces recertifikacije što mene zaista raduje. U tom ćemo procesu poboljšati ono što nije bilo idealno, možda uspostaviti još bolje mehanizme i vjerujem ostvariti svoj cilj. Mi smo u februaru prošle godine imali provjeru evaluatora, dobili smo dobre ocjene, smjernice po kojima smo radili i mislim da nema apsolutno nikakvih prepreka da potvrdimo da smo općina koja može primiti investitore i biti im na usluzi za sve što treba“, kazao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. 

Program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem je instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi. Certifikat predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da određena lokalna samouprava pruža visok nivo usluga kompanijama u svim fazama značajnim za razvoj biznisa. 

BFC SEE predstavlja jedinstvenu inicijativu u regionu jugoistočne Evrope, koja utječe na kreiranje brže i efikasnije administracije, koja treba da otkloni prepreke za ubrzani razvoj privrede, omogući bolje investicione rezultate i uvođenje novih tehnologija, kreiranje novih radnih mjesta i opštu modernizaciju društva. Ovakve inicijative su važne i za stvaranje dobre reputacije regiona, u vremenu kada sve zemlje u širem okruženju ulažu značajne napore ka ekonomskom razvoju. 

Cjelokupan postupak certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem osmišljen je da bude održiv. On se ogleda kako u tome da jednom uspostavljene kvalitetne procedure i postupci u lokalnoj (gradskoj/općinskoj) administraciji nastavljaju da funkcionišu u narednom periodu, tako i u činjenici da je rok važenja/trajanja certifikata ograničen (2 godine).

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 651 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda