Šest žrtava mina iz Bosanske Krupe danas je sa organizacijom World Vision iz Austrije i njenim partnerom, Organizacijom amputiraca UDAS, potpisalo sporazum o ekonomskoj podršci u projektu „Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH“.

 

Korisnici odabrani putem javnog poziva dobit će materijalna sredstva za pokretanje biznis planova u vrijednosti do 5 hiljada KM. Ukupna vrijednost projekta koji se provodi u 11 općina/opština u BiH je 388.830 eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 90%, te World Vision i ugrožene općine/opštine u iznosu od 10%.

 

Plastenici, mašine i alati poput bušilica, ručnih cikulara, motokultivatora, freza, samo su neka materijalna dobra koja će za pokretanje vlastitih poslovnih ideja dobiti i žrtve mina u Bosanskoj Krupi.

 

„Aplicirao sam za sitne mašine u građevini, poput bušilice, ručnog cikulara, opremu u vrijednosti 5 hiljada KM, i radit ću sitne poslove. Ovo će nam puno značiti. Supruga mi je penzionerka, a imamo kćerku koja je 9. razred“, kaže korisnik programa Remzo Mujagić.

 

Među žrtvama su i dvije žene. Obe se zahvaljuju Općini i donatorima za podršku koja će im, kako kažu, biti od izuzetne važnosti u privređivanju za svoju porodicu. Jedna od njih, Emina Murtić, već se bavi poljoprivredom, ali ne posjeduje svu potrebnu opremu zbog čega drugima plaća usluge.

 

„Ja ću dobiti frezu, motokultivator, manje ću plaćati usluge drugih, a možda ću i ja uraditi nekome nešto“, zadovoljno je prokomentarisala Murtić.

 

World Vision će, zajedno sa Organizacijom amputiraca UDAS, i u saradnji sa ugroženim opštinama i BHMAC-om, podržati izabrane korisnike da poboljšaju svoje vještine u upravljanju malim biznisom, nabaviti opremu za njihove biznise, ali im i pružiti stručno-tehničku podršku u razvoju njihovih biznisa.

 

„Naredne sedmice bit će organizovan dvodnevni trening sa korisnicima koji su odabrani kako bismo pomogli da najbolje što mogu razviju svoje biznis ideje, a nakon treninga svim korisnicima na raspolaganju će šest mjeseci biti besplatne konsultantske usluge. Moram naglasiti da je sa žrtvama iz Bosanske Krupe odabrano ukupno 50 korisnika koji će biti podržani u biznis idejama. Naravno, vodili smo računa da to budu višečlane porodice slabijeg materijalnog i socijalnog primanja. Mnogo je veći interes, mi smo iz ovih 11 opština dobili 200 prijava. Nije bilo jednostavno odabrani najbolje biznis ideje, evaluaciju smo radili tokom januara, bilo je zaista transparentno i javno, predstavnici svih 11 opština su učestvovali u odabiru. Oprema koju dobiju u vlasništvu je organizacije World Vision tri godine, nakon tri godine sa opremom raspolaže korisnik“, ističe koordinatorica projekta Gordana Šekarić.

 

Ovo je samo jedan u nizu projekata ovakve vrste u Bosanskoj Krupi čiji je cilj doprinijeti socio-ekonomskom osnaživanju i društvenoj integraciji žrtava mina i njihovih porodica.

 

„Mi smo otprilike prije dvije godine imali jedan ovakav projekt, ove godine dva računajući i onaj koji provodi ASB organizacija. Isti je princip, isti finansijer a to je Evropska unija sa dvije institucije u BiH, tako da će ove godine 12 stradalnika od mina dobiti sve ono što im je potrebno za rad. Ovo je još jedan dokaz da je Bosanska Krupa što se tiče projektne aktivnosti na jednom zaista visokom nivou, trudit ćemo se da i dalje dobar glas i dobru reputaciju u tim institucijama koje finansiraju razne aktivnosti zadržimo a sve kako bi građanima mogli priuštiti dobre projekte“, zaključuje načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Vodostaj u Bosanskoj Otoci trenutno iznosi 305 cm i ima tendenciju rasta.Kako izgledaju pojedini dijelovi Otoke gdje se Una izlila i poplavila pogledajte u galeriji ispod.Ukoliko ne uspijete prepoznati područja u pitanju su popularni „mlinčići“, a stari mlin se nalazi uz magistralni put Bosanska Otoka-Bosanski Novi. Fotografije nam je ustupio Mensud Čaušević.

 

RadioBK

Prema posljednjim podacima vodostaj Une u Bosanskoj Krupi iznosi 300 cm. Rijeka Una izlila se iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u mjesnim zajednicama Centar, Krupa II i Otoka te lokalni put Halkići-Drenova glavica koji je u potpunosti u prekidu.

13.03. vodostaj une

 

Konferencija "Partnerstvo za zapošljavanje općine Bosanska Krupa doprinosi razvoju radne snage u skladu sa potrebama metalne industrije", održat će se u četvrtak, 15.marta u restoranu "ZLATNA NIT“ u Bosanskoj Krupi s početkom u 11:00 sati.

 

Prije Konferencije, od 09,30 sati planiran je obilazak centra BINOVA u kojem se nalazi oprema za obuku zavarivača (nabavljena u okviru ILO projekta). Centar BINOVA se nalazi u sklopu Poslovne zone "Pilana", ulica Radnička u Bosanskoj Krupi. 

 

Konferencija je dio projekta "Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa" koji implementira Općina Bosanska Krupa u saradnji sa partnerima: PLOD Centar Bihać, JU Mješovita srednja škola "Safet Krupić ", JU „Služba za zapošljavanje USK" i preduzećima iz Bosanske Krupe: Novi Most, ACMA, Krupa Kabine, BOSANKAR i ZAH.

 

Projekt se realizira u sklopu projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" kojeg finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), a nastao je kao odgovor na neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama privatnog sektora, specifično metalnog sektora u Bosankoj Krupi.

 

Cilj konferencije je potaknuti dijalog o potrebi za prilagođavanjem obrazovnog sistema u Unsko-sanskom kantonu potrebama poslodavaca, kao i o potrebi za unapređenjem regulatornog okvira u USK za nesmetano izvođenje praktične nastave, te promocija Partnerstva za zapošljavanje Bosanska Krupa.

U Bosanskoj Otoci proteklog vikenda na svečan način otvoren je „FUN SHOP“ NK“Sloga“. Majice, zastavice, bedževi, olovke, šolje i mnogi drugi navijački artikli sa motivima NK“Sloga“ i Bosanske Otoke predstavljeni su navijačima, simpatizerima i ostalim prisutnima iz javnog, sportskog i kulturnog života.

fun shop sloga

 

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 22,15 sati Baštra narušavanje JRiM-a naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica i fizičkim napadom od strane jednog lica prema drugom lica.Lica lišena slobode i zadržana.

Prekršajni nalog na 2 lica

- Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 26  pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 2 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas od 07,00 do 15,00 sati prekid u isporuci vode u naselju Jezerski centar.Sanacija kvara na mreži..

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih zastoja u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i klizavim kolovozima. Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 7 C , vlažnost zraka 85% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 296 cm (NV).

-Rijeka Una se izlila iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar,MZ Krupa II,MZ Otoka te lokalni put Halkići-Drenova glavica,rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i polavila poljoprivredno zemljište te nekoliko pomoćnih objekata u MZ Zalug i MZ Centar, te su se izlili iz svojih korita potoci Baštra,Bukovska,Svetinja.

 

Operativni centar civilne zaštite

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 593 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda