Jutros je u JU „Druga osnovna škola“  započeo projekt „Pravim putem do inkluzivne prakse“ uz saradnju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koji ima za cilj poboljšanje inkluzivnosti predškolskog i školskog obrazovanja. 

 

Projekt „Pravim putem do inkluzivne prakse“ predstavlja dobru osnovu u oblasti edukacije i stručnog usavršavanja sudionika odgojno-obrazovnog procesa. Projekt podrazumijeva organizaciju edukacije za nastavnike, stručne saradnike i menadžment škole putem edukativnih i kreativnih radionica, seminara i plenarne sjednice. Pored navedenog, planirana je i izrada i štampanje promotivnog materijala za sve učesnike navedenih edukacija te kontinuirana medijska promocija projekta.

JU“Druga osnovna škola“ Bosanska Krupa broji 26 djece sa teškoćama u razvoju, a u ovom projektu učestvovat će  52 roditelja djece sa teškoćama. Vrijednost projekta je 8.755,00 KM, a Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je dalo pozitivnu ocjenu i potpisan je Ugovor o sufinansiranju projekta u okviru Programa podrške poboljšanja inkluzivnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja. Priprema projektnih aktivnosti traje od dana potpisivanja Ugovora o sufinansiranju, seminar za nastavnike i stručne saradnike od 22.januara do 26.januara,dok je završna faza projekta tokom februara 2018. godine.  Evalucijom projekta će se dobiti povratna informacija o efektima edukacije  koja će biti dostavljena Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke uz Izvještaj o utrošku sredstava.

 „Projektni tim JU „Druga osnovna škola“  u sastavu Daira Zjakić, Šejla Bjelopoljak, Mirza Talić i moja malenkost je aplicirao na javni poziv Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i prošli smo u programu podrške programima poboljšanja inkluzivnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja. Cilj našeg projekta je podizanje svijesti kompletne lokalne zajednice o potrebama i pravima djece , kreiranje razvojne vizije sa mogućnostima proširenja kapaciteta škole u pravcu pružanja podrške ranjivoj populaciji odnosno djeci sa poteškoćama u učenju te osposobljavanje nastavnika za izradu i primjenu individualnih edukativnih planova. Mi vidimo da je najbolji način poboljšanja inkluzivnog obrazovanja upravo u edukaciji nastavnika i stručnih saradnika i menadžmenta obrazovnih ustanova te smatramo da bez motivisanog nastanika, kompetentnog i osnaženog nema pravog puta u inkluziju“kaže Ernest Halilović moderator i član projektnog tima.

Projekt će trajati pet dana,  a na koji način će se implementirati ovaj projekt objasnila  je Šejla Bjelopoljak pedagogica JU“Druga osnovna škola“ , u projektu voditeljica radionica:

„Projekt je osmišljen na način da nastavnici trebaju dobiti podršku, dakle misli se konkretno na stručno usavršavanje i osnaživanje nastavnika počevši od analize sadašnjeg stanja pa do unaprijed planiranja u kontekstu inkluzivne prakse. Neke od tema kojima ćemo se baviti ovih dana sa nastavnicima jesu: pedagoški prihvatljive terminologije u oblasti inkluzivne prakse, zatim načini učenja sa razumjevanjem, proučavanje novih  tehnika  kako bi udovoljili potrebama učenika i prevazišli tradicionalni sistem memorisanja i traženja povratnih znanja, a dobit će povratno antistresne tehnike koje će moći svakodnevno upotrebljavati u svom radu i radu sa djecom.“

Kroz projekt će proći svih 55 uposlenih nastavnika i stručnih saradnika zaposlenih u JU“Druga osnovna škola“.

„Naša škola ima inkluzivna odjeljenja i svaki nastavnik se  susreo sa inkluzivnošću što znači da će ovaj projekt doprinijeti tome da kvalitetnije radimo u budućnosti“ –smatra Mersiha Alijagić jedna od nastavnica koja učestvuje u radionicama.

Važno je naglasiti da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a dalo pozitivno mišljenje na projektne aktivnosti, kao i JU „Pedagoški zavod USK“, a nakon završene edukacije nastavnici će dobiti uvjerenja o stručnom osposobljavanju u oblasti inkluzivnog obrazovanja. Kroz razgovor sa pedagogicom ove škole saznali smo da je projekt samo početak odnosno prvi korak stručnog usavršavanja nastavnika. Plan im je da na raspustima i ostalom slobodnom vremenu  nastave kontinuirano raditi na educiranju i usavršavanju nastavnika te da se što bolje pripreme za rad sa učenicima.

Zlatan Badnjević

Općina Bosanska Krupa je uspostavila novi elektronski mehanizam komunikacije sa građanima. Putem internet stranice, odnosno obrasca za podneske, od sada se građani mogu obratiti vezano za pružanje usluga i procedure koje provodi organ uprave, zatim odnos zaposlenih prema njima i stručnost u radu, kao i za sva ostala pitanja koja u obrascu nisu konkretizirana, te u vrlo kratkom vremenskom roku dobiti odgovor. Prilikom podnošenja zahtjeva, osim ličnih podataka (ime i prezime, adresa, kontakt) koji nisu obavezni,  građani su dužni navesti razlog obraćanja i opisati nepravilnosti, nezadovoljstvo, eventualno uputiti preporuke ili pohvale. Po zaprimanju zahtjev se prosljeđuje u nadležnu općinsku službu koja u propisanom roku dostavlja odgovor i postupa po zahtjevu. Zahtjev se preko organa uprave može uputiti i institucijama, javnim preduzećima i ustanovama koje su u nadležnosti Općine, ali i eksternim subjektima (viši nivoi vlasti i njihove institucije, sudovi, javna preduzeća ili međunarodne organizacije). U tom se slučaju zahtjev prosljeđuje nadležnima i o tome obavještava građanin. Osim u elektronskoj ovaj je zahtjev izrađen i u printanoj verziji. Dostupan je na info pultu općine Bosanska Krupa. Oba su definisana Uputstvom o načinju podnošenja i rješavanja pritužbi koje je Općinski načelnik donio krajem prošle godine, a koje je objavljeno na internet stranici Općine pod linkom: http://opcinabosanskakrupa.ba/wp-content/uploads/delightful-downloads/2018/01/Uputstvo-o-nacinu-podnosenja-i-rjesavanja-prituzbi.pdf

Kabinet načelnika općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1249 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda