Početak kalendarske godine vrijeme je kada se analiziraju rezultati iz prethodne i na temelju toga prave planovi za daljnja djelovanja. Organu uprave, zbog odnosa želja i realnih mogućnosti, nije jednostavno protekli period okarakterisati uspješnim ili pak neuspješnim. Međutim, ukoliko se uzme u obzir stvarno stanje u BiH i sagleda sve ono što je urađeno u Bosanskoj Krupi, onda stanovništvo ove općine može biti zadovoljno. 

Izgradnja interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni „Pilana“ s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, izgradnja kanalizacionog sistema odnosno kolektora u pojedinim naseljima, završni radovi na objektima vodovoda za podgrmečka naselja i sanaciji deponije Krivodol, zatim konzervacija i uređenje tvrđava u Bosanskoj Krupi i Jezerskom, izgradnja putne komunikacije u skoro svim dijelovima općine, samo su neki infrastrukturni projekti koji će u Bosanskoj Krupi obilježiti 2017. godinu. 

Bolji poslovni ambijent kroz unapređenje infrastrukture i povećanje konkurentnosti radne snage 

U drugoj polovini godine izgrađena je još jedna interna saobraćajnica u „Pilani“ što je zapravo nastavak izgradnje i unapređenja ove poslovne zove čiji su kapaciteti gotovo popunjeni. Proteklih godina upravo u ovu poslovnu priču uloženo je najviše novca, što se prema riječima načelnika Armina Halitovića i te kako isplatilo. Kada se zbroje sredstva Općine Bosanska Krupa i privrednih subjekata dolazi se do cifre od preko 30 miliona KM. Urađena je vodovodna, kanalizaciona mreža sa prečistačem otpadnih voda, elektroinstalacije koje odgovaraju proizvodnim kapacitetima, te sporedne interne saobraćajnice dimenzionirane za potrebe proizvodnih pogona. 

I to nije jedini način na koji je Bosanska Krupa ove godine radila na unapređenju poslovnog ambijenta, čišćeno je i pripremano zemljište u Poslovnoj zoni „Vatreni mlin“ kako bi se moglo staviti na raspolaganje investitorima. Zajedno sa partnerima započela je i implementaciju projekta „Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa” čiji je cilj uspostaviti sistem za povećanje konkurentnosti radne snage i njeno osposobljavanje u skladu sa potrebama poslodavaca kroz izgradnju lokalnog partnerstva za zapošljavanje, unapređenje regulatornog okvira za praktičnu nastavu u Unsko-sanskom kantonu, te provođenje programa edukacije za minimalno 80 nezaposlenih lica i zapošljavanje minimalno 76 lica koja uspješno prođu obuku. Projekt se provodi u okviru krovnog projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“, kojeg finansira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). 

Izgrađeni kolektori za otpadne vode, završeni radovi na primarnoj mreži vodovoda za podgrmečka naselja i sanaciji deponije Krivodol 

Čista i ekološki prihvatljiva sredina je imperativ Općini Bosanska Krupa. To je i osnovni razlog zbog čega je krenula u realizaciju izgradnje kanalizacionog sistema, jednog od najkompleksnijih i najskupljih kapitalnih projekata. Izgradnja novih kanalizacionih kolektora, odnosno separatnog kanalizacionog sistema za fekalnu i oborinsku kanalizaciju na području Govedarnice, Bužimkića, Krušničke ulice, Mujagića, Mande, Halkića, Aleje zlatnih ljiljana i Ljusine počela je u septembru 2015. godine. Prva je to faza projekta u koju je utrošeno 1.5 miliona KM grant sredstava. Dok se čeka nastavak realizacije ovog projekta vrijednog čak 21 milion KM, radi se na čišćenju i uređenju potoka, ali i izgradnji kolektora za otpadne vode gdje je to neophodno. Ove godine izgrađeni su u Prvomajskoj ulici i Vejsila Šarića - Debe, dok je za kolektore u ulici Dana nezavisnosti tek potpisan ugovor. Za tu namjenu Općina Bosanska Krupa će utrošiti oko 80 hiljada KM. 

Okončani su i radovi na objektima vodovoda za podgrmečka naselja. Završetak ovih radova označio je završetak izgradnje primarne, odnosno početak izgradnje sekundarne mreže. Inače, dužina vodovodne trase je preko 15 km, a sistem osim cjevovoda čine dva nova rezervoara i tri prepumpne stanice. Projekt su pomogli Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada USK, ali je znatno većim dijelom finansiran od strane američke Vlade u visini od oko 1,5 milion KM. Na njegovoj realizaciji radile su između ostalih i inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Armije BiH. Važnost ovom projektu doprinosi i činjenica da se radi o povratničkim naseljima u kojima su budućnost vidjeli i mladi, brojne porodice koje pronalaze ili čak otvaraju radna mjesta. 

Početkom 2017. godine završeni su i radovi na sanaciji deponije Krivodol. Grant sredstva od 1.5 milion KM obezbijeđena su preko Federalnog ministarstva okoliša i turizma kroz projekt IPA 2011 realizovanog preko Svjetske banke. Sanacija deponije Krivodol jedan je od najskupljih projekata u proteklih dvadeset godina na prostoru općine Bosanska Krupa. Njegovom se realizacijom u priči o ekologiji, zdravoj hrani, okolišu i turizmu „okreće list“ i ulazi u novo poglavlje koje govori o čišćoj, zdravijoj i ljepšoj Bosanskoj Krupi. 

Putna komunikacija rađena u skoro svim dijelovima lokalne zajednice koštala oko 700 hiljada KM 

Općina Bosanska Krupa je za izgradnju putne infrastrukture u 2017. godini izdvojila oko 700 hiljada KM, ne računajući 330 hiljada koliko su Ceste Federacije potrošile na izgradnju kružnog toka kod Autobusne stanice. Od januara je urađeno nekoliko putnih pravaca. Novim asfaltom obradovani su stanovnici ulica Prvomajska, Branilaca grada i Bihaćka, ali i oni mnogobrojni koji koriste puteve Hadžići i Tećija – Dolovi – Kudenići. Još značajnija pojedinačna izdvajanja bila su za put Šabići (104.224,38 KM), te Priki potok – Konjodor (200.076,22 KM). 

Poprilično ambiciozan ali prema riječima načelnika Općine Armina Halitovića realan plan je da se početkom ove godine završi dvadesetak ugovorenih putnih pravaca. Finansirat će se iz sredstava za korištenje državnih šuma i cesta prema odlukama koje je usvojilo Općinsko vijeće. To su dio lokalnog puta Plandište – Menići, dio lokalnog puta Ponorac, zatim Begovo brdo, Jokina kosa, Kajtezi, Sokak, Gornji Mašići, Točak, Prvomajska, Kajtezi, Arapuša, Veliki Dubovik, putni pravci Johovica – Mali Badić, Veliki Badić – Mustelji, Ada – Selimagići, Arapuška cesta – Pučenik – Zalin – Veliki Dubovik, Gornja Ljusina – Jezerski, Smailovići – Baltići, dio Prvomajske ulice (sanacija udarnih rupa), potom ulice Lipik, Šehidska, 10. juli, Sarajevska, te odvojci 505 viteške bbr. i ulice Branilaca grada. 

Projekti su finansirani većim dijelom iz budžeta Općine Bosanska Krupa, jedan putni pavac značajno je pomogao projekt IFAD, ali su manji doprinos dali Vlada USK i lokalno stanovništvo. Podsjetimo da je u lokalnu putnu komunikaciju Općina Bosanska Krupa od 2013. do 2016. godine uložila blizu 2.5 miliona KM. Najznačajnija sredstva utrošena su 2016. godine, čak 900 hiljada KM što je za općinu sa budžetom u prosjeku 7 miliona maraka impozantna brojka. 

Konzervacija i uređenje tvrđava i obnova Doma kulture u Jezerskom 

Nastavljene su aktivnosti na konzervaciji i uređenju tvrđava u Bosanskoj Krupi i Jezerskom. Na tvrđavi „Pset“ kamenom su popločane staze, postavljeni ivičnjaci, popravljene zaštitne ograde, sanirani topovi i postavljeni info-panoi. Sredstva od 27 hiljada KM za ovu svrhu obezbijeđena su budžetom Općine Bosanska Krupa. Podsjetimo, prije pet godina uz pomoć prijatelja iz Italije, konzorcija ICEA-IPSIA, sa više od 40 hiljada KM u potpunosti je opremljena ova tvrđava. 

Završena je i druga faza konzervacije i restauracije Starog grada „Jezerski“ u istoimenom bosanskokrupskom naselju. Na očuvanju i sanaciji ovog nacionalnog spomenika BiH Općina Bosanska Krupa radi od prošle godine kada je obnovljen bedemski zid, odnosno ulaz na tvrđavu. Za te aktivnosti iz vlastitog i kantonalnog budžeta obezbijedila je skoro 27 hiljada maraka, a po završetku radova, u martu ove godine pristupila drugoj fazi vrijednoj 52 hiljade KM. 

Potpuno je saniran i Dom kulture u Jezerskom. Potpuna rekonstrukcija krova, zamjena stolarije, sanacija zidova, stropova i podova, fasada, elektroinstalacije kao i instalacije vodovoda i kanalizacije, te vanjsko uređenje sa asfaltiranjem pristupnih površina radovi su vrijedni 114 hiljada KM obezbijeđenih u većem dijelu sa viših nivoa vlasti. 

Nabavljena vozila za Dom zdravlja, JKP „10. Juli“ i prevoz učenika iz Dubovika i Zalina, ugrađeno grijanje u školi na Velikom Badiću, finansirani projekti mladih... 

Osim infrastrukturnim projektima mnogo je pažnje posvećeno i boljem funkcionisanju lokalne zajednice u svim sferama. Kupljeno je sanitetsko vozilo koje je Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi za prevoz pacijenata bilo neophodno, a nabavljeno je i vozilo za prikupljanje i odvoz otpada koje je JKP „10. Juli“ poklonilo komunalno preduzeće iz bečkog Ottakringa. Pred kraj godine nabavljeno je i kombi vozilo za prevoz učenika iz Velikog Dubovika i Zalina za koje je sredstva preko ministarstava osigurala Vlada USK. Sa višeg nivoa vlasti, iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada, Druga osnovna škola osigurala je sredstva za ugradnju centralnog grijanja u područnoj školi na Velikom Badiću. 

Općina Bosanska Krupa u protekloj godini je izvršavala i druge obaveze kao što su poticaji, stipendiranje svih redovnih studenata, subvencioniranje prevoza učenika, omladinskih projekata kako start-up biznisa tako i projekata neformalnih grupa kroz program „Omladinska banka“, organizirala i su/finansirala obilježavanje značajnih datuma i kulturno-zabavnih manifestacija. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 432 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda